Mari orchestre, spectacole de balet, „Muzica lumii”

Ultima săptămână din cele trei și jumătate ale acestui maraton muzical care este Festivalul „George Enescu” începe cu un concert la Ateneul Român (luni 19 septembrie, ora 17.00) al formației de suflători „Romania Brass”, dirijată de Adrian Petrescu, în programul căreia figurează piese de Copland (Fanfare for the Common Man), Stravinski (Concertul pentru pian şi instrumente de suflat, solist: Michael Roll), Adrian Iorgulescu (Rondo-ul de noapte, primă audiție), Hindemith (Konzertmusik für Streicher und Bläser). Își dă concursul Orchestra de Cameră Radio.

Seria „World music” continuă luni la Sala Radio (ora 19.00), unde pianistul libanez Rami Khalife, Francesco Trsitano (pian) și Aymeric Westrich (tobe și sunete electronice) vor susține un recital alcătuit din lucrările: Chaos pentru pian de Rami Khalife și Aufgang de Rami Khalife, Francesco Tristano, Aymeric Westrich.

Luni și marți 20 septembrie (ora 19.30, Sala Palatului), melomanii se pot reîntâlni cu dirijorul Zubin Mehta, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Israel. În prima seară – un atrăgător program Ceaikovski: Andante cantabile pentru violoncel și orchestră, op. 11, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 (solist: Vadim Repin), Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36. În concertul de marți sunt programate: Uvertura de concert pe teme în caracter popular românesc, op. 32 de Enescu, Concertul nr. 2 în Si bemol Major pentru pian şi orchestră, op. 83 de Brahms (solist: Yefim Bronfman) și Simfonia nr. 5 în do diez minor de Mahler.

Al doilea concert al orchestrei Academiei St. Martin in The Fileds, din cadrul festivalului, va avea loc marți 20 septembrie, la ora 17.00, la Ateneu, sub bagheta lui Jaime Martin, avîndu-i ca soliști pe pianiștii Luiza Borac și Viniciu Moroianu: Noapte transfigurată, op. 4 de A. Schönberg, Simfonia concertantă pentru două piane şi orchestră de coarde (1938) de Dinu Lipatti, Serenada în Mi major pentru orchestră de coarde, op. 22 de A. Dvořák.

Seria reprezentațiilor de balet continuă la Teatrul Național din București, marți, la ora 19.00, cu Romeo și Julieta pe muzică de Hector Berlioz, versiune coregrafică de Thierry Malandain, coproducție Grand Théâtre de Luxembourg, Festival le Temps d’Aimer de Biarritz, Teatro Victoria Eugenia de San-Sebastian, Grand Théâtre de Reims, Auditorio de Sant Cugat, Centre Chorégraphique National d`Aquitaine en Pyrénées-Atlantiques, Malandain Ballet Biarritz, Festival d’Ekaterinbourg. Decoruri şi costume: Jorge Gallardo, concepţie lumini: Jean-Claude Asquié.

Tot marți 20 septembrie, la ora 19.00 (Sala Radio, „World music”) vom putea asculta concertul pianistei japoneze Missa Johnouchi (Artist UNESCO pentru pace), cu participarea „Traffic Strings” (România), intitulat World Heritage Torch-run. În program: Sakura Kaoru, Nocturne, Twilight, Fluttering, Original Scenery, Le chant de la Terre, Genka, Illuminé, Muguet, Seasons, Snow Bird, Hiten – Tempyo (vol. 1, Song of Silk Road), Marco Polo, Asian Wind, Desert Moon, Shangri-La.

Orchestra Filarmonică din Israel a fost înființată în 1936 de Bronislaw Huberman, primul său concert (26 decembrie 1936) fiind dirijat de Arturo Toscanini. În afara concertelor cu abonament și a celor aflate sub diferite generice, Israel Philharmonic Orchestra (IPO) face anual turnee în centre muzicale de prestigiu ale lumii și participă la festivaluri, cântând în compania unor mari dirijori și soliști. În 1968, Zubin Mehta a fost numit consilier muzical al orchestrei, iar după nouă ani, directorul ei muzical. În 1988, Leonard Bernstein primea titlul de dirijor laureat al Orchestrei Filarmonice din Israel; în 1992, Kurt Masur a devenit dirijor invitat de onoare. Începând din stagiunea 2001–2002, Yoel Levi este dirijor principal invitat al IPO.

Născut la Bombay (India), în 29 aprilie 1936, Zubin Mehta a făcut mai întâi studii de medicină, pentru a se dedica apoi muzicii la Viena, unde a studiat cu Hans Swarowsky. În 1958, își face debutul ca dirijor, în același an câștigând Concursul de dirijat de la Liverpool și fiind numit dirijor secund al Orchestrei Filarmonicii Regale din Liverpool. În 1960 devenea director muzical al Orchestrei Simfonice din Montréal, apoi la Los Angeles și la New York, unde a ocupat acest post timp de 13 ani, fiind  directorul muzical cu cea mai îndelungată activitate la conducerea Orchestrei Filarmonice din New York. În 1968 și-a început colaborarea cu Orchestra Filarmonică din Israel, al cărei director muzical este din 1977. Din 1998 până în 2006 a fost director artistic al Operei de Stat din München. În 1994, Orchestra Simfonică și Corul din Sarajevo au interpretat Recviemul de Mozart, sub conducerea lui Zubin Mehta pe ruinele Bibliotecii Naționale din Sarajevo. În 29 august 1999, Zubin Mehta dirija Simfonia nr. 2, „Învierea” de Mahler în apropierea lagărului de la Buchenwald. La 1 ianuarie 1990, 1995, 1998 și 2007, a dirijat tradiționalul Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena.

Originar din Siberia, Vadim Repin (n. 1971) a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, după câteva luni apărând pe scena de concert. La 11 ani primea Medalia de aur la Concursul „Wieniawski” și susținea primele recitaluri la Moscova și St. Petersburg. În 1985 cânta la Tokio, München, Berlin, Helsinki, un an mai târziu la Carnegie Hall. Vadim Repin a colaborat cu mari dirijori și orchestre simfonice ale lumii: Riccardo Muti (New York și Chicago), Valeri Gergiev (Orchestra Simfonică din Londra), Kurt Masur (Orchestra Filarmonică din israel), Iuri temiraknov (Roma), a apărut în recitaluri de muzică de cameră în compania unor muzicieni renumiți: Martha Argerich, Riccardo Chailly, Mischa Maiski, Lang Lang. Vadim Repin cântă pe o vioară Guarneri del Gesù, „Bonjour” (1743).

Costin Tuchilă

   Programul transmisiilor radio în direct, 19 septembrie:

Radio România Muzical, Radio România Cultural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *