„Închizi fereastra. Şi zbori” de Gellu Dorian

Gellu Dorian

Editura Paralela 45 anunţă apariţia volumului de poezie Închizi fereastra. Şi zbori de Gellu Dorian, în colecţia „Biblioteca Românească”.

„Nici un poet optzecist nu a rezumat mai frumos, în chip de vers, ca în poezia 1980. Puzzle, măreţia uneia dintre cele mai mari generaţii de poeţi ai literaturii române. Gellu Dorian se identifică până la pierdere de sine cu spiritul generaţiei ’80. Murmurul elegiac atât de profund al poeziei inchizi_fereastra_si_zbori_gellu Dorian_lui se amplifică inconfundabil pe masură ce pasărea Phoenix a trecutului se ridică la cer.” –  Călin Vlasie.

„Pentru Gellu Dorian, existenţa e numai un pretext. Sau nici măcar atât. Oricum, nu face caz de ea decât pentru a-i identifica cu o anume vehemenţă negativitatea, răul, fie el şi contextual. Deşi mai totdeauna e contextual, adică de natură umană, şi nu etern. Chiar şi în poemele în care face pledoaria întoarcerii în natură – o pledoarie implicită, se înţelege –, există un miez de nostalgie care are cauze imediate. De drept, întoarcerea aceasta e şi ea o revanşă. Să spunem că, dacă pentru Gellu Dorian existenţa e numai un pretext, lucrul acesta se întâmplă pentru că el pune totul în slujba poeziei?! Ba mai mult decât atât, la el totul devine poezie.” – Mircea A. Diaconu.

www.edituraparalela45.ro

 Vezi: Arhiva categoriei Poezie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *