Lansare de carte: „Johan fără țară. Străbătând lumea pe drumul păcii”

coperta johan fara tara

eveniment liber sa spunJoi, 25 februarie 2016, ora 16.00, la Centrul Socio-Cultural ,,Jean Louis Calderon” din strada J. L. Calderon, nr. 39, București (în spatele Hotelului Intercontinental), va avea loc lansarea cărții Johan fără țară. Străbătând lumea pe drumul păcii, autobiografie a celebrului Johan Galtung, aparută la Editura Tiparg, 2015, în colecția ,,Biblioteca Revistei Curtea de la Argeș”, traducere de Gabriela Căluțiu Sonnenberg. Vor vorbi despre carte, printre alții, Marian Nencescu, Ion Pătrașcu, Geo Călugăru. Întâlnirea este moderată de scriitorul Geo Călugăru, coordonatorul Cenaclului literar ,,Octavian Goga”. Nu vor lipsi surprizele.

Johan Galtung este un om care a făcut şi face istorie. Cercetător şi activist pentru pace, cunoscut pe toate continentele pentru că a ţinut cursuri, a întreprins cercetări, a fost consultant pentru guverne, organisme internaţionale, corporaţii şi a încercat – adesea a şi reuşit – aplanarea unor conflicte de pe toate continentele. S-a născut în 1930 la Oslo, unde, în 1959, fondează Institutul de Cercetare a Păcii (PRIO), iar în 1993 reţeaua TRANSCEND,  care intervine pentru rezolvarea conflictelor peste tot în lume. În 1987 i se decernează Premiul  Right Livelihood, considerat un Premiu Nobel Alternativ pentru Pace; a primit multe alte premii internaţionale importante.  Are două doctorate, unul în matematică (1956) şi unul în sociologie (1957), a primit zece titluri Doctor Honoris Causa, inclusiv din partea Universităţii din Cluj (1976).

Johan Galtung

Johan Galtung

Se spune că niciun norvegian nu a predat la mai multe universităţi decât el. Se mai spune şi că ar fi mai poliglot decât Papa şi că el ar fi eternul candidat la Premiul Nobel pentru Pace. El nici nu confirmă, dar nici nu dezminte aceste zvonuri. Mediator în peste 50 de conflicte internaţionale şi autor a peste 100 de cărţi şi 1.500 de articole publicate şi traduse în zeci de limbi, pe teme din multiple domenii (relaţii internaţionale, istorie, psihologie, pedagogie, ştiinţe politice, sociologie, drept, religie, budism…)

Creator de ştiinţe, cum este cea a Studiilor Păcii şi a Studiilor asupra Viitorului; iniţiatorul Teoriei Violenţei Structurale şi al Teoriei Structurale a Imperialismului; fondator al primului institut de studii ale păcii, al Journal of Peace Research şi creator de tehnici cum este cea conţinută în primul manual al ONU pentru transformarea conflictelor (Metoda Transcend). Cum a reuşit toate acestea? Lucrând continuu şi pretutindeni, cu bucurie, cu voluptate, se poate spune. Şi ghidându-se după un principiu de luat aminte: „Nu există ceva mai teoretic decât o bună practică şi nimic mai practic decât o bună teorie”.

Autobiografia de faţă este o introducere în „universul Galtung”, un manual, o carte de înţelepciune. Un roman chiar, cartea fiind răsplătită cu un premiu literar în Norvegia. Cititorul se va convinge uşor de acest lucru – ajutat şi de prefaţa academicianului Mircea Maliţa şi de postfaţa psiho-sociologului Cătălin Mamali. Fraza de încheiere a cărţii ar trebui memorată – a se pune în contrast cu titlul: „Ne aflăm pe drumul păcii prin lume, ţara noastră.”

logo liber sa spun Vezi:  Arhiva categoriei Carte 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *