Joyce și „Satyricon”

cover petronius

Ediție online

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Ambasada Irlandei, anunță publicarea volumelor 125, 126, 127, 128, 129 și 130 din seria Joyce Lexicography, Satyricon de Petronius Arbiter Elegantiarum. Texte paralele: latină, engleză (1922), română (1921, 1995), franceză (1923) în șase volume. Editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu.

Conform teoriei romanului, primul și ultimul

Să considerăm că Satyricon este roman, deși există voci care afirmă contrariul, chiar dacă ele nu sunt multe la număr. Să considerăm că Joyce cunoștea Satyricon profund și în detaliu, dat fiind că a studiat latina la o universitate catolică. Acesta a fost motivul pentru care a studiat italiana. În maniera lui proprie, Joyce a acoperit întreaga arie a limbilor romanice, iar șederea lui la Zürich, prelungită în mod repetat, i-a asigurat cunoștințele de limba germană. Joyce scria foarte bine în italiană (chiar a publicat articole de ziar în această limbă, toate scrise pentru bani), în franceză (a locuit la Paris jumătate din viața lui) și de asemenea în daneză și norvegiană, acestea din urmă fiind limbile în care Joyce a corespondat cu Henrik Ibsen.

Publicăm acum, în seria Joyce LexicographySatyricon de Petronius, sub formă de texte paralele, în limbile latină, engleză, română și franceză. Cititorii care, după acest text scris în secolul I, vor citi Finnegans Wake, terminat de James Joyce în anul 1939, vor găsi fără nicio îndoială legătura dintre cele două cărți.

C. George Sandulescu și Lidia Vianu

Satyricon de Petronius Arbiter Elegantiarum. Texte paralele: latină, engleză (1922), română (1921, 1995), franceză (1923), editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu, poate fi consultat și descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/petronius-stayricon.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm adresați-vă Editurii, lidia.vianu@g.unibuc.ro.

logo liber sa spun  Vezi: arhiva categoriei Cărți online

Arhiva Joyce la Liber să spun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *