Lansare de carte: „Faţa întunecată a globalizării. Războaie civile, state eşuate şi radicalizare religioasă în lumea contemporană”

fata-intunecata-a-globalizarii

eveniment liber sa spunSâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 14.00, în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus”, la standul Editurii RAO se va lansa volumul Faţa întunecată a globalizării. Războaie civile, state eşuate şi radicalizare religioasă în lumea contemporană. Coordonatori: Șerban Filip Cioculescu, Octavian Manea, Silviu Petre (București, Editura RAO. 2016).

Cartea va fi prezentată de Cristian Barna, Iulian Fota și Marian Zulean, alături de Șerban F. Cioculescu, Octavian Manea, Silviu Petre, coordonatorii lucrării.

,,Volumul de faţă își propune să remedieze o parte dintre lacunele de care publicul larg dă dovadă în ce privește principalele conflicte interne (civile) ce au loc în lume, să explice cauzele, specificul societăţilor locale, intervenţia actorilor externi (unde este cazul). De asemenea, se adresează studenţilor, cercetătorilor, jurnaliștilor și, desigur, decidenţilor de politică externă și de securitate.” – Șerban Filip Cioculescu.

Sumarul volumului:

Cuvânt introductiv (coordonatorii)

I. Efigiile violenţei societale
Războaiele civile în epoca globalizării: măsurarea dezastrului umanitar – Şerban Filip Cioculescu
Insurgenţă şi contrainsurgenţă în secolul al-XXI-lea – Octavian Manea şi Iulia Joja

II. Europa
Europenizarea post-conflict şi ,,politica excepţiilor de la regulă” în reconstrucţia Balcanilor de Vest – Miruna Troncotă
Conflictele perene ale Caucazului – Bogdan Nedea
Instabilitatea Turciei etnocratice în context regional – Dragoş Mateescu
Turcia – de la statul-soluție la statul-problemă? – Adrian Cioroianu

III. Orientul Mijlociu și Africa
Infernul cotidian din Siria: un război civil „sectar”, puternic susţinut din exterior – Șerban F. Cioculescu, Silviu Petre, Octavian Manea
Dictatură, revoluţie şi război civil în Libia. Cauze, lecţii învăţate şi scenarii de viitor – Șerban F. Cioculescu
Compozitul războaielor civile din Africa: Nigeria şi Mali – Alexandru Voicu
Strategia Arabiei Saudite pentru generaţia Y: reformă şi intervenţionism militar – Mihai Pătru

IV. Asia şi America Latină
Sri Lanka sau cronica unei păci neterminate – Silviu Petre
Afganistan – provocare complexă pentru Alianţa Nord-Atlantică în afara spaţiului european – Liviu Tatu
Dominioane de putere provincială, fiefuri de autoritate autonomă şi warlordism în Afganistanul contemporan – Eduard Rudolf Roth
Conflictele interne din Columbia şi Peru – George-Vadim Tiugea

V. Reacţia lumii „civilizate”
„Teatrul” justiţiei internaţionale – fără locuri pentru terorişti – Simona Ţuţuianu
Spre o geopolitică a micilor puteri – Silviu Petre

VI. Anexe

Interviu cu prof. dr. Stathis Kalyvas – „ISIS-a revolutionary group, fighting a textbook insurgency”
Interviu cu dr. David Kilcullen – ,,Future of Warfare in a Post-COIN Conflict Climate”
Interviu cu generalul David H. Petraeus – ,,Reflections on the ,,Counterinsurgency Decade”
Interviu cu dr. Emma Sky – ,,The Accidental Counterinsurgent”.

Şerban Filip Cioculescu, doctor în ştiinţe politice al Universităţii Bucureşti, în prezent este cercetător ştiinţific principal gradul II în domeniul securităţii internaţionale la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, de asemenea cadru didactic invitat în cadrul Facultăţii de ştiinţe politice a Universităţii Bucureşti (începând din 2005). A publicat câteva zeci de articole în domeniul securităţii, relaţiilor internaţionale şi geopoliticii în diverse reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate. A efectuat stagii de pregătire ştiinţifică în Africa de Sud, China şi Franţa. Volume de autor: Introducere în teoria relaţiilor internaţionale, Bucureşti, Editura Militară, 2007; România postcomunistă în ecuaţia strategică a vecinătăţilor: Balcanii, Marea Neagră şi Orientul Mijlociu Extins, Editura Universităţii Bucureşti, 2009; Terra incognita? Repere pentru „cartografierea” haosului din relaţiile internaţionale contemporane, Bucureşti, Editura Militară, 2010; Viitorul nu ia prizonieri, București, Editura Rao, 2013.

Adrian Cioroianu  este istoric, jurnalist, eseist şi om politic român. A fost ministru al afacerilor externe în perioada 5 aprilie 2007–15 aprilie 2008. Profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti, este autorul mai multor cărţi de istorie a României (şi în special de istorie a României comuniste). Membru al Grupului de Dialog Social, el s-a alăturat Partidului Naţional Liberal şi a fost ales în Senatul României pentru judeţul Timiş în anul 2004. După aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, el a îndeplinit funcţia de europarlamentar, membru în Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) şi vicepreşedinte al Grupului ALDE din Parlamentul European. A ocupat şi funcţia de decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, actualmente fiind ambasador al României la UNESCO. Dintre volumele publicate, amintim Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie şi alte vanităţi contemporane (Iași, Editura Polirom, 2002); Ce Ceauşescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (Éditions Curtea Veche et AUF, 2004); Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (București, Editura Curtea Veche, 2005); Sic transit gloria… Cronica subiectivă a unui cincinal în trei ani şi jumătate” ((Iași, Editura Polirom, Colecţia „Ego”, Publicistică, 2006), Geopolitica Matrioşkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială, 2009 şi Epoca de aur a incertitudinii, 2011.

Iulia Joja este consultant pe probleme de securitate și apărare euroatlantică. Subiectele ei principale de interes sunt profilurile strategice europene, planificarea apărarii naționale și a NATO, politicile de securitate și apărare ale NATO, UE și ale statelor membre. A studiat Științe Politice și Relații Internaționale la Freie Universität Berlin și SNSPA București, deține un master de la King’s College London War Studies și a susținut doctoratul în cultura strategică a României la SNSPA. A lucrat la ONU, Ministerul de Externe al României, Parlamentul European, NATO ACT și a deținut funcția de consilier pe probleme de securitate și apărare la Administrația Prezidențială a României.

Octavian Manea este editor al revistelor „22” și „Foreign Policy Romania”, specializat în probleme de securitate euroatlantică și research associate la Romania Energy Center (ROEC). Subiectele sale principale de interes sunt politicile de securitate euroatlantice și intervenționismul post 9/11 cu accent pe campaniile de contrainsurgență și stabilizare. Contributor la Small Wars Journal și Defence Matters, Octavian a studiat Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea București și Universitatea Bologna, deține un master în Relații Internaționale concentrate pe studii de securitate de la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs (Universitatea Syracuse, New York), unde a fost bursier Fulbright. A lucrat ca research assistant la Center for European Policy Analysis (CEPA), Washington D.C.

Dragoş C. Mateescu, PhD, este lector în ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene la Universitatea Economică Izmir (Izmir University of Economics). Izmir, Turcia. Licenţiat in ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti şi doctor in relaţii internaţionale al Universitaţii Nottingham Trent, Marea Britanie. Cursuri şi numeroase publicaţii academice şi de presă mai cu seamă despre relaţiile inter-etnice din Turcia şi România, politica de vecinătate a Uniunii Europene, extinderea şi relaţiile Uniunii Europene cu Turcia, filosofie politică şi abordări analitice în ştiinţele politice.

Bogdan Nedea este analist independent si contributor/blogger pentru revista „Foreign Policy Romania” şi ziarul „Adevărul”. În calitate de expert pe spaţiul ex-sovietic, este autorul a mai mult de 700 de articole de analiză de politică externă destinate decidenţilor români și ambasadelor din Bucureşti. A contribuit la mai multe volume, dintre care amintim: NATO and the New Strategic Concept. Romania’s Priorities (București, Editura Curtea Veche, 2009), The Russian-Georgian War-Decision Makers Reactions during the Crisis (Editura Curtea Veche, 2010), The East –West Caspian Sea – Black Sea Strategic Corridor (Iulian Chifu, Narciz Bălășoiu, Radu Arghir, Editura ISPRI, 2014), The European Union’s Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives (editori: Valentin Naumescu, Dan Dungaciu, 2015). De asemenea este co-autorul volumelor Energy Security Strategies in the Wider Black Sea Region (Iulian Chifu, Adriana Sauliuc, Bogdan Nedea, Editura Curtea Veche, 2010) şi Religion, Conflict, Radicalization and Violence in the Wider Black Sea Region (Iulian Chifu, Oana Popescu, Bogdan Nedea, Ed. ISPRI 2012). 

Silviu Petre (n.1985) este traducător şi cercetător independent. Domeniile sale de interes sunt:  teoria relaţiilor internaţionale, studiile de securitate, transferurile de armament. Între 2010–2015 a fost cercetător al Centrului de Studii Est-Europene şi Asiatice (CSEEA) din cadrul SNSPA.  Între 2010–2013 a urmat cursurile şcolii doctorale de la SNSPA cu o teză despre India şi hegemonia regională a acesteia. A publicat articole în numeroase reviste şi bloguri: Blog Adevărul, Contributors, Conştiinţe.ro, Sfera Politicii, Studia Politica, Revista de Istorie Militară, Monitor Strategic, Gândirea Militară Românească.

Mihai Pătru este doctorand în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, și cercetător nerezident la Institutul Diplomatic Român. În perioada ianuarie 2015–august 2016, a fost senior fellow la Centrul pentru Studii Transatlantice, Universitatea Johns Hopkins, Washington D.C. Ca membru al corpului diplomatic și consular al României (2004–2014), activitatea sa a vizat în principal regiunea Orientul Mijlociu și Nordul Africii (MENA), printre pozițiile ocupate numărându-se cele de consilier al ministrului afacerilor externe și consilier al secretarului de stat pentru afaceri globale. În această capacitate, a participat la program Transatlantic Diplomatic Fellowship, în cadrul Departamentului de Stat american, Washington D.C. În 2003, a absolvit secția de limbă arabă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, iar în 2010 a obținut diploma de master în relații internaționale și studii europene, Universitatea Central Europeană. Este colaborator la Revista  „22” și blogger Huffington Post.

Eduard Rudolf Roth  este doctor în relaţii internaţionale al SNSPA cu o teză despre politica externă a României în perioada 1989–2010, specializat în studii de securitate, teoria relațiilor internaționale și metode de calibrare analitică a modelelor comportamentale de interacțiune din spațiul internațional. Este licențiat al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București și deține o diplomă de Master of Arts in International Relations conferită de University of Kent at Canterbury, Marea Britanie. A publicat numeroase articole despre politica externă a României, securitatea regională şi teorii ale relaţiilor internaţionale.

Liviu Tatu este doctor în Istorie al Universităţii din Bucureşti. Absolvent al Cursului de Integrare Europeană şi Relaţii Internaţionale al Institutului Diplomatic Român şi al programului de analiză a fenomenului terorist organizat de Albanian Media Institute şi Southeast Network for the Professionalization of Media. Cursant al unor programe de specializare pe chestiuni de securitate şi apărare organizate în Europa de instituţii media, organizaţii internaţionale şi ministere ale apărării din state membre NATO. Autor al unor articole publicate în „Sfera politicii”, revista „22”, Contributors.ro.Autor al unor lucrări despre Alianţa Nord-Atlantică şi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Domenii de interes: securitate naţională, NATO, Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană.

George-Vadim Tiugea s-a născut la 27 martie 1979 la Târgu Neamţ, Judeţul Neamţ. În 1997 a absolvit Colegiul Naţional „Ferdinand I” din Bacău, secţia Filologie bilingvă engleză. În 2001 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, secţia Ştiinţe Politice în Limba Engleză, cu lucrarea de licenţă Sources and Features of Ethnic Conflict. În 2003 a absolvit Masteratul de Relaţii Internaţionale al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, cu lucrarea de disertaţie Ethnic Conflict Resolution Perspectives in Southeast Asia. Din 2003 este cercetător în cadrul Institutului Social-Democrat „Ovidiu Şincai”, din 2004 îndeplinind funcţia de şef al Departamentului de Relaţii Internaţionale şi de manager de proiect în cadrul Şcolii Europene „Ovidiu Şincai” (proiect desfăşurat sub auspiciile Consiliului Europei). A publicat articole pe teme cum ar fi geopolitica Europei de Est, naţiunile europene, conflictele şi organizaţiile de cooperare din Balcani, în engleză, română şi rusă pentru reviste din România, Rusia, Kosovo şi este co-autor al cărţii Social-democraţia contemporană – între tradiţie şi globalizare, capitolele despre social-democraţia din Marea Britanie, America Latină şi America de Nord.

Miruna Troncotă este lector universitar și cercetătoare postdoctorală în cadrul Departamentului de relaţii internaţionale şi integrare europeană, SNSPA, București. A avut mai multe stagii de cercetare în Austria, Germania și Slovenia, iar în 2013 și-a susținut teza de doctorat pe tema europenizării decalate a Bosniei Herțegovina. A publicat numeroase articole pe tema integrării europene a Balcanilor de Vest. În prezent lucrează la o cercetare pe tema intersecției problemelor de securitate dintre Balcanii de Vest și țările din regiunea Mării Negre în urma conflictului din Ucraina și a politicii intruzive a Rusiei.

Simona I. Ţuţuianu este expertă în drept internaţional, drept umanitar, studii de securitate şi doctor în ştiinţe politice al SNSPA. A lucrat timp de cinsprezece ani în Ministerul Apărării Naţionake, primind gradul de locotenent-colonel. Între 2004–2005 a fost detaşată pe lângă misiunea permanentă a României la ONU, în New York, lucrând pentru Comitetul pentru non-proliferarea armelor de distrugere în masă şi Comitetul privind Irakul. A publicat numeroase articole ştiinţifice precum şi câteva cărţi precum Apusul Westphaliei? Statul naţional în sistemul relaţiilor internaţionale în anii-post Război Rece (București, Editura Militară), şi Towards Global Justice: Sovereignty in an Interdependent World, editată de prestigioasa T.M.C. Asser Press din Haga. În noiembrie 2015 a primit premiul special al Statului Major General pentru contribuţia valoroasă la dezvoltarea gândirii militare naţionale.

Alexandru Voicu este doctorand în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Cercetarea sa se axează pe intervențiile marilor puteri în Africa și procesul de legitimare ce le-a însoțit după Războiul Rece. În prezent acesta este senior researcher în cadrul Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning. Activitatea efectuată se referă la elaborarea săptămânală a unor analize axate pe componentele politice, economice și militare din Europa Centrală și de Sud-Est. Totodată, activitatea mai include și dezvoltarea unor proiecte centrate pe războiul informațional, studii prospective sau războiul hibrid. În 2015 a publicat cartea Reconstrucție Postconflict împreună cu Iulian Chifu.

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva categoriei Carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *