Lansare de carte: „Jurnal cu și fără Nae Ionescu” de Elena-Margareta Ionescu

jurnal cu si fara nae ionescu

eveniment liber sa spunCu ocazia împlinirii a 75 de ani de la moartea lui Nae Ionescu (15 martie 1940), Editura Vremea vă invită la lansarea volumului Jurnal cu şi fără Nae Ionescu de Elena-Margareta Ionescu. Invitaţi: Anca-Irina Ionescu, nepoata autoarei, Sorin Lavric, scriitor, Paul Cernat, critic literar, Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea. Evenimentul va avea loc luni, 16 martie 2015, ora 16.30, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din București (Bd. General Magheru nr. 6-8). 

Jurnal cu şi fără Nae Ionescu este o carte de dragoste. O dragoste tristă. Iubirea singuratică a unei femei părăsite, care trăieşte printre şi pentru amintirile ei. O pagină din intimitatea unei căsnicii celebre, în marginea vieţii omului care a modelat gândirea celei mai strălucite generaţii a României secolului XX.

Elena-Margareta Fotino şi Nae Ionescu s-au cunoscut în 1911, s-au căsătorit în 1916, au avut doi băieţi, apoi, în jurul lui 1930, s-au despărţit, fără a divorţa vreodată. Ea a continuat să îl iubească, el, să o stimeze şi să o ajute.

Nae Ionescu

Nae Ionescu

Elena-Margareta Ionescu, născută Fotino (1889–1971), a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie şi a urmat în paralel cursuri la Academia de Muzică şi Artă Dramatică, fiind o bună pianistă şi o fină comentatoare a concertelor audiate.

Era pasionată de muzică clasică şi citea volume de literatură şi filosofie, adesea în original, în franceză şi germană. A călătorit destul de mult în Europa, a fost primită de Regina mamă Elena, aflată în exil în Italia, a avut ocazia să asiste la jocurile olimpice de la Berlin din 1936 şi la o manifestaţie a cămăşilor negre la Roma.

În ciuda separării de soţul ei, Elena-Margareta Ionescu a întreţinut relaţii de amiciţie cu unii dintre apropiaţii şi studenţii soţului ei. Totuşi, existenţa ei a fost una solitară după această despărţire, jurnalul de faţă, care acoperă, cu pauze lungi, perioada 1918–1961, fiind o mărturie dureroasă despre o legătură ce nu avea datele necesare pentru a dura şi despre o dragoste care a continuat mult după ce relaţia s-a destrămat.

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *