Graficianul Cristian Marcu a încetat din viață

Luni, 25 iunie 2012, la ora 14, a încetat din viață, după o cumplită suferință, graficianul Cristian Marcu, în vârstă de 53 de ani. Înmormântarea va avea loc miercuri, 27 iunie, ora 13, în Cimitirul din Huși.

Născut la Galaţi, la 29 ianuarie 1959, crescut şi educat la Huşi (a absolvit Liceul „Cuza-Vodă” din Huși), apoi la Bucureşti, Cristian Marcu a făcut studii private de grafică şi pictură cu profesorii Ion Gânju şi Nicolae Aurel Alexi. Grafician şi realizator de filme de animaţie începând din anul 1981, a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Uniunii Cineaştilor din România, fondator al Asociaţiei Culturale „Punct”.

Cristian Marcu a fost iniţiator şi director artistic al Salonului de Grafică Satirică „Damigenius” de la Huşi, începând din 1989 şi preşedinte al Asociaţiei Culturale „Damigenius”.

Grafician şi caricaturist editorialist al „Jurnalului Naţional”, ilustrator al edițiilor de colecție ale aceluiași ziar, a colaborat la multe publicații din România și din străinătate: „Papagal”, „Academia Caţavencu”, „România Liberă”, „Ziua”, „Ţuşca-Răţuşca”, „Formula As”, „Plai cu boi”, „Flacăra”, „Azi”, „Infractorul”, precum şi de peste hotare: „Courrier International”, „Ludas Matyi”, „Eulenspiegel”, „Feconews”, „Witty World”, „IEJ” (International Education Journal – Australia), „Spilki” ş.a. La „România Liberă” a relansat banda desenată prin serialul social-politic Poveşti pe scurtătură.

Lucrările sale au fost expuse în 8 expoziții personale, în zeci de expoziţii de grup, în Saloane naționale și din Olanda, Turcia, Japonia, Indonezia, Italia etc. Lucrări de Cristian Marcu se află în diverse muzee şi colecţii private din ţară şi străinătate.

A realizat numeroase coperţi şi ilustraţii de carte, cărţi poştale şi afişe.

A fost distins cu 53 de premii, din care 23 peste hotare. Dintre aceste amintim: Marele Premiu (Amstelveen, Olanda, 1993), Premiul I (Istanbul, Turcia, 1995), Premiul de Excelenţă (Tokyo, Japonia, 1987), Premiul Special (Semarang, Indonezia, 1988; Skopje, Macedonia, 1998; Varazdin, Croaţia, 1999; Bucureşti, 1997; Ploieşti, 2001; Daejon, Coreea, 2002), Premiul „Ten Best Artists” (Trento, Italia, 1989), Premiul FECO (Beringen, Belgia, 1995) etc.

Cel mai important site de grafică satirică, „Iran Cartoon”, l-a inclus în spaţiul rezervat celor mai importanţi artişti străini, prezentând două pagini permanente cu lucrările sale.

Cristian Marcu a semnat animaţia la 32 de filme pentru copii şi regia la două filme de autor, în cadrul Studioului cinematografic „Animafilm”: Mozaic 3 şi Mozaic 6 (pilule). A colaborat cu regizori importanţi ca Nell Cobar, Zaharia Buzea, Gopo, Virgil Mocanu, Liana Petruţiu, Lucian Profirescu, Mihai Badica, Zoltan Szilagy ş.a.

De-a lungul timpului, lucrările sale au trezit interesul unor critici de artă ca Tudor Octavian, Corneliu Stoica, Ion Truică, Virgil Mocanu, Călin Căliman, Valentin Ciucă,ş.a., care au avut aprecieri elogioase referitoare la arta sa.

„Cristian Marcu, talent incisiv, plin de nerv şi de idei, cultivă toate genurile de caricatură: caricatura de satiră, caricatura portretistică, caricatura bazată pe metaforă sau simbol, caricatura aşa numită «de şevalet», destinată saloanelor de umor şi sălilor de expoziţie. Subiectele abordate sunt variate, vizând realităţi extrase din mediul social-politic, din viaţa cotidiană românească şi internaţională sau sunt plăsmuiri ale propriei imaginaţii. Formele personajelor sunt clare, au contururi precise, dezarmoniile unor părţi anatomice nu sunt exagerate. Uneori, accente suprarealiste îşi fac loc în compoziţiile sale. Linia desenului este viguroasă, mânuită cu spontaneitate, culoarea vine să mărească expresivitatea reprezentărilor caricaturale. Umorul său este sănătos, acid, bine dispune, dar poate să şi intrige pe cei care se simt vizaţi. Atunci când desenul satiric este doar o ilustraţie la un articol sau la un anumit editorial, artistul se concentrează, găseşte soluţiile cele mai potrivite pentru configurarea unor echivalenţe plastice care să exprime cât mai convingător conţinutul acestora. În multe cazuri, imaginea vizuală este însoţită de texte la fel de acide. […] Important reprezentant al graficii satirice contemporane româneşti, prezent în expoziţii de profil şi în presă, Cristian Marcu este un spirit incisiv, inventiv, riguros în construcţia imaginilor, original, bine cotat pe plan naţional şi internaţional, un artist care mai crede încă în celebrul adagiu «ridendo castigat mores».” (Corneliu Stoica).

Cristian Marcu, portret de Dan Silviu Turculeț

„Desenele sale au personalitate distinctă, sunt uşor de recunoscut după traseul lor elegant. Culoarea intervine în chip fericit, accentuează sensul şi semnificaţia prin alegerea unei tonalităţi adecvate. Îi place să folosească acuarela cu reveniri, care îi permite să ajungă la tonul dorit. În desenele din «Jurnalul Naţional» îndrăzneala lui în linie merge mai departe, îşi ia o libertate totală în imaginarea personajelor pe care le concepe după o «anatomie personală». Se produc mutaţii surprinzătoare în imagine, care măresc forţa şi caracterul şocant. Viziunea sa fantastică are ecouri din suprarealism şi impresionează prin bogăţia de idei vizuale”. (Ion Truică, Efectul de cupolă, Iași, Editura Cronica, 2005).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Costin Tuchilă

 

Lucrări de Cristian Marcu

8 comentarii la „Graficianul Cristian Marcu a încetat din viață”

 1. O tristete de nedescris la auzul vestii ca dragul nostru prieten Cristi s-a stins. S-a spus concret si admirabil cum era ca artist. Eu vin cu amintirea mea preferata despre el. Venea la noi in casa inca de cand eram copil si imi aducea mie, o fetita, fructe si flori si imi saruta mana. Un om cu suflet mare, pe care l-am indragit ca prieten si artist deopotriva. Dumnezeu sa-i redea linistea!

 2. alt soc pentru azi;va multumim maestro ca ati existat si ne-ati facut viata mai frumoasa……alt pustiu,alt gol;Dumnezeu sa va odihneasca.

 3. sunt fata vecinei lui si nu am ce comenta despre talentul lui de a desena benzi desenate a fost un om extraordinar dar din pacate ieri inima lui a incetat sa mai bata din cauza unei boli necrutatoare

 4. Desi nu l-am cunoscut pe omul acesta care facea copiii si oamenii fericiti, stiu ca era special. Parintii mei mi-au spus ca el era un om deosebit si foarte talentat, imi pare rau de aceasta tragedie.Condoleante doamnei Marcu .

  1. d-zeu sa-l ierte a fost un om deosebit talentul sau si forta sa de munca la situat pe cele mai inalte culmi tot ce pot comenta \cristian marcu a plecat la ceruri dar tot ce a creat benzi desenate caricaturi grafica filme si multe altele ne vor bucura ochii sufletul si mintea multa putere sotiei sale iolanda si mamei acestuia d-na marcu peste a trece peste aceasta tragedie d-zeu sa-l ierte si sincere condoleante

 5. Regretul meu mare ca mi-am pierdut un prieten nu are alinare! Imi pare rau ca am fost plecat din tara si nu am putut sa-l conduc pe ultimul drum. Sunt sigur insa ca Dumnezeu va aseza sufletul sau zbuciumat de artist acolo unde dreptii sai se odihnesc, a fost un om profund crestin, avea o credinta nestramutata in Dumnezeu, a fost un creator unic, un prieten devotat, un spirit ascutit si un fin observator al frumosului pe care a stiut sa-l transmita prin arta sa si celorlalti! La revedere draga prietene, ne vom revedea candva!

 6. Am aflat cu mare intarziere si cu multa tristete de plecarea lui Cristi dintre noi.A fost un om deosebit de sensibil,foarte talentat,care ar mai fi avut multe de impartasit prin arta lui.Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!Condoleante familiei!
  Dana si Marian

 7. Am fost colegi de clasa.. 2 nonconformisti..!!am suferit impreuna exmatricularea din liceu in ultima sapt. Inainte de bac.. K aveam absente– dar s-a musamalizat si am terminat liceul..!! Eu am fost singura din clasa aia care am intrat din prima la universitate…!! De la Cristi mi- a ramas o brosurica scrisa de mana .. Un eseu romantic ..Lena…. Cu 2 desene superbe.. Le voi pastra cu sfintenie.. Drumurile s-au despartit.. Nu ne-am revazut din 78..D-zeu sa te odihnesca Cristi..am fost ptr tine prima ta idila inocenta.. Alti te-au cunoscut ca artist.. Ptr mine vei ramane pustiul indragostit de frumos cu care mancam mere verzi la3 noaptea.. Si numaram stelele..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *