Istoria uniformei militare românești de la 1830 până în prezent

Istoria uniformei militare româneşti

Expoziţia de fotografie Istoria uniformei militare româneşti de la 1830 până în prezent s-a deschis luni, 18 aprilie 2016, în spaţiile Academiei de Apărare Naţională de la Varşovia, în prezența col. Romeo Tăbârcă, atașatul militar al Ambasadei României și a conducerii instituției academice poloneze. La manifestare au participat, alături de polonezi, studenți ai statului român, aflați cu burse de studii la academia poloneză, precum și cadre didactice de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare (din cadrul Universității Naţionale de Apărare „Carol I”) de la Brașov, prezente la Varșovia într-un proiect de pregătire universitar.

Realizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia în colaborare cu Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București și Direcția Informare și Relații Publice a MapN, expoziţia a deschis seria de evenimente românești în Polonia, menite să marcheze, în 2016, Centenarul Marelui Război Mondial.

Sub forma unor planșe de dimensiuni mari, cu texte explicative în limbile polonă și engleză, expoziția ilustrează toate etapele importante parcurse, începând din anul 1830, de uniforma militară românească, marcând schimbările ei majore. Planșele conțin importante fotografii de epocă, desene ale uniformelor vechi, o parte dintre ele realizate de pictorul polonez Tadeusz Ajdukiewicz. În anii ’90 ai secolului al XIX-lea, artistul s-a stabilit în România, ca pictor de curte al regelui Carol al II-lea.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Expoziție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *