Lansare de carte: „Ion Vanica. Magia Corului de Copii Radio” de Mariana Popescu

Coperta volum Ion Vanica  Magia Corului de Copii    Radio

eveniment liber sa spunSâmbătă, 12 decembrie 2015, ora 17.00, în Foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora” al Societăţii Române de Radiodifuziune se va lansa cartea Ion Vanica. Magia Corului de Copii Radio, autor Mariana Popescu. Volumul apărut la Editura Muzicală a fost publicat cu sprijinul Asociaţiei Naţionale Corale din România. Cartea va fi prezentată de dirijorul Voicu Enăchescu, Preşedintele A.N.C.R., fost membru al Corului de Copii Radio,  muzicolog, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, muzicolog, prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiţă – Secretarul Biroului Secţiei de Muzicologie a UCMR, Mihaela Doboş, muziciană care a construit şi  condus în calitate de director  Postul Radio România Muzical (în perioada 1997–2007), soprana, prof. univ. dr. Silvia Voinea, fostă membră  a Corului de Copii Radio.

Mariana Popescu

Mariana Popescu este prof. univ. dr., dirijor, compozitor, muzicolog, membru în Consiliul Director al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Preocupările sale muzicologice sunt materializate în cele 14 volume publicate, muzica corală românească ocupând un rol important. În anul 2008, avea să realizeze un portret Ion Vanica în capitolul Modele dirijorale din volumul Sinteze privind arta şi tehnica dirijorală corală în muzica românească, continuând apoi, în volumul Muzicieni basarabeni afirmaţi în România, apărut în 2014. Prin prezentul volum, autoarea a încercat să lărgească aria de cercetare, din dorinţa de a demonstra faptul că Maestrul Ion Vanica a lăsat urme adânci în arta corală românească, trăind prin discipolii săi.

Volumul cuprinde 10 capitole:

I – Copilăria și Anii de studiu,

II – Dirijatul profesiune de credinţă,

III –  Compozitorul Ion Vanica,

IV –  Discuri,

V – Articole de presă,

VI –  Emisiuni Radio,

VII –  Discipoli ai Maestrului Vanica,

VIII –  Amintiri despre Ion Vanica,

IX –  Aniversări Corul de Copii Radio,

X –  Albumul cu amintiri.

,,Corul de Copii Radio condus de Maestrul Ion Vanica nu a constituit doar un cor performant, ci o şcoală muzicală – adevărată pepinieră a vocilor care aveau să împânzească mai târziu corurile profesioniste sau distribuţiile de operă”. Aceasta a fost ideea de la care a pornit autoarea pentru a realiza un volum-omagiu, la împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Corului de Copii Radio.

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Carte

Arhiva categoriei  Muzica

Arhiva categoriei Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *