Lumea cărții, Praga, 2016

lumea carti praga 2016

corespondenta rubrica liber sa spunEdiţia a XXII-a a Târgului Internațional de Carte „Lumea cărții” a avut loc la Praga între 12 și 15 mai 2016, la Palatul Industrial de la Târgul expoziţional din cartierul Holešovice.

Organizator: Svět knihy SRL  cu sprijinul Uniunii librarilor şi editorilor cehi, sub egida Ministerului Culturii din Cehia şi a primarului Primăriei sectorului 7 din Praga care, alături de Primăria Capitalei, au susținut şi financiar acest important eveniment cultural. Parteneri: Televiziunea Cehă, Radioul ceh, buletinul Knižní novinky, Prager Zeitung, Editura Host, A2, Art & Antique, Literární noviny ș.a.

În acest an oaspetele de onoare a fost reprezentat de cinci ţărisvet-knihy-praga 2016 nordice: Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia şi Islanda. Partenerul și corodonatorul programului oaspetelui de onoare a fost Casa scandinvă, sub sloganul „#ReadNordic”. Au participat 19 autori din țările nordice. Standul nordic a fost unul original, premiat la concursul studenţilor Facultăţii de arhitectură a Politehnicii din Praga.

Participarea de onoare a țărilor nordice i-a inspirat pe organizatori să pregătească programe dedicate romanului poliţist nordic şi în general genului poliţist, istoriei sale şi prezentului acestuia. Tema Fenomenul „crimi” a fost dezbătută de scriitori cehi şi străini, critici literari și interpreţi ai unor versiuni înregistrate de povestiri poliţiste.

O altă temă a constituit-o Oraşul – culisă literară, Praga fiind prezentată ca un oraş al literaturii, titlu decernat de UNESCO. Coordonatoarea acestui proiect este Biblioteca Municipală din Praga.

Noutatea acestui an a fost „trailer-ul literar”, vizitatorii având posibilitatea să compare, pe două ecrane din ambele aripi ale palatului industrial, modul creativ al editorilor de a-şi promova cărțile publicate.

targ carte

O gamă largă de activităţi a fost organizată în colaborare cu editorii de literatură pentru copii, cu asociaţii şi organizaţii care se dedică sporirii interesului copiilor şi tinerilor pentru lectură. Campania intitlată „Creştem cu cartea” prezintă anual teratura pentru copii şi tineret, sunt premiaţi participanţii la concursurile literare, prezentându-se în acelaşi timp ptenerii acestei campanii.

Un spaţiu special este rezervat prin tradiţie, în aripa dreaptă a Palatului Industrial, literaturii SF şi fantasy,  programul fiind realizat anul acesta cu sprijinul revistei „Pevnost a XB-1”, care a organizat o expoziţie bogată şi atractivă.

În 21 de locații din Praga 8 – Karlín, înaintea deschiderii Târgului de Carte (11–12 mai), a avut loc Noaptea literaturii, cu lecturi din literaturile europene, organizată de Centrul Ceh din Praga în colaborare cu organizaţii culturale asociate, în cadrul proiectului EUNIC.

stand romanesc targ carte praga 2016

La standul românesc din cadrul Târgului „Lumea cărții” au participat, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al ICR Praga, scriitorii Ioana Bâldea Constantinescu, Ana Maria Sandu, Iulian Tănase, Răzvan Ţupa, Ciprian Vălcan şi graficianul şi directorul artistic Adrian Barbu, ilustratorul comicsului Aripi de oţel.

Sâmbătă, 14 mai, au fost lansate romanul Amândoi de Liviu Rebreanu, traducere în limba cehă de Jiří Našinec (apărută la Editura „Herrmann şi fiii”, cu sprijinul ICR) şi comicsul Aripi de oţel (traducerea de Jiří Našinec, Editura Mladá Fronta). Au tradus şi moderat Jitka Lukešová, Libuše Valentová, Hana Hermannová şi Jiří Našinec.

Jiri Nasinec si Ioana Baldea-Constantinescu

Jiří Našinec și Ioana Bâldea Constantinescu. Sursa foto: ICR Praga

Tot sâmbătă s-a desfăşurat serata literară Omagiu românesc poeziei cehe, lectură de autor din cel mai recent volum de poezie al lui Mircea Dan  Duţă, autor român care scrie în limba cehă. Invitată de onoare: Olina Stehlíková. A urmat un spectacol-performance susținut de Mircea Dan Duţă şi Tomáš Míka. Acompaniament muzical: grupul „Neznámá skupina” (Grupul necunoscut”).

Duminică, 15 mai a avut loc o discuţie cu tema „Ne cunoaştem reciproc”, pe baza celor trei numere din revista „Romano-Bohemica”, dedicate traducerilor reciproce din literatura cehă şi română (poezie şi proză scurtă). Au participat: Libuše Valentová, Jitka Lukešová, Lidia Našincová, Jiří Našinec, Jarmila Horáková. Scriitorul Tomáš Zmeškal a citit fragmente de proză în limba cehă, traduse în română și prezentate publicului de Mircea Dan Duță. Organizator și moderator: Mircea Dan Duță.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei Carte

Arhiva categoriei Traduceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *