Memo

În anul 1961 apărea pe ecrane un film tulburător, cu titlul Vă place Brahms? (În distribuţie: Ingrid Bergman, Anthony Perkins; regia: Anatole Litvak), adaptarea cinematografică a romanului Vă place Brahms? al scriitoarei franceze Françoise Sagan. Titlul acesta a devenit o întrebare la modă pentru multe generaţii, chiar dacă, de cele mai multe ori, întrebarea se referea la un alt subiect decât cel al filmului sau al cărţii. Vă întrebaţi la rându-vă, poate, de ce am făcut referire la acest film ? Mie mi s-a părut una dintre cele mai frumoase şi delicate întrebări adresate unei fiinţe: Vă place Brahms?

Pornind de aici, aparent fără nicio legătură cu subiectul în cauză, continuăm periplul nostru prin istoria scrisului şi am să vă întreb cu ce vă place să scrieţi? Mie mi-ar plăcea să scriu măcar o pagină cu pana de gâscă, dar nu cred că timpul ar fi atât de răbdător acum, când creionul este undeva printr-un dulap, stiloul într-o cutie şi doar pixul mai e la vedere. Deci: cu ce v-ar plăcea să scrieţi? Răspunsul îl intuiesc fiindcă metoda cea mai simplă o reprezintă calculatorul. Aşa este, dar ne facem datoria faţă de mica unealtă de scris: pixul. Când şi unde a apărut şi cine a avut geniala idee de a ne scăpa de călimară, de inevitabilele pete de cerneală etc.? Meritul de a fi inventat pixul i-a fost atribuit ziaristului ungur László Bíró, care, în 1938, a crezut în ideea realizării unei unelte de scris la care cerneala să se usuce imediat ce peniţa a atins hîrtia. Fiindcă intenţiona să folosească o cerneală diferită de cea pentru stilou, care să se usuce mult mai repede, Biro a avut ideea aplicării la noul instrument a unei mici sfere metalice, la capătul dispozitivului în care se afla cerneala. Această sferă împiedica cerneala să se usuce in interiorul rezervorului, controla şi regla scurgerea ei pe foaia de hârtie.

În iunie 1943, Biro alături de fratele său Georg, de meserie chimist, au realizat primele modele comerciale de pixuri, dar la scurt timp de la lansarea pe piaţă, guvernul britanic a cumpărat dreptul de a realiza pixuri pe scară largă, pentru a le distribui lucrătorilor din domeniul aviatic, deoarece se observase că la altitudini mari stilourile curgeau şi nu se mai puteau utiliza.

Pixurile s-au bucurat de un mare succes în rândul britanicilor, ceea ce a făcut ca instrumentul inventat de Biro să fie fabricat la scară largă în mai multe ţări. Acest lucru a făcut ca în timpul celui de al Doilea Război Mondial, pixurile să fie cele mai utilizate instrumente de scris în armată.

În anul 1945, francezul Marcel Bich, stabilit in Statele Unite, a simplificat procesul industrial de fabricare a pixurilor şi a scos pe piaţă o serie de modele la un preț mic și care să fie accesibile tuturor. În 1949 el a pătruns pe piaţa europeană cu aceste pixuri, pe care le-a denumit BIC. Şi astfel, datorită unor minţi întreprinzătoare, astăzi ne putem cumpăra pixuri colorate, simple sau cu fel de fel de desene, în funcţie de fantezia producătorilor.

Doamne, ce om mai sunt şi eu! Lumea e în febra cumpărăturilor de Crăciun şi eu mă ocup de pixuri! Dar tot răul spre bine, zic eu. De ce? Poate v-am amintit că mai aveţi o felicitare de scris, două rânduri pentru cineva care nu are internet, sau cine ştie ce se mai poate ivi. Dacă v-a plăcut ideea, chiar şi un pix poate fi un dar de Crăciun. Gestul contează pe timp de criză. La mulţi ani, dragii mei cititori şi prieteni!

Pușa Roth

2 comentarii la „Memo”

  1. Oare exista undeva in lume,un monument inchinat GÂŞTII? Nu ma gandesc la faimosul „pate frantuzesc” sau la „pieptul de gasca englezesc”.Insa ma intreb cate mii si mii au fost jumulite de pene,contribuind prin „jertfa” lor la crearea unui patrimoniu universal fabulos!Balzac,Beethoven,Tolstoi,Chopin,Verdi,da Vinci…si lista e lunga.LA MULTI ANI si multa sanatate dna Pusa!

  2. Aş vrea să vă fi scris acest mesaj cu pana, evident de gâscă, dar vă rog sa vă imaginţi că trăim în alt secol. Vă urez tot binele din lume, vă mulţumesc pentru gândurile bune. La mulţi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *