Manifestări dedicate Zilei Unirii Principatelor

afis-unire cernauti

eveniment liber sa spunPe 23 și 24 ianuarie 2016, în regiunea Cernăuți (Ucraina), are loc o serie de manifestări culturale organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare cu reprezentanții comunității românești din Bucovina de Nord, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor. Duminică, 24 ianuarie 2016, Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi va găzdui un concert intitulat Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi”. Pe scenă urcă nume-reper ale muzicii românești de pretutindeni, reprezentative pentru noua generație de interpreți: Zinaida Bolboceanu și taraful său, Suzana Popescu și Maria Iliuț, din Republica Moldova, acompaniate, prin grija partenerilor locali, de Ansamblul de dansatori de la Voloca.

ziua unirii 24 ianuarie

Concertul va fi precedat de alte două evenimente speciale, menite să asigure diseminarea mesajului identitar românesc. Sâmbătă, 23 ianuarie, se derulează o serie de ateliere de muzică tradițională românească destinate tinerilor etnici români, elevi ai celor cinci școli de muzică locale (școala din municipiul Cernăuți și cea din orașul Herța – localizate în regiunea Cernăuți, cele două școli de muzică din Horbova – raionul Herța, precum și școala din Costiceni – raionul Noua Suliță). În dimineața zilei de 24 ianuarie, înaintea concertului, se va ține o slujbă de comemorare a marii personalități românești și bucovinene Aron Pumnul, la care vor participa numeroși reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor de stat ucrainene și românești din regiunea Cernăuți și a raioanelor învecinate. În zonă trăiesc peste 182.000 de români, care constituie, astfel, numeric, a treia comunitate  etnică locală, după ucraineni și ruși.

Potrivit datelor neoficiale deţinute de Societatea Culturală a Românilor „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, comunitatea românilor din Ucraina ar depăşi 500.000 persoane. La Cernăuți au sediul importante asociaţii ale românilor, care au lucrat cu perseverenţă în direcţia menţinerii identităţii culturale ale românilor din Bucovina de Nord.

logo liber sa spun

Vezi: arhiva categoriei Tradiții

Arhiva categoriei Diaspora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *