„Levant după Levant”, expoziție Sorin Ilfoveanu

ilfoveanu

eveniment liber sa spunMiercuri, 7 octombrie 2015, ora 19.00, la Galeria AnnArt – Strada Paris nr. 39, sector 1, București a avut loc vernisajul expoziţiei Levant după Levant a artistului Sorin Ilfoveanu.

Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani, cu o reputată activitate de profesor și rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Elev al maestrului Corneliu Baba, Ilfoveanu practică o artă recognoscibilă, desen și pictură, într-un stil personal care explorează teme existențiale, simbolic-criptate la nivelul personajelor sale deja iconice, cu surse vizuale bizantine și un subtil orizont stilistic primitiv. Are lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneţia în 1987, este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer și laureat al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia în 2011. Este primul artist din portofoliul galeriei AnnArt, care îl reprezintă din 2011, cu două expoziții personale (Desene, 2008–2011 în 2011 și Alb în 2013) și șase participări în expoziții de grup.Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Rădeşti.

ilfoveanu 2

„Ele (peisajele) sunt niște «ferestre ideale» prin care personajele închipuite de artist, ori poate doar duhurile lor – de vreme ce peisajele sunt nepopulate – ies și intră când poftesc, această libertate a poposirii și a părăsirii constituindu-se, încă o dată, în dovadă a nelimitării lumii imaginarului, asupra căreia maestrul Ilfoveanu domnește aidoma unui suveran. – Cristian-Robert Velescu.

„Apoi desenul pe hârtie dospită şi presată manual se emancipează de la pătratul pupitrului, cât deschiderea de ceaslov, spre dimensiuni de şasiu mediu. Este acea stare a desenului care poate odihni şi desfăta un pictor seniorial până întra-atât încât desenul – de intimă economie visătoare – este trecut ades, din moliciunea pensulei, pe mari pânze urmate de pictare.” – Aurelia Mocanu.

ilfoveanu 3

„A scrie acum, în 2013, despre Sorin Ilfoveanu înseamnă a aşeza cu delicateţe o nouă cărămidă în zidul consolidat al exegezei operei sale consacrate. Nume mari ale criticii şi teoriei artei şi istoriei – Andrei Pleşu, Cristian-Robert Velescu, Aurelia Mocanu, Victor Neumann sau ale literaturii – Ştefan Agopian – au cercetat şi au scris eseuri monografice sau reflecţii pe marginea expoziţiilor şi ciclurilor sale de lucrări din ultimii treizeci de ani.” – Simona Vilău.

 Vezi: Arhiva categoriei Pictură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *