Încearcă și mă uită, Cristian Vasile!

Cristian Vasile in anul 1932

proza scurta rubrica liber sa spunRestaurantul „La Răcaru” își înghițea clienții încet, discret, ca pe homari. Fumul de țigară sufoca ochii, lumea bună a Bucureștiului anilor ’30 râdea, povestea, mesteca și bea. Orchestra cânta în surdină o romanță gălbuie, fără cuvinte.

La o masă, lângă fereastră, doi bărbați tineri și frumoși sorbeau cafele turcești și discutau aprins. Unul dintre ei, era brun și înalt, îmbrăcat în uniformă. Colonel, comandant de regiment de cavalerie. Adesea compunea tangouri, romanțe și melodii de inimă albastră, de plângeau și mesele din crâșme, când erau cântate de cine trebuie.

tudor serbanescu

Col. Teodor (Tudorel) Şerbănescu

Se numea Tudorel Șerbănescu și iubea femeia cu patimă. I se dusese buhul că după ce se despărțea de câte o amantă îi lăsa și pianul ca amintire. După care cumpăra altul, și altul… Așa a umplut multe case din București cu piane ori pianine. I se mai zicea „omul cu pianul”.

Celălalt, mai deschis la ten, cu alură de actor american și un zâmbet năucitor, purta un costum gri deschis și mirosea a ambră. Era vestitul muzician Cristian Vasile, după care mureau femeile și nu exista domnișoară să nu doarmă noaptea cu poza lui sub pernă. Îi lega pe amândoi o amiciție sinceră și o admirație reciprocă.

partitura-piesei-incearca-si-ma-uita-dana-fodor-mateescu

Partitura piesei Încearcă și mă uită, muzică și text: Tudorel Șerbănescu, Editura Ticu I. Eșanu 

Încearcă și mă uită… E o piesă superbă, Tudorele! Trebuie s-o învăț!, zise Cristian.

– Păi a ta e! Iaca, îți dau o copie după partitura originală, că am mai multe. Dar vezi că aici e un Sol, nu e La, am greșit eu, sper că înțelegi.

– Ei, cum să nu?! Mă descurc!

Cristian luă foaia de hârtie, pe care jucau notele negre ca niște gândaci, și începu să fredoneze nazal, cu glasul lui tremurător de tenor: „Când ne-am întâlnit și am jurat să ne iubim/ Noi nu am vrut să știm/ Că dragostea-i un chin…”

Apoi se opri brusc:

– Asta pentru cine-ai compus-o? E pentru Lola sau pentru Mia?, întrebă Cristian sorbind din cafeluța tare și bună.

– N-ai ghicit. E pentru Rașela…

– Aaa, Rașela, bruneta înflăcărată de la Cina? Uitasem. Ha! Ha! Ha! Gata? V-ați și despărțit?

–Mda.

– Pianul a rămas la ea?

 – Ca de obicei…

Așa era Tudorel Șerbănescu. Ochii lui ardeau și când privea direct, damele rămâneau fără aer. Se sufocau, aveau nevoie de calmante. Cu sutele alergau după el, ca și după Cristian.

Teodor-Serbanescu-si-Maica-Mare

Col. Teodor Șerbănescu, mama, Steliana Șerbănescu și una dintre soții

Educat, rafinat, Tudorel era amorezat mai tot timpul. Azi, Lucreția, peste un an, Estera, după trei luni, Leni. După toate ofta violet, tuturor le compunea câte o piesă, să le rupă inimile și să le facă să regrete, apoi le părăsea și le lăsa pianul.

Lily, coafeza de pe Calea Victoriei, aia cu șolduri vioaie, de văduvă tânără, se și mira:

– Ce dracu’ să fac eu cu pianu’ lui? Îmi ocupă spațiu’ și nici nu știu să cânt.

Când avea patru ani, mama lui,  Steliana Șerbănescu, i-a făcut cadou o vioară mică. Lui Teodor nu i-a plăcut darul și, când maică-sa n-a fost atentă, l-a aruncat în focul șemineului. Dar apoi, cuprins de remușcări, l-a scos cu mânuța din jăratic și, ca să stingă pălălaia, a făcut pipi pe el…Vioruța n-a mai putut fi recuperată, așa că tatăl i-a cumpărat, anul ce-a venit, un pian. De atunci, a avut mai multe și cred că l-au obsedat toată viața.

Tudorel Șerbănescu a fost căsătorit de trei ori, n-a avut urmași și a murit în anul 1975, de plămâni. Era fratele bunicii soțului meu, Răzvan Mateescu. Două dintre partiturile lui sunt la noi.

Dana Fodor Mateescu

Sursa text şi foto: Revista 13

Ascultă:

Încearcă și mă uită de Tudorel Șerbănescu. Interpretează: Cristian Vasile

Pe boltă când apare luna. Muzica: Ionel Fernic. Versuri: Ionel Fernic și Aurel Felea.  Interpretează: Cristian Vasile

Pentru tine am făcut nebunii de Ionel Fernic. Interpretează: Cristian Vasile

rubrica nou liber sa spun proza scurta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *