Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

karel zdenek liman

eveniment liber sa spunMiercuri, 28 ianuarie 2015, la ora 18.00, la Biblioteca Tehnică din Praga (Technická 6 / 2710, 160 80 Praha 6), va avea loc vernisajul expoziției Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României, organizată de Institutul Cultural Român de la Praga în parteneriat cu Ambasada României în Republica Cehă și Ambasada Republicii Cehe în România, cu prilejul aniversării a 160 de ani de la nașterea acestuia. Curator: prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Expoziția de fotografie propune o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Líman (1855–1929), reflectând viziunea sa asupra artei construcției, dat fiind faptul că Líman a fost cel mai apreciat arhitect al Casei Regale a României. În cadrul acestei expoziții sunt etalate 68 de panouri de mousse-carton 70 x 100 cm (înrămate cu rame Nielsen), cu fotografii reprezentative pentru creația sa arhitecturală, imaginile realizate prin tehnici noi în arta ilustrației, precum panorame și perspective sferice tip ,,fish eye” reflectând o nouă formă de citire a realizărilor sale.

Pe un alt palier, sunt prezentate documente originale, ce poartăalbum karel zdenek liman semnătura sa olografă, scoase la lumină pentru prima dată din arhiva Castelului Peleș, corespondența sa cu diverși furnizori ai Casei Regale a României, fotografii originale ale membrilor familiei Líman și ale fiului său adoptiv, Constantin Ștefanovici, precum și planuri originale referitoare la construcția Castelului Peleș, elocvente pentru creația celui care ,,niciodată nu neglijează un detaliu şi-şi pune tot sufletul în ceea ce face”, așa cum nota Regina Maria, şi un album monografic (200 pagini, în engleză și română), publicat de Editura Igloo Media, referitor la viața și activitatea sa.

Expoziția a fost găzduită, și s-a bucurat de mare succes, de către Muzeul de Artă al României (2013 – clădirea fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, al cărei arhitect a fost chiar Líman pentru o scurtă perioadă de timp), Palatul Cotroceni, cu ocazia vizitei la București a președintelui Republicii Cehe (2014), ajungând apoi la Cluj, la sfârșitul anului 2014.

Expoziția va rămâne deschisă în perioada 28 ianuarie–21 februarie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *