Lansare de carte și audiobook Sergiu Cioiu

nu stim aproape nimic pusa roth in dialog cu sergiu cioiu ars longa

eveniment liber sa spunLuni, 16 mai 2016, la ora 18.00, la Hotelul Marshal Garden din București (Calea Dorobanţilor, nr. 50 B) va avea o dublă lansare: volumul Nu ştim aproape nimic. Puşa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, apărut în colecția „Summa cum laude” a Editurii Ars Longa din Iași. Postfață de Costin Tuchilă; audiobook-ul Sergiu Cioiu în dialog cu dumneavoastră (pe marginea cărții intitulate Nu știm aproape nimic. Puşa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu – dublu CD, producție ConArt & Cachaça Prod, 2016, apărut la Editura Ars Longa). Prezintă: Pușa Roth și Costin Tuchilă. Cu participarea extraordinară a lui Sergiu Cioiu (Canada).

Volumul și audiobook-ul vor mai fi lansate, cu participarea lui Sergiu Cioiu, într-un turneu care cuprinde orașele:

Târgu-Jiu: miercuri, 18 mai 2016, ora 17.30, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Calea Eroilor

Râmnicu-Vâlcea: joi, 19 mai 2016, ora 17.30, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, str. Carol I, nr. 26

Craiova: vineri, 20 mai 2016, ora 18.00, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Sala „Ia te uită!”

Cluj-Napoca: duminică, 22 mai 2016, ora 17.30, Fundaţia Culturală Carpatica, Bulevardul Eroilor, nr. 16

Brașov: marți, 24 mai 2016, ora 17.30, Librăria Şt. O. Iosif, str. Mureşenilor, nr. 14.

sergiu cioiu foto tinerete

Sergiu Cioiu

,,«Un baladist care, până și în miezul zilei, se visează pe scândurile scenei», așa l-a botezat George Sbârcea pe Sergiu Cioiu și așa i-a rămas numele! Așa a fost și așa a rămas el, după cum, cu o captivantă simplitate se mărturisește în dialogurile purtate cu redutabila Pușa Roth și reunite în cartea Nu știm aproape nimic: «Mă consider mai degrabă un artizan al cântecului și un interpret al versului.»

De fapt, ceea ce au pus la cale și au reușit pe deplin să facă Sergiu Cioiu și Pușa Roth este o carte de dialoguri despre experiențe de viață. Cartea, ea însăși, gândită ca o experiență de viață. […]

Spui Sergiu Cioiu și numaidecât te duci cu gândul la o pleiadă din care nu pot lipsi Doina Badea, Gică Petrescu, Anda Călugăreanu, Dan Spătaru, Luminița Dobrescu, Trio Caban, Angela Similea, Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Corina Chiriac, Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu, Jean Păunescu sau Cristian Popescu. După cum la fel de drept este să spui, alături de aceștia, nume cu adevărat de referință: Sile Dinicu, Valeriu Lazarov, Alexandru Bocăneț. Cu toții fiind oameni de har care au făcut ca în acea perioadă de relativă, dar reală, deschidere politică și culturală artele să cunoască o fascinantă înflorire și afirmare, «Cerbul de Aur» și Festivalul de la Mamaia fiind realități emblematice și adevărate etaloane ale genului.

Am greși, însă, dacă am vorbi despre Sergiu Cioiu doar ca un interpret vocal de excepție atâta vreme cât personalitatea sa atât de complexă include ca o componentă definitorie o rafinată știință a artei scenice. Aici spunându-și cuvântul anii săi de studiu la Facultatea de Teatru de la IATC unde, după propria-i mărturisire,  a intrat – și nu chiar foarte ușor! – în toamna lui 1960, avându-i colegi pe Ovidiu Iuliu Moldovan, Monica Ghiuță, Ștefan Radof, Ilinca Tomoroveanu, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Mihai Stan, Rodica Mandache, Nicolae Gheorghe, Dora Cherteș sau Andrei Zaharia. Așadar, a făcut parte dintr-o altă generație de referință a IATC, ceea ce, așa după cum el însuși o va recunoaște, i-a fost de mare folos în viitoarea sa carieră muzicală.” – fragmente din cronica lui Șerban Cionoff la vol. Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, Revista Teatrală Radio, 11 mai 2016.

Sergiu Cioiu, 9 mai 2016

Sergiu Cioiu la lansarea volumului și a audiobook-ului, Centrul Socio-Cultural Jean-Louis Calderon, 9 mai 2016

„Actor, cântăreț, compozitor, rafinat cunoscător și recitator de poezie, Sergiu Cioiu  [n. 7 octombrie 1940] s-a impus repede ca o personalitate distinctă a muzicii acelor ani [deceniile al șaptelea–al nouălea ale veacului trecut]. Mă întreb acum, când amintirile s-au sedimentat și putem privi retrospectiv peisajul artistic al acelor vremuri, care erau trăsăturile care îl diferențiau față de alți interpreți. La calitățile vocale, cele legate de întinderea vocii, de intonația de o naturalețe cuceritoare, de timbrul catifelat și foarte personal de altfel, se adăuga un mod aparte, aș îndrăzni să spun, de dicțiune poetică prin cânt. Aceasta și pentru că Sergiu Cioiu a cântat piese alese cu grijă, al căror text este chiar poezie. Dacă ar trebui neapărat să găsim asemănări ori posibile filiații, am invoca ilustra tradiție a șansonetei, mai ales că Alexandru Mandy, ale cărui cântece au fost interpretate în mod ideal de Sergiu Cioiu, nu este deloc departe de genul șansonetei. Iar afirmația mea este, iată, confirmată acum, după o carieră prodigioasă, de Sergiu Cioiu însuși: «Mă consider mai degrabă un artizan al cântecului și un interpret al verbului.»

Accentul pus pe interpretarea actoricească, susținută și de o fermecătoare prezență scenică, a fost urmărit de la bun început. «Cântând am senzația că monologhez cu mine însumi. Cântărețul e un actor în persoana căruia viază în aceeași măsură omul și artistul. El se exprimă pe sine la unison cu ceilalți. Discordanțele uluiesc, dar nu rețin; cântărețul trebuie să fie un sol al generației sale», spunea Sergiu Cioiu răspunzând la o anchetă a ziarului brașovean «Drum nou» (2 noiembrie 1968).” – Costin Tuchilă, fragment din postfața volumului, intitulată Cântec, poezie, rostire de gând.

Sergiu Cioiu și Corina Chiriac, 9 mai 2016

Sergiu Cioiu și Corina Chiriac, 9 mai 2016

Prima întâlnire a lui Sergiu Cioiu cu publicul, la revenirea sa în țară, a fost luni, 9 mai 2016, la Centrul Socio-Cultural Jean-Louis Calderon din București, unde cu ocazia celei dintâi lansări a volumului și a audiobook-ului care îl însoțește, în prezența unei numeroase asistențe, artistul a oferit și un scurt recital cuprinzând adevărate bijuterii poetico-muzicale.

Un artizan al cîntecului și al zicerii, recital extraordinar Sergiu Cioiu

Un artizan al cântecului și al zicerii, recital extraordinar Sergiu Cioiu la Iași, 13 mai 2016

Vineri, 13 mai 2016, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional „Semper Artes” (organizator: Asociația Culturală „Semper Artes”), în sala „Atrium” a Complexului „Palas” din Iași, odată cu lansarea celor două apariții editoriale, a avut loc recitalul extraordinar Sergiu Cioiu, acompaniat la pian de Paul Pintilie. Imagini din acest recital pe pagina de facebook Semper Artes.

Vezi și:  Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, Liber să spun, 3 mai 2016

logo liber sa spunArhiva categoriei Carte 

Arhiva categoriei Muzică

Arhiva categoriei Poezie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *