Lansare de carte: „Doru Popovici – etapa simfoniilor” de Adina Marta Șușnea

adina marta susnea doru popovici etapa simfoniilor

eveniment liber sa spunJoi, 10 septembrie 2015, la standul Editurii Grafoart de la Sala Palatului din București, în pauza concertului Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg (care începe la ora 20.00), va avea loc lansarea volumului Doru Popovici – etapa simfoniilor de Adina Marta Șușnea, apărut la Editura Muzicală Grafoart din București. Prezintă: Costin Tuchilă și Mădălin Voicu.

Studiul aplicat dedicat de muzicologul Adina Marta Șușnea celor patru Simfonii ale compozitorului Doru Popovici cuprinde și un capitol cu caracter de sinteză despre personalitatea complexă a lui Doru Popovici (compozitor, muzicolog, scriitor, profesor), personalitate de factură enciclopedică, amintind, prin capacitatea sa de cuprindere a mai multor domenii şi mai ales prin felul în care le ilustrează, de oamenii Renaşterii.

doru-popovici

Volumul recent apărut este prefațat de prof. univ dr. Grigore Constantinescu: „Studiul operelor muzicale ce-i poartă semnătura [lui Doru Popovici, n.n.] are nevoie de o anumită concepţie analitică, asemănătoare cu ceea ce ar întreprinde, atitudinal, un discipol. Cred că astfel a lucrat cartea aceasta muzicologul Adina Şuşnea, pornind în demersul aprofundat al muzicii lui Doru Popovici, potrivit etapelor componistice care l-au definit în timp. Cu decenii în urmă, simfoniile sale aparţin căutărilor creatorului, preţuind retrospectiv gândirea premergătorilor, îmbinată cu propria viziune ce priveşte perspectiva viitorului. Ecourile tematice luminează istoria omenirii, sensurile unor fapte sau atitudini memorabile, fără ca prin aceasta Doru Popovici să cultive modalităţi programatice. Dacă nu a ignorat nuanţele modale ale melosului, structurile formale şi de limbaj orchestral alcătuitoare în simfonism, în acelaşi timp a aşteptat revelaţia adevărurilor prezentului, valabil în continuare pentru el în contemporaneitate. Fiecare simfonie este, aşa cum o interpretează Adina Şuşnea, un capitol existenţial, o filă scrisă în jurnalul de creator al compozitorului. Cine a citit parcursul celor patru simfonii, astfel cercetate, capătă deja o temelie în cunoaşterea necesară a împlinirii artistului. Trecerea în timp aduce mereu ceva nou, audiţia convinge şi impune personalitatea oglindită în partitură. În preajma lui Doru Popovici, dăinuind amintiri şi momente contemporane ce s-au acumulat experienţelor studiului, Adina Şuşnea ne oferă un original exerciţiu de admiraţie, necesar pentru semnul aşteptat al recunoştinţei cu care suntem datori celui ce este şi va fi, în cartea de aur a muzicii româneşti, Doru Popovici.”

 Vezi: Arhiva categoriei Carte 

Arhiva categoriei  Muzica  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *