Ioana Cristina Goicea și Radu Costin Filipoiu în recital la Ateneu, la „Vara Magică”

Afis_10 august 2016 Goicea   Filipoiu

Tinerii muzicieni români Ioana Cristina Goicea (vioară) şi Radu Costin Filipoiu (pian) sunt invitaţii Festivalului „Vara Magică” la Ateneul Român, miercuri, 10 august 2016, ora 19.30, manifestarea continuând tradiția de a aduce în fața publicului cei mai talentaţi tineri muzicieni români.

Aflați în plină formă, înaintea unor importante concursuri internaționale, cei doi muzicieni promit un recital cameral de clasă internațională care va cuprinde: J. S. Bach – Ciaccona din Partita a ll-a în re minor, BWV 1004, Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 6 în La major, op. 30, George Enescu – Sonata a lll-a „în caracter popular românesc” op. 25, Henryk Wieniawski – Variaţiuni pe o temă originală, op. 15.

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului „Vara Magică” la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august 2016, concertele fiind organizate în fiecare săptămână şi având pe afiş Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta și Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini. Cea de a V-a ediție a Festivalului „Vara Magică” reafirmă forța parteneriatului prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Organizator: Lanto Communication.

Partener asociat : Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”.

Partener: Fundația Prietenii muzicii – Serafim Antropov.

Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, TVR 2.

Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare pe www.bilete.ro şi la casa de bilete a Ateneului Român tel. 0733.612.948.

Informații suplimentare:

https://www.facebook.com/FestivalulVaraMagica/

Biografii artiști

Ioana Cristina Goicea

În septembrie 2013, cunoscuta revistă „The Strad” titra Violonista română Ioana Cristina Goicea câştigă Concursul Brahms din Pörtschach, Austria. Acestuia i s-a adăugat premiul special al publicului precum și invitația de a interpreta Concertul pentru vioară și orchestră, op. 77 de Johannes Brahms la Tokio, sub bagheta dirijorului Yuki Miyagi și alături de  orchestra  „Kunitachi Symphoniker”.

Foto Ioana Goicea

Ioana Cristina Goicea. Foto: Anne Hornemann

Ioana Cristina Goicea este, de asemenea, laureata prestigioaselor concursuri  „Fritz Kreisler” (Viena), „Michael Hill” (Noua Zeelandă), ACM Trio di Trieste Chamber Music Competition (duo vioară-pian împreună cu pianistul Andrei Banciu), precum și câștigătoarea concursurilor „Andrea Postacchini” și „Kloster Schönthal”.

Ioana Cristina Goicea s-a născut în București, în 1992, într-o familie de muzicieni. A studiat cu profesorii Mariana Sîrbu, Ștefan Gheorghiu, Petru Munteanu, iar în prezent urmează cursurile de Master ale Universității de Muzică din Hanovra cu prof. Krzysztof Wegrzyn.

Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu numeroase orchestre: Südwestdeutsche Philharmonie, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul Concertino, Euro Symphony SFKFilarmonica de Stat Chișinău precum și cu toate orchestrele simfonice din Romania.

A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Macelaru, I. Ionescu-Galaţi, Christian Badea, Tiberiu Soare, Ovidiu Balan, Janko Zsolt etc. Tânăra violonistă a susţinut concerte și recitaluri  solo în săli de renume precum: Ateneul Român, Wiener Konzerthaus, St. Martin-in-The-Fields, Hamburger Rathaus și Palais Esplanade Hamburg, Heidelberger Stadthalle și a participat la prestigioasele festivaluri: Schleswig-Holstein, Mecklenburg Vorpommern, Hamburger Kammermusikfest, Mendelssohn Tage Leipzig, Heidelberg Frühling, Lüneburger Bachwoche.

Ioana Cristina Goicea cântă pe o vioară Gianbattista Guadagnini (Parma, 1761), oferită de fundația Deutsche Stiftung Musikleben (Hamburg) și este sprijinită  de fundația Gertrud und Hellmut Barthel.

Radu Costin Filipoiu 

Născut în 1979 la București, Costin Filipoiu a început studiul pianului cu profesoara Liana Lungu, apoi a urmat cursurile de pian la Liceele de muzică „George Enescu” și „Dinu Lipatti” cu profesorii Constantin Nițu și Sorina Dobrescu, obținând în această perioadă numeroase premii la concursurile naționale, inclusiv un Premiu special la Concursul International “Jeunesses Musicales”, 1998.

Foto  Costin Filipoiu

Radu Costin Filipoiu 

Între anii 1998–2003 a urmat cursurile de pian la Universität der Künste din Berlin, la clasele profesorilor Martin Hughes şi Rainer Becker. În perioada 2003–2007 a urmat studii aprofundate de pian la Musikhochschule din Lübeck, clasa prof. Konstanze Eickhorst. În anul 2005 a câștigat la concursul din Bremen un premiu special. Între anii 2007–2009 a urmat cursurile Meisterklasse de pian la Hochschule für Musik din Nürnberg, clasa prof. Bernhard Endres.

A participat la cursuri de măiestrie cu profesorii Hans Leygraf, Günter Ludwig,  Dana Borşan, Anatol Ugorski, Anne Queffelec, Konstanze Eickhorst, Wolfgang Manz si Julia Goldstein-Manz, Aquiles Delle Vigne, Peter Feuchtwanger și Dan Grigore (cursuri de pian), Walter Levin, Stephan Picard (cursuri de muzică de cameră), Dietrich Fischer-Dieskau, Siegfried Jerusalem, Axel Bauni (cursuri de Lied) .

Din anul 1993 a urmat cursuri de interpretare și analiză muzicală cu profesorul Dinu Ciocan (Universitatea Națională de Muzică din București), care i-a fost mentor în formarea sa muzicală. A concertat alături de Orchestrele Simfonice ale Filarmonicilor „George Enescu” din București și „Mihail Jora” din Bacău și de Orchestra Națională Radio din București.

A susţinut recitaluri în Bucuresti, Berlin, Hamburg, Lübeck, Bayreuth, Leck, Glücksburg, Namedy, etc. A activat în seria de concerte organizata de Fundația „Live-Music-Now” din nordul Germaniei. Din anul 2009 preda ca profesor asociat la Hochschule für Musik din Nürnberg, între altele la clasele profesorilor Siegfried Jerusalem și Dorin Marc. În prezent urmează studiile doctorale la clasa prof. Dana Borșan.

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Muzică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *