„Galaţi – aventura unui secol” şi „Chiril 67”

afise-crihanachiriloaie

eveniment liber sa spunMuzeul Brăilei ne invită să încheiem anul într-o notă destinsă, în compania umorului inteligent şi bine desenat!

Astfel, sâmbătă, 13 decembrie 2014, de la ora 11.00, va avea loc în spaţiul Galeriei „Gheorghe Naum” (intrare prin Calea Galaţi) vernisajul expoziţiei-tandem Galaţi – aventura unui secol cu lucrările lui Florian Doru Crihană şi Chiril 67, a artistului plastic prof. Victor Chiriloaie-Chiril.

Florian Doru Crihană

Florian Doru Crihană

Lansat ceva mai târziu în lumea graficii satirice, Florian Doru Crihană (n. 1958, Galaţi) a cunoscut, în ultimele două decenii, o evoluţie impresionantă pe scena artistică europeană, devenind repede cunoscut şi apreciat pentru aptitudinea de a „(re)pune în scenă”, cu umor şi imaginaţie, aspecte ale istoriei ori mitologiei unui loc sau unui eveniment. A fost invitat să expună în galerii şi muzee din Belgia, Germania, Polonia, Bulgaria, Luxemburg, Iran, Serbia şi Italia. După seriile La Tour Eiffel, Veneţia şi Bruges – o impresie satirică, Florian Doru Crihană şi-a îndreptat atenţia către istoria şi topografia oraşului natal. Talentul său pentru reconstrucţii imaginative, de nuanţă realist-magică, relevă un Galaţi la fel de interesant, de misterios şi de bogat în surprize ca şi mai cunoscutele Veneţia sau Bruges.

victor-chiriloaie-chiril

Victor Chiriloaie-Chiril. Fotografii din arhiva revistei „Brăila Chirei”

O amplă experienţă în grafica satirică şi grafica umoristică de presă, punctată şi ea de numeroase participări internaţionale (Montréal, Moscova, Istanbul, Bratislava, Legnica ş.a.) defineşte, în egală măsură, cariera lui Victor Chiriloaie-Chiril (n. 1947, Constanţa). Fidel bunei tradiţii a satirei româneşti de presă, pe care a cunoscut-o şi asimilat-o direct în „arena” celebrei reviste „Urzica”, Victor Chiriloaie-Chiril rămâne un atent observator al societăţii contemporane. Desenul său expresiv surprinde cu francheţe şi umor şfichiuitor nevrozele şi metehnele mai vechi sau mai noi ale lumii în care trăim. De asemenea, Victor Chiriloaie a „prelucrat” cu migală talentele elevilor de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” până la pensionare.

1 comentariu la „„Galaţi – aventura unui secol” şi „Chiril 67””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *