Kasandra Kalmann Năsăudean, zece ani de voluntariat în jurnalismul românesc de dincolo de granițe

kasandra-kalmann-nasaudean-occidentul-romanesc

„Obligaţia unui jurnalist este să apere adevărul şi să scoată nedreptatea la lumină”

interviu-liber-sa-spunPentru mulţi dintre noi, a face voluntariat se rezumă, de multe ori, la acţiuni singulare sau repetabile ocazional, dar există şi oameni pentru care voluntariatul devine un mod de viaţă. Astfel de oameni nu se abat nicio clipă de la misiunea asumată şi existenţa lor personală şi profesională devine mai bogată şi mai intensă tocmai pentru că fac asta. În orice domeniu, voluntariatul nu este uşor; în jurnalism, este poate şi mai solicitant, pentru că atenţia şi peniţa nu pot fi niciodată lăsate deoparte. Despre ce înseamnă un deceniu dedicat voluntariatului în presa dedicată românilor din afara graniţelor vorbim cu Kasandra Kalmann Năsăudean, editor pentru Spania „Gândacul de Colorado” din Denver (Colorado – SUA); redactor-şef la Radio Diaspora Online din Chicago; redactor-şef (editor executiv) al publicaţiei în limba română „Occidentul Românesc”.

sigla-occidentul-romanesc

Camelia Jula: Cu zece ani în urmă, deveneai editor în Spania pentru publicaţia „Gândacul de Colorado” din Denver (SUA) şi, ulterior, redactor-şef al Radio Diaspora Online din Chicago. Prin intermediul acestor instituţii de presă ai reuşit să creezi o punte de legătură între comunităţile româneşti din Spania, SUA, dar şi între acestea şi românii de acasă. Toată munca ta pentru această misiune este voluntară, de atâţia ani. Ce înseamnă să faci voluntariat pentru presa românească din diaspora, mai ales pe o perioadă atât de lungă?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Succesul, indiferent de intensitatea sau de complexitatea lui, este ceva ce fiecare dintre noi dorim, materializat în lucruri realizabile sau irealizabile. Însă de fiecare dată când ne gândim la succes, în mintea noastră se crează o analogie cu o dorinţă aprinsă: un vis. Este o certitudine faptul că fiecare dintre noi visează şi îşi doreşte să-şi depăşească condiţia actuală. însă cum faci asta, in termeni cât se poate de concreţi şi reali? Simplu: treci la acţiune. Cea mai simplă metodă este crearea unui plan de promovare a propriei persoane. În tine trebuie să investeşti timp, răbdare şi dorinţe realizabile, care în final să ducă la ceea ce tu defineşti ca succes. Nimic nu este greu dacă vrei cu adevărat să ai succes. Şi succesul nu îl poţi dobândi decât prin muncă. Aici intervine voluntariatul.

Visul meu, ca imigrant în două lumi, America şi Spania, a fost acela ca, pe lângă munca existenţială, să creez, printr-o altă muncă, neplătită (adică voluntariatul), un liant, o punte de legătură între românii din America şi Spania şi, împreună, cu cei de acasă. Aşadar, pe 12 decembrie, anul acesta, se împlinesc 10 ani, un deceniu, de când visul meu a devenit realitate.

Voluntariatul sau munca neplătită pentru presa românească din diaspora, pe o perioadă, iată, de 10 ani, pentru mine înseamnă, de fapt, acumularea unei experienţe profesionale care m-a ajutat să trăiesc lucruri noi, să mă dezvolt, să ajut. Practic, a face voluntariat înseamnă a ajuta necondiţionat, astfel încât beneficiarii să ajute, la rândul lor, pe principiul „dă mai departe”!

Responsabilitatea este principiul care stă la baza voluntariatului. Indiferent ce fel de persoană eşti, care îţi sunt convingerile sau ce vrei să devii, responsabilitatea este o abilitate pe care o dobândeşti prin muncă. Respectul faţă de tine şi faţă de ceilalţi îl câştigi prin responsabilitatea cu care iei anumite decizii, indiferent de natura lor.

Al doilea element definitoriu al voluntariatului este comunicarea. Prin voluntariat, cel mai rapid se dezvoltă abilitatea de comunicare. Barierele ridicate de timiditate, frica de vorbit în public, greutăţile întâmpinate în crearea unor legături de prietenie sunt spulberate. A face voluntariat înseamnă, de asemenea, apartentenţa la un grup care devine în scurt timp o familie, iar relaţiile, deşi sunt de natură profesională, devin şi personale. Aşa s-a creat familia „Gândacul de Colorado” şi Radio Diaspora Online şi, apoi, familia Occidentul Românesc.

pagini-din-oocidentul-romanesc-nr-70-dec-2016

Pagini din „Occidentul Românesc”, anul IV, nr. 70, decembrie 2016

Sub marea umbrelă a comunicării, socializarea a jucat, în cei 10 ani, un al treilea rol foarte important. Voluntariatul creează punţi între oameni şi comunităţi. Fără să vrem, suntem nevoiţi să socializăm în viaţa de zi cu zi pentru a putea exista, însă voluntariatul te învaţă tehnici şi metode de socializare astfel încât timiditatea, teama şi frica să dispară, toate acestea ajutând la crearea ta din punct de vedere profesional. Dacă investeşti suficient timp în tine ca profesionist, vei deveni în scurt timp un lider. Leadership-ul se învaţă cu ajutorul celor trei elemente: responsabilitate, comunicare şi socializare. Succesul înseamnă să te conduci. Dacă ştii să fii un bun lider cu tine însuţi, cu siguranţă vei şti să-i manageriezi şl pe ceilalţi. Investiţia în propria persoană pe termen scurt, mediu şi lung înseamnă responsabilitatea pe care ţi-o asumi să devii acea persoană de succes care doreşti să fii.

Voluntariatul pentru mine înseamnă, mai mult decât orice definiţie,occidentul-romanesc investiţia în propria persoană. Creşti odată cu proiectul tău, îţi asumi riscuri şi creezi legături durabile. Tu te ajuţi pe tine, ceea ce este comparabil cu şcoala vieţii. Toate situaţiile care pot interveni în finalizarea proiectului de voluntariat înseamnă acumularea de experienţă profesională şi învăţarea gestionării crizelor de orice fel.

Camelia Jula: Ce anume te-a motivat şi te motivează în continuare să desfăşori această activitate jurnalistică voluntară?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Dorinţa de uniune a comunităţilor româneşti şi apoi cea de a transmite imigranţilor români informaţii corecte şi pentru interesul lor, acolo unde trăiesc şi muncesc, pentru că obligaţia unui jurnalist este să apere adevărul şi sa scoată nedreptatea la lumină. Citește integral aici.

Interviu realizat de Camelia Jula

„Occidentul Românesc”, anul VI, nr. 70, decembrie 2016, p. 12–13

logo liber sa spunVezi: Arhiva „Occidentul Românesc”

Arhiva categoriei Diaspora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *