Mari interpreți, mari orchestre

program 11 septembrie 2013 festival enescu

Trei dintre cele cinci Concerte pentru pian și orchestră de Beethoven, nr. 2 în Si bemol major, nr. 4 în Sol major și nr. 3 în do minor, alcătuiesc programul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București miercuri, ora 17.00, la Ateneul Român. Solist și dirijor: Rudolf Buchbinder.

La Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, este programat primul concert al Orchestrei și Corului Academiei „Santa Cecilia” din Roma, dirijor: Antonio Pappano. În program: Maurice Ravel, „Une barque sur l’océan” (partea a 3-a din suita „Miroirs”), op. 43a; George Enescu, Poemul simfonic „Vox Maris”, op. 31 (solist: Marius Vlad Budoiu); Antonin Dvořák, Simfonia nr. 9 în mi minor, „Din lumea nouă”, op. 95.

Radio România Cultural și  Radio România Muzical vor transmite concertele de la orele 17.00 și 19.30.

enescu festival editia 21 septembrie 2013

Rudolf Buchbinder este considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti de pe scena internaţională. Admis la Şcoala Superioară de Muzică din Viena la vârsta de 5 ani, rămâne cel mai tânăr student din istoria instituţiei. Invitat deseori să concerteze alături de orchestre renumite, cum ar fi Filarmonica din Berlin, cea din Viena sau New York, Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din Londra, Simfonia Naţională sau Orchestra din Philadelphia, Buchbinder a colaborat de-a lungul timpului cu dirijori celebri, precum Abbado, Dohnányi, Dudamel, Frühbeck de Burgos, Giulini, Harnoncourt, Maazel, Masur, Mehta, Saraste, Sawallisch şi Thielemann.

rudolf buchbinder

Rudolf Buchbinder

În discografia lui se regăsesc peste 100 de înregistrări, printre care şi ciclul complet al sonatelor şi concertelor lui Beethoven, toate concertele de pian ale lui Mozart, compoziţiile pentru pian ale lui Haydn, ambele concerte ale lui Brahms şi „Variaţiunile Diabelli”, o colecţie la care au participat 50 de compozitori austrieci şi care e rareori interpretată. Setul de 18 discuri conţinând opera lui Haydn i-a adus prestigiosul Grand Prix du Disque în Franţa, premiu acordat pentru cele mai bune înregistrări. Iar concertele pentru pian ale lui Mozart, înregistrate live alături de Orchestra Simfonică din Viena la Viena Konzerthaus, au fost numite de Joachim Kaiser „discul anului”. Rudolf Buchbinder a mai înregistrat live şi concertele pentru pian ale lui Brahms, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, condusă de Nikolaus Harnoncourt, iar numele său – în calitate de solist şi dirijor – se regăseşte şi pe setul cu toate concertele lui Beethoven, înregistrat împreună cu Orchestra Simfonică din Viena.

Rudolf Buchbinder este şi director artistic şi fondator al Festivalului de Muzică Grafenegg – organizat anual din 2007 lângă Viena – care a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante festivaluri pentru orchestre din lume. Buchbinder acordă o importanţă considerabilă studiului meticulos al surselor muzicale, deţine 35 de ediţii complete ale sonatelor lui Beethoven, cât şi o vastă colecţie de partituri cu autograf şi documente originale sau ediţii prime.

Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost una dintre primele din Italia care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic, realizând prime audiții ale unor capodopere ale secolului al XX-lea.

Din 1908 până în prezent, Orchestra a interpretat peste 14000 de concerte, colaborând cu personalităţi muzicale de seamă ale secolului. A fost dirijată de Mahler, Debussy, Strauss, Stravinsky, Hindemith, Toscanini, Furtwängler, De Sabata şi Karajan. Dirijorii săi permanenţi au fost Bernardino Molinari, Franco Ferrara, Fernando Previtali, Igor Markevitch, Thomas Schippers, Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti şi Myung-Whun Chung. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost Preşedinte de Onoare. În 2005, Antonio Pappano a preluat conducerea ca Director Muzical al Orchestrei.

Printre realizările cele mai notabile ale orchestrei sunt apariţiile din 1995 la ediţia aniversară de 100 de ani a Proms (prima orchestră italiană invitată vreodată la prestigiosul festival londonez), unde a revenit în 2007 cu Antonio Pappano. Cu Myung-Whun Chung (dirijor principal între 1997 şi 2005), Orchestra a cântat în Spania, Portugalia şi Belgia şi a făcut numeroase turnee în Orientul Îndepărtat. În afară de participările anuale la cele mai importante festivaluri din Italia, în 2001 a fost prima orchestră italiană invitată să cânte în celebra Sală a Filarmonicii din Berlin.

orchestra academiei santa cecilia roma

Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia

În 2003, Orchestra a participat la sărbătoarea redeschiderii Teatrului „La Fenice” din Veneţia; în 2004 a triumfat la Cologne Triennale, iar în 2005 a revenit la Festivalul Nopţilor Albe din Sankt Petersburg.

În sezonul 2005–2006, a cântat la Madrid cu Rostropovich, la Budapesta, la Palau de la Musica în Barcelona şi la Dresden Semperoper (Stabat Mater de Rossini, dirijor Antonio Pappano). A deschis sezonul 2006–2007 cu un succes răsunător obţinut, sub conducerea lui Pappano la Teatrul „La Fenice” din Veneţia şi la Scala (după 50 de ani de absenţă de la teatrul milanez). În februarie 2008, cu ocazia centenarului său, orchestra a realizat turnee în Italia (Perugia, Parma, Ferrara şi Torino), interpretând acelaşi program ca la debutul său din 1908. Recent, a susţinut concerte şi la Canary Islands Music Festival, la Amsterdam Concertgebouw şi la Salle Pleyel din Paris.

Printre ultimele sale înregistrări, ce s-au bucurat de recunoaşteri impresionante (laureată cu Diapason d’Or şi nominalizată la Grammy), sunt seriile de CD-uri avându-l ca dirijor pe Myung-Whun Chung, dedicate muzicii sacre, în special pentru Anul Jubiliar. În 2007, Orchestra a realizat două CD-uri numai cu muzică de Ceaikovski la casa EMI (uverturi şi fantezii şi ultimele trei simfonii ale marelui compozitor rus); un CD cu violoncelista Han-Na Chang, intitulat Romance; Trilogia Romană de Ottorino Respighi, toate sub conducerea lui Antonio Pappano. Înregistrarea operei pucciniene Madama Butterfly sub bagheta lui Antonio Pappano, lansată în martie 2009 de EMI Classics, a câştigat prestigiosul Grammy Award, considerat un Oscar al muzicii clasice. Înregistrarea din concert a Recviemului de Verdi, realizată de Pappano cu ansamblurile Academiei, lansată în octombrie 2009, a primit recent două premii importante din partea presei britanice: BBC Music Magazine Award şi Brit Award.

Orchestra Academiei „Santa Cecilia”  apare pe lista „Celor mai bune 10 orchestre din lume” publicată de magazinul „Classic FM”. Este singura orchestră italiană laureată aici, alături de ansambluri celebre ca Filarmonica din Viena, London Symphony, Amsterdam Concertgebouw, Chicago Symphony şi Filarmonica din Berlin.

antonio pappano

Antonio Pappano

Născut în 1959 la Londra din părinţi italieni, Antonio Pappano amestecă în atitudinea sa, cu farmec, înflăcărarea latină şi umorul englezesc.

În al doilea concert de la Bucureşti vom asculta spectaculosul Recviem de Giuseppe Verdi. Pappano este cunoscut pentru interpretările sale de o mare forță: „Mă simt Superman!“, mărturisea presei britanice despre senzația de a dirija un ciclu întreg de opere.

În adolescenţă, în perioada şederii familiei în Statele Unite, Antonio Pappano a studiat pianul cu Norma Verrilli, profesoară şi patroana unui magazin de piane din Connecticut, care a avut o mare influenţă în viaţa sa, după cum avea să mărturisească dirijorul.

Încă de la vârsta de 10 ani, Antonio Pappano îşi însoţea tatăl la orele cu studenţii. La 21 de ani, pleca deja la New York pentru a studia repertoriul propriu. Au urmat Barcelona, Chicago şi Frankfurt. În decurs de doar cinci ani, la vârsta de doar 26 de ani, tânărul Pappano devenea asistentul celebrului dirijor Daniel Barenboim, la Beirut. La 30 de ani, ajungea directorul muzical al Operei din Norvegia; la 42 – al Operei Regale din Covent Garden – cel mai tânăr director pe care instituţia îl avusese în ultimii 47 de ani.

Costin Tuchilă

 liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu35

1 comentariu la „Mari interpreți, mari orchestre”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *