O inițiativă excepțională: Școala „Micile Vedete”

scoala micile vedete romania

Recent, în ziua de 24 octombrie 2013, la Cinematograful Movieplex, Plaza România din București, a avut loc într-un cadru festiv, în fața a peste 450 de invitaţi ai Școlii „Micile Vedete”, premiera a două filme în care joacă 90 de copii cu vârste între 5 și 12 ani.

filme copii micile vedete scurt metraj

Peliculele au teme educative şi surprind peripeţiile Micilor Vedete. Filmul Micile Vedete în bucătăria alimentelor sănătoase este primul film de scurt-metraj artistic pentru copii, din România, pe tema alimentaţiei sănătoase bazate pe alimente bio, ecologice, organice şi care explică diferenţa dintre aceste denumiri şi celelalte pe care le întâlnim pe etichete, precum tradiţional sau natural. Cel de-al doilea film de scurt-metraj, Aventurile Micilor Vedete în parc, prezintă succesul unui grup de copii care salvează un parc de la construcţia unui mall în locul său.

ariana-pendiuc-regizor-micile-vedete

Ariana Pendiuc

Ariana Pendiuc, regizorul filmelor și directoarea Școlii „Micile Vedete”, a explicat de ce a ales acest subiect într-un film pentru copii: „În lumea haotică în care trăim, în care fiecare companie își promovează cât mai agresiv fiecare produs, educația copiilor de a alege hrana sănătoasă este esențială. Într-un mod captivant și distractiv cei mici află cât de gustoasă este pâinea integrală, află că s-a inventat ciocolata ecologică și că dulciurile bio sunt chiar mai gustoase și mult mai sănătoase decât cele pe care le mănâncă în fiecare zi. Astfel, Micile Vedete se ambiționează și se pun pe gătit rețete dintre cele mai alese folosind alimentele sănătoase. Însă n-am fi reușit să realizăm acest film fără sfaturile și susținerea domnului doctor Pavel Chirilă și a echipei de la Naturalia.

micile-vedete-in-bucataria-alimentelor-sanatoase-

În cel de-al doilea film, Aventurile Micilor Vedete în parc, scenariul pare rupt din realitate. În locul unui parc dintr-un cartier de locuințe din București, se aprobă construirea unui mall. Întâmplător sau nu, tocmai în acest parc se află singurul loc de joacă pentru copii. Iar aceștia se decid să nu stea nepăsători, ba din contră, să rezolve situația așa cum știu ei mai bine.”

ema-pendiuc-micile-vedete

Ema Pendiuc

„Filmele din seria Aventurile Micilor Vedete au devenit deja un fenomen. Anul trecut am călătorit la festivaluri de film pentru copii în întreaga lume și, credeți-mă că toți se miră cum reușim să facem astfel de premiere, cu sute de spectatori, pentru filme de scurt-metraj. Iar eu le spun ca România este însetată dupa filme românești pentru copii, distractive, educative și pozitive”, a conchis producătorul filmelor, Ema Pendiuc. Producțiile au participat la festivaluri internaționale de prestigiu din Franța, Olanda, Germania, S.U.A., Ucraina, Iran și altele.

micile-vedete1Școala de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, www.micilevedete.ro, este prima școală de film și televiziune pentru copii din România, care se adresează exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Școala „Micile Vedete” este un proiect educativ unic și contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor. Aceștia învață jucându-se, își înving emoțiile, își cultivă creativitatea și își dezvoltă vocabularul și dictia. Copiii studiază trei discipline: tehnica de filmare, interpretare și dicție, având la dispoziție aparatura profesională, un sistem de talent management și plan individual de dezvoltare. Din program fac parte și vizitele la studiourile de film Castel Film și Televiziunea Română.

Școala „Micile Vedete” a fost înființată de surorile Ariana şi Ema Pendiuc – regizor şi, respectiv, producător al filmelor de scurt-metraj Micile Vedete la țară, Micile Vedete la școală şi Magda, selecţionate la Festivalul de Film de la Cannes în 2012, 2011 şi 2010.

aventurile-micilor-vedete-in-parc

micile-vedete1Filmele recent lansate fac parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Aventurile Micilor Vedete: o serie de 15 filme de scurt-metraj pentru copii, dintre care primele s-au făcut deja remarcate la festivalurile internaționale de film pentru copii. Cele mai importante reuşite sunt selecţionările filmelor Micile Vedete la şcoală la secţiunea Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes 2011, și a filmului „Micile Vedete la țară”, la aceeași secțiune a Festivalului, în 2012. Acestea sunt singurele filme românești pentru copii prezente la Cannes în ultimii doi ani.

Școala „Micile Vedete” a organizat până în prezent 7 premiere ale filmelor de scurt-metraj (5 octombrie 2010, 15 martie 2011, 29 septembrie 2011, 29 martie 2012, 11 octombrie 2012, 28 martie 2013, 24 octombrie 2013).

Costin Tuchilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *