Lămpașul de pe Podul Carol

lampas-podul-carol-praga

corespondenta-rubrica-liber-sa-spunUnii praghezi îşi amintesc încă bine de lămpile cu gaz. Epoca lor s-a încheiat abia în anul 1985. Deşi energia electrică aproape că a eliminat cu totul iluminarea cu gaz, începând din anul 2002 această tradiţie revine treptat în centrul Pragăi. „Praghezii şi vizitatorii Pragăi recunosc lămpaşii după cilindru şi paltonul de epocă. Pe toată perioada Adventului, deci toată luna decembrie, imediat după lăsarea întunericului, oricine poate încerca să aprindă lămpile cu gaz”, a precizat Pavel Klega, consilier la Primăria din Praga.

Desigur că lămpile cu gaz se pot aprinde şi automat cu ajutorul întrerupătorului, ca lumina electrică obişnuită, dar aprinderea manuală continuă să aibă farmecul său de sărbătoare

Prin reintroducerea iluminării cu gaz, Praga s-a alăturat altor metropole importante unde se menţine această romantică iluminare. Cel mai mare număr de lămpi cu gaz, aproape patru mii, se află la Berlin. „La Praga sunt aproximativ cinci sute”, ne-a spus Jan Rafai de la compania Eltodo.

Ca şi anul trecut, pe Podul Carol îl puteţi întâlni zilnic pe lămpaşul în costum de epocă, aprinzând lampadarele cu ajutorul unei bare lungi.
Cam la ora 16.05 lămpaşul merge pe o parte a podului şi se întoarce pe cealaltă.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

logo liber sa spunVezi: Arhiva rubricii Corespondență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *