În memoria victimelor Revoluţiei din decembrie

Ca un moment de reculegere, în memoria victimelor Revoluţiei din decembrie 1989, vă propun să ascultaţi Coralul în Sol major „Jesus bleibet meine Freude” de Johann Sebastian Bach, în interpretarea lui Dinu Lipatti.

S-au împlinit recent, în 2 decembrie 2010, 60 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Dinu Lipatti (n. 19 martie 1917). Acest coral, „Isus rămâne bucuria mea”, din Cantata „Herz und Mund und Tat und Leben”, BWV 147 de Bach, în transcripţia pentru pian a lui Hess, era una dintre piesele foarte iubite de Dinu Lipatti. Îl cânta adesea în recitaluri, ca bis, l-a înregistrat pe disc în 1947 şi în 1950, la Geneva (într-un mic studio de radio). Cu el şi-a încheiat ultimul recital, de la Besançon, în 16 septembrie 1950, în cadrul  Festivalului muzical din acest oraş. Programul a cuprins, în prima parte, Partita în Si bemol major de Bach, Sonata în la minor de Mozart, două Impromptu-uri de Schubert. În partea a doua a recitalului (înregistrat şi reprodus pe disc), Lipatti urma să interpreteze toate cele 14 valsuri de Chopin. Slăbit, cu un efort supraomenesc, a apărut cu greu pe scenă, după o pauză nefiresc de lungă şi a cântat acest minunat Coral în Sol major. Era cântecul de lebădă al marelui artist.

„L-a cântat într-o manieră pe care nu o voi uita niciodată. Cu o expresivitate, o magie dincolo de timp, era cu adevărat o interpretare, cum se spune, transcendentală, pur spirituală.” (Roman Vlad).

Costin Tuchilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *