Lansare de carte: „Sub steaua câinelui” de Victoria Milescu

Joi, 28 iunie 2012, ora 13.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din București va avea loc lansarea volumului Sub steaua câinelui de Victoria Milescu, apărut la Editura Tracus Arte, 2012.

Prezintă: Ştefan Cazimir, Horia Gârbea, Emil Lungeanu. Moderator: Ioan Cristescu.

„Poezia din Sub steaua câinelui, noul volum al Victoriei Milescu, impresionează prin simplitatea expresivă a discursului liric, dispensat de metafore, despodobit, evocând o lume prin ea însăşi simplă, comună, de fiecare zi. Nu mai puţin totuşi, fiind astfel, plină de sensuri, de graviatate, de dramatism. Gesturile cotidiene, intrate în obişnuinţă, în rutină, comportă, cu toate acestea, o redescoperire a lumii şi a timpului care vine şi pleacă […] Mitologia citadină, astfel cum o înfăţişează poeta, răsfrânge ipostaze ale umilităţii şi frustrării, dar şi o pregnantă sugestie de căldură umană.” (Gabriel Dimisianu).

„Citind volumul, mi-am dat seama însă că empatizez mai mult decât aş fi crezut cu poezia Victoriei Milescu, una care, în chip subtil, este mai ofensivă decât pare, mai bătăioasă şi mai colţuroasă decât lasă să se întrevadă unele imagini fine, devitalizate aproape, care apar dar nu o definesc neapărat. Rezonez mai ales cu un fel de mizantropie a acestor texte care nu este totuşi un abandon în calea furtunilor existenţei […] Cele mai izbutite texte ale Victoriei Milescu fac apel la autoironie, la acea formă de asumare a nimicniciei care nu este pentru artist o capitulare, ci o privire lucidă care nu exclude dintre lucrurile ce se cuvin luate în râs, dar nici nu le acordă acelora mai multă însemnătate decât merită.” (Horia Gârbea, Poetul de unul singur).

3 comentarii la „Lansare de carte: „Sub steaua câinelui” de Victoria Milescu”

  1. Cea mai recenta placheta de versuri a poetei Victoria Milescu etaleaza o multitudine de scenarii lirice in care existenta apare ipostaziata dramatic, cu accente de absurd, de realism terifiant, impune personaje simbolice in situatii -limita. Titlul provocator intensifica desigur aceasta viziune, o mentine in atentia cititorului dar, dincolo de decupajele sintetice din viata cotidiana care ar putea fi chiar montate pe scena gratie vivacitatii lor, se percep in discursul autoarei o compasiune si o tandrete fata de ceea ce e umil, vulnerabil, neconform cu uniformitatea sterilizanta a judecatii comune. Volum unitar,remarcabil prin sobrietate si distinctie.

  2. Draga Victorita ,ma bucur ca am dat de tine in acest context de minunata stralucire creativa ;asa cum te-am cunoscut eu in anii de liceu era de asteptat sa daruiesti lumii comori de inalta simtire si talent poetic.De-a lungul timpului te-am mai cautat dar din pacate nu am dat de tine.Iti multumesc ca existi si ca in urma cu 40 de ani,ai iradiat din sufletul si stralucirea ochilor tai o intensa lumina,de acolo din banca a doua,intr-o clasa de fete cuminti si constiincioase,lumina cu care ne-am hranit cu siguranta si noi colegele din jurul tau.Eu locuiesc de peste 30 de ani in Contanta si raspund la tel.0722712000.Poate citesti mesajul si ma contactezi.Dr.Mioara Iancu-Bratosin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *