Marmura se mănâncă rece

expozitie avangarda belgiana

corespondenta rubrica liber sa spunMarți, 4 octombrie 2016, la la Galeria Ştiinţă şi artă de la sediul Academiei de ştiinţe a Republicii Cehe din Praga (Národní 3) va avea loc vernisajul expoziţiei Marmura se mănâncă rece. Expoziţia va fi deschisă între 5 şi 25 octombrie 2016, în zilele de lucru, între orele 10–18. Intrarea este liberă.


Chiar dacă astăzi suprarealismul este recunoscut ca unul dintre cele mai semnificative curente ale Belgiei francofone a secolului al XX-lea, este surprinzător că a fost recunscut ca atare abia în ultimii ani. Însă aprecierea tardivă a fost de fapt avantajoasă, întrucât o serie de artişti l-au putut aborda în felul lor, deşi în alte părţi suprarealismul „istoric” fusese declarat „mort”.

Expoziţia Marmura se mănâncă rece prezintă publicului ceh activitatea artistică şi literară pe care au desfăşurat-o pictorii şi poeţii avangardişti belgieni din anii ’20 ai secolului al XX-lea, sursă de inspirație și pentru artiştii de astăzi.

rene-magritte-photo

René Magritte

Fotografiile, colajele, revistele, corespondenţa şi publicaţiile originale expuse documentează mai ales activitatea suprarealiştilor belgieni şi a urmaşilor acestora în contextul larg al colaborării şi conflictelor cu alte grupări avangardiste.

Seriozitatea provocatoare a lui Paul Nougé şi René Magritte, ludicitatea colajelor lui Theodor König sau parodia operelor la Alice Piemme, rafinamentul estetic al lui Marcel Mariën, inventivitatea lui Christian Dotremont şi spiritul prieteniei ce se întrevede în toate acestea deschid vizitatorilor acestei expoziţii un univers unic, neanalizat suficient până în prezent.

paul nouge

Paul Nougé, Păsările te urmăresc, fotografie, c. 1929–1930

O parte a expoziţiei prezintă şi preţioase documente din Arhiva literară din Bruxelles, dedicate exilului cehoslovac în perioada normalizării, documente strânse în Arhiva literară din anul 1985, din aparținând unor personalităţi cehe ca Ivan Diviš, Lubomír Sochor, Bohuslav Brouk, Petr Král, Jan Vladislav, A. J. Liehm, dar şi o parte a obiectelor lui Tomáš Baťa.

Miercuri, 5 octombrie 2016, la ora 18.00, la Institutul Francez  de la Praga (Štěpánská 644/35,  va avea loc prelegerea  Avant-garde et surréalisme en Belgique francophone, susținută de directorul Arhivei literare a Muzeului de literatură din Bruxelles, Marc Quaghebeure (în limba franceză, cu traducere  în cehă).

Joi, 6 octombrie 2016, la ora 17.30, la Bibioteca Academiei de ştiinţe a Cehiei (Aula ovală, Národní 3), va avea loc o masă rotundă cu specialişti cehi de frunte pe tema suprarealismului belgian şi a avangardelor europene. Invitaţii: prof. Jan Rubeš, artistul Bruno Solařík, scriitorul Petr Král.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *