Ion Panduru – lumină lină

ion-panduru-floarea-soarelui

cronica-plastica-liber-sa-spun6Dintre multele sintagme care definesc creația artistului Ion Panduru, cea mai apropiată mi se pare aceasta: lumină lină. Această lumină este un alt fel de personaj în lucrările sale, o permanență a actului artistic, indiferent de timp și anotimp. Tablourile sale, poeme de culoare, sunt parcă rupte din noi, din lume, din natură, multiplicate delicat și profund original, căci artistul a știut să-și definească tușa de culoare prin propria sa personalitate.

val-luminos

Ion Panduru, Val luminos

Titlul mi-a fost oferit chiar de autor prin lucrarea Val luminos, iar privind seria de picturi marine și nu numai, am realizat că lumina la Ion Panduru este arbitru al culorii, iar accentele de lumină şi umbră, jocul petelor de lumină pe întinderea apei devin o poezie a culorii, o expresie lirică a picturilor sale. Albastrul, deja supranumit ,,albastru de Panduru”, este folosit într-o varietate de nuanțe, albastrul devenind un concept în creația acestui artist. Dincolo de albastru, de verde, de alb, culori predominante în creația sa, artistul folosește cu eleganță culorile fundamentale, culorile binare, culorile calde și reci, creând starea de armonie și de echilibru.

autoportret

Autoportret

Imaginea la Ion Panduru se prezintă ca o simfonie a culorii în care tonurile şi nuanţele definesc stilul atât de personal al artistului. Peisajele, florile, portretele au fără doar și poate picătura de albastru definitorie în pictura sa. Chiar și autoportretul său are irizări de albastru ce dau nota personală a autorului. Verdele, o altă culoare dominantă în multe dintre lucrările sale, creează, de cele mai multe ori, un duet cu lumina lină a lumii sale închipuită pe pânză, un duet în ton major, ce lasă libertate imaginației privitorului.

toamna-pe-deal

Toamna pe deal

Ion Panduru este pictorul tuturor anotimpurilor, al mării, al florilor, al peisajului etc., surprinzând atât pacea cât și tumultul naturii. Nu am făcut o cronică dedicată stilului, dedicată evenimentelor, subiectelor, am încercat să scriu despre culoare și lumină, despre ceea ce cred eu că definește fundamental creația acestui artist.

Pușa Roth

neclintita

Neclintita

logo liber sa spunVezi: arhiva rubricii Cronica plastică

Arhiva categoriei Pictură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *