La rubrica „Remember” de Annie Muscă: Emil Hossu

emil hossu

Revista Teatrală Radio

eterne reveniri in luna lui ianuar annie muscaAstăzi, 25 ianuarie 2014, ne amintim de actorul Emil Hossu (24 noiembrie 1941–25 ianuarie 2012).

Actor de teatru și film mai bine de 40 de ani, fidel Teatrului Nottara pe scena căruia urca prima oară alături de inconfundabilul George Constantin la un an de la absolvirea Institutului de Teatru. Pașnic și demn în toate împrejurările, purtîndu-și pasiunea cu discreție, Emil Hossu a interpretat rubrica remember annie musca revista teatrala radionenumărate roluri în teatru și film, în teatrul radiofonic și în cel de televiziune. A jucat pe platourile de filmare alături de mari actori români și sub îndrumarea unor regizori consacrați.

Elegant și cu purtare aleasă, Emil Hossu era chemat parcă să aducă liniștea în filme, fiind distribuit în nenumărate roluri pozitive. De pe Marele Ecran, șarmul său pătrundea în sălile de cinema, având nu de puține ori publicul feminin de partea sa.

Pe scenă, pe stradă sau în film n-ai fi îndrăznit să crezi că era deja septuagenar. Un spirit tânăr se așternea pe chip și pe sine.

actori romani teatru si film emil hossu

Frânturi de biografie…

S-a născut în Ocna Sibiului, având rădăcini maramureșene dinspre mamă și sălăjene după tată. A locuit la Cluj până la vârsta de 4 ani, când, alături de ai săi, a luat calea deportării într-un lagăr din Germania după ce toată agoniseala le fusese confiscată. Vor reveni acasă după un an și trei luni. Un moment de cumpănă pentru familia lui Emil a fost și anul 1948, când tatăl său, fiind diplomat, este trimis forțat la muncă la Canalul Dunăre–Marea Neagră. Spre sfârșitul anilor ’50, protectorul familiei se stinge. Emil avea doar 17 ani.

Adolescentul rămas fără tată urmează Liceul „Dimitrie Cantemir” din București după ce copilărise în inima Maramureșului. Actorul își va aminti peste ani într-unul din interviuri primul său rol de teatru din viața de licean: moș Tănase din drama Răzvan și Vidra de Hasdeu, și numele profesorului său îndrumător: Constantin Manolescu.

Și-a dorit să intre la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică imediat după liceu, dar, dosarul său fiind „dezamăgitor” pentru mai marii vremii, Emil devine student de-abia la a treia încercare. Mai târziu se va considera norocos ca i-a prins ca parteneri de scenă pe unii dintre monștrii sacri ai scenei: Calboreanu, Ciubotăraşu, Irina Răchiţeanu, Emil Botta, Fory Etterle…

emil hossu si catrinel dumitrescu

Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu

Emil Hossu a fost căsătorit o perioadă cu violonista Anca Hossu, iar Dan a rămas unicul său fiu. După divorț, actorul se recăsătorește cu o colegă din teatru, actrița Catrinel Dumitrescu, alături de care va rămâne peste 20 de ani. Se înțelegeau minunat, aveau aceleași preocupări și iubeau foarte mult animalele. Erau împreună și acasă, și pe scenă. Amândoi au fost o vreme și profesori. În 1992, bunul lor prieten Geo Saizescu, decan al Facultății de Arte din Cadrul Universității „Hyperion”, îi invitase să devină îndrumătorii unei clase de actorie. Patru promoţii au trecut prin mâna lor, iar cu unii dintre foștii lor studenți deveniseră între timp parteneri de scenă la Teatrul Nottara. Cei doi soți au trăit fericirea și de a fi fost parteneri pe scenă ani de-a rândul: în Doi pe o bancă de Aleksandr Ghelman, în regia lui Tudor Mărăscu, cea mai longevivă piesă. Au jucat-o timp de 15 ani. În Bătrânul după Maxim Gorki, în regia lui Catrinel. Apoi în Omul hazardului de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu, din distribuția căreia au făcut parte și Ruxandra Sireteanu, Mircea Diaconu și Constantin Cojocaru. Ultima piesă de teatru în care au jucat împreună a fost Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci, care în toamna anului 2011 s-a bucurat de succes și la Londra. Din distribuție au mai făcut parte Alexandru Repan și tânărul actor Dan Bordeianu. Citește integral în Revista Teatrală Radio. Fragment din „Electra” de Sofocle și piesa „Doi pe o bancă” de Aleksandr Ghelman (integral).

Annie Muscă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *