Italian Architects and Builders in the Ottoman Empire and Modern Turkey, 1780–2000

istanbul

În zilele de 8–10 martie 2013, va avea loc la Istanbul conferința Italian Architects and Builders in the Ottoman Empire and Modern Turkey, 1780-2000, în organizarea Institutului Cultural Italian din Istanbul și a Universității Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase universități din Turcia.

Evenimentul are loc cu sprijinul unor instituții de renume european precum: Centro interdipartimentale per l’Archivio del Progetto, Università degli Studi di Napoli „Federico II”, Consolato d’Italia, Istanbul, Dipartimento di architettura, Università di Firenze, Dipartimento di architettura e design, Politecnico di Torino, Dipartimento di Architettura e Studi Urbani, Politecnico di Milano, İstanbul Teknik Üniversitesi.

italian fotoConferința este cea de a patra întâlnire dintr-un proiect de lungă durată cu privire la influența italiană în arhitectura și urbanismul țărilor mediteraneene. Precedentele ediții, inițiate și promovate de Școala de arhitectură a Universității din Florența și alte instituții academice și culturale din Italia, Egipt, Tunisia, Albania și Franța, au avut loc în Alexandria (2007), Tunis (2009) și Tirana (2011) și au explorat contribuțiile și istoriile individuale ale arhitecților și constructorilor italieni. Întâlnirea de la Istanbul se va concentra în direcția înțelegerii în profunzime a conexiunilor istorice şi rețelelor sociale ce au permis unui mic grup de arhitecți italieni să contribuie la transformarea mediului urban în ultimul secol de istorie otomană. Pentru întâlnirea din acest an, directorul Institutului Cultural Român de la Istanbul, dr. Silvana Rachieru, a fost invitată să facă parte din consiliul științific al conferinței alături de specialişti din Italia şi Turcia. Conferinţa include opt secţiuni: Începuturile veneţiene şi dezvoltările internaţionale; Spaţiul şi politica reformei otomane; De la Istanbul către Balcani; Reperele italiene ca patrimoniu vizibil; Instituţii şi investiţii; Trasee egeene; Între Imperiu şi Republică; Turcia kemalistă și după.

turcia

Continuând direcția strategică de promovare a activitătii ştiintifice românești și implicarea activă în viaţa academică a Istanbulului, ICR Istanbul sprijină participarea a doi istorici români la lucrările conferinței. Dr. Raluca Tomi, cercetător la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” va susține o prelegere dedicată prezenţei italiene în Principatele române înainte de 1878 din perspective istorice şi culturale şi Alina Dorojan, doctorand la Universita di Roma Tre, va oferi detalii despre arhitecții italieni în Țările Române la jumătatea secolului al XIX-lea, în cadrul secțiunii „De la Istanbul către Balcani” – transmite ICR „Dimitrie Cantemir”, Istanbul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *