Luni 12 septembrie 2011

Pentru al doilea concert al Orchestrei Teatrului Mariinski din St. Petersburg, din cadrul Festivalului „George Enescu” (luni 12 septembrie, ora 19,30, Sala Palatului), dirijorul Valeri Gergiev a ales o capodoperă enesciană rar cântată, Simfonia nr. 3 cu cor în Do major op. 21, cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia. Prima piesă din program va fi Concertul pentru orchestră nr.1 „Naughty Limericks” de Rodion Șcedrin iar ultima, atât de îndrăgita variantă orchestrală a lui Ravel după suita pentru pian Tablouri dintr-o expoziție de Musorgski.

Programul zilei mai cuprinde un dublu concert coral programat la Sala Radio, cu începere de la ora 18.00. În prima parte vom asculta Corala Camerală „I. C. Danielescu”, dirijată de Valentin Gruescu, cu un program alcătuit din: Concertul coral nr. 1 de Gavriil Musicescu, Heruvic în Mi major de Gheorghe Cucu, Lăudaţi pre Domnul (Chinonic de concert) de Gheorghe Danga, Freamăt de codru de Paul Constantinescu, Floare albastră de Vasile Spătărelu, Geometrii de cristal de Valentin Gruescu, Echilibrul suprem de Irina Odăgescu (lucrare în primă audiţie, dedicată Festivalului „George Enescu” şi Coralei „I. C. Danielescu”), Lux aeterna de Dan Dediu (lucrare în primă audiţie, dedicată Festivalului „George Enescu” şi Coralei „I. C. Danielescu”), Ce-ai de gând? de Mihai Măniceanu (lucrare dedicată Festivalului „George Enescu” şi Coralei „I.C. Danielescu”), Sări mândra de Sabin Păutza, Brâul amestecat de Pretorian Vlaiculescu, Flăcăruia (primă audiţie absolută) de Radu Paladi. Solişti : Cristina Trandafir, Adina Stănescu, Roxana Andronache, Adrian Călinescu, Bogdan-Stelian Dumitru. Recitator: Ion Chivu. La pian: Mihai Măniceanu.

A doua parte a programului de la Sala Radio este dedicată Corului de Cameră „Preludiu” al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”. Dirijor: Voicu Enăchescu. În program: Rugăciune de Paul Constantinescu, Pre tine te lăudăm (fragment din Liturghia solemnă) de Sabin Drăgoi, Către… de Vasile Spătărelu (pe versuri de Nichita Stănescu), Şi dacă… de Felicia Donceanu (pe versuri de Mihai Eminescu), Balada florii de Dan Buciu, Cine e morarul? de Dan Dediu, Noaptea de mai (pe versuri de Șt. O. Iosif) de Alexandru Paşcanu, Mă luai, luai de Tudor Jarda, Ebony Mas (fragment) de Sabin Păutza.

Recitalul pe care violoncelistul Adrian Brendel și pianistului Tim Horton l-au susținut în București este programat luni 12 septembrie și la Sibiu, în Sala Thalia, la ora 19.00: Sonata pentru violoncel și pian în la minor de Alexander von Zemlinsky, Sonata pentru violoncel (opus postum) și Trei piese op. 11 de Anton Webern, Rapsodia nr. 1 de Béla Bartók și Sonata nr. 1 pentru violoncel şi pian în fa minor, op. 26/1 de George Enescu.

Melomanii clujeni vor avea ocazia de a asculta luni Orchestra Filarmonicii Naționale Ungare, dirijată de Zoltan Kocsis, cu un program Enescu – Bartók: Suita de dans Sz. 77 și Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Sol major Sz. 95 de Béla Bartók (solist: Boris Berezovski), Simfonia nr. 2 în La major, op. 17 de George Enescu.

La Ateneul Român, la ora 17.00 va avea loc conferința pianistului Alfred Brendel, Light and Share of Interpretation (Lumini și umbre în interpretare).

Născut în 1931 la Wiesenberg (Cehia), stabilit la Londra, Alfred Brendel este unul dintre cei mai importanți pianiști din a doua jumătate a secolului al XX-lea, renumit ca interpret al muzicii lui Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms și Liszt.

Costin Tuchilă

 Programul transmisiilor radio în direct, 12 septembrie:

 Radio România Muzical, Radio România Cultural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *