Mate-Realitatea

mate realitatea afis

Luni, 12 octombrie 2015, de la ora 18.00, la Institutului Cultural Român din București (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc vernisajul expoziției de pictură Mate-Realitatea a artistei plastice Ana Dinescu. În deschiderea evenimentului, actrița Doina Ghițescu va susține un performance. Curatorul expoziției, criticul de artă Ilie Roșianu, va vorbi despre parcursul estetic al artistei și despre mizele lucrărilor, descrise de autoare drept „o organigramă a sufletului prin materie sau mate-realitate”.


„O organigramă a sufletului prin materie este o încercare ca fiecare culoare (materia) să-și gasească rostul aproape matematic pe o grilă imaginară, într-o organizare spontană, încercând să releve spiritul. Merg pe o construcție în care culorile se generează una din alta în mod firesc. O încercare de a sintetiza spiritul sau sufletul naturii într-o formă organizată de texturi. Forma explodează și rămâne doar labirintul de culori care sparge conturul și formează texturi imaginare. Tablourile mele sunt ca un nucleu de natură (și natură umană) contorsionată. Întotdeauna am dorit să unific forma pură matematică și conceptul realului observabil, abstractul cu concretul,  partiționarea pe forme și linii cu absolutul culorilor libere, desenul suprapus pe culoare. […]  Vrând să redau mișcarea intricată a sufletului sau macar o hartă, o organigramă a lui, am descoperit, paradoxal, dansul organizat al materiei, ce-l conține și-l poartă –  de aceea o organigramă a sufletului prin materie.” – Ana Dinescu .

Ana Dinescu a absolvit în 2007 Universitatea Naţională de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București și a studiat, în paralel, în atelierul artistului Andrei Chintilă. Are în palmares 13 expoziții, majoritatea personale, în țară și în străinătate. După absolvire a urmat studii de pictură şi arte digitale la Berlin și la Londra, revenind în România, în 2010.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12–18 octombrie 2015.

 Vezi: Arhiva categoriei Pictură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *