Memo

De fiecare dată când am nevoie să citesc un text scris cu un corp de literă mic apelez, doamnelor şi domnilor, poate la fel ca mulţi dintre dvs., apelez la lupă. Este mult mai comod, recunoaşteţi şi dvs.! Epoca modernă, nu-i aşa? Nu toată lumea are „ochi de vultur”, expresie folosită pentru cei care au o vedere excelentă. În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române expresia este explicată astfel: „Ochi (sau privire) de vultur, ochi (sau privire) ageră. Figurativ. Om curajos și mândru.”

Ehei, acestea fiind spuse, mă întreb cum rezolvau oamenii această problemă aparent banală, în fond foarte importantă pentru mulţi. Sigur, urmează fireştile întrebări: când şi unde a apărut lentila şi din ce era confecţionată? Dovezile arheologice arătă că s-au descoperit lentile în ruinele oraşului Ninive, acestea fiind confecţionate din cristal şlefuit. Se crede că erau folosite ca lupe. Oraşul antic Ninive, capitala Imperiului asirian, a fost situat în apropiere de Mosul (Irak) şi nu departe de Tigru şi Hoser. A fost cel mai mare oraş din Orientul Apropiat antic, după Babilon.

Biblia confirmă, în Geneza, capitolul 10, versetele 8–12, că cetatea Ninive a existat undeva, pe malul estic al fluviului Tigru.

Prima menţiune istorică despre oraşul Ninive datează din jurul anului 1800 î. Hr. Din ea aflăm că „era un loc de închinare al zeiţei Istar”, care era considerată zeiţa vieţii, a fertilităţii, iar la asirieni ea a devenit zeiţa războiului.

O menţiune scrisă a lentilei o găsim în Grecia Antică, în comedia Nephelai (Norii) de Aristofan, scrisă în anul 423 î. Hr., care vorbeşte despre o lentilă convergentă folosită pentru a da foc unui obiect, concentrând razele soarelui pe acesta. Unii consideră că aceasta ar fi prima mențiune scrisă a lentilei. După datele biografice, destul de sumare şi nesigure, Aristofan (450–386 î. Hr.) fiul unei familii ateniene colonizate în insula Egina, a primit o educaţie aleasă, studiind discipline diverse (gramatica, muzica, retorica, filosofia etc.). A debutat în 427 î. Hr. cu comedia Benchetuitorii, sub un nume de împrumut. Creaţia poetică a lui Aristofan este prodigioasă. A compus 44 de piese dintre care integral se păstrează doar 11: Acharnienii, Cavalerii, Norii, Viespile, Pacea, Păsările, Lysistrata, Thesmophoriile (Femeile la sărbătoarea zeiţei Demeter), Broaştele, Adunarea femeilor şi Plutos.

Dar să continuăm cu istoria lentilei! O altă menţiune provine din Egiptul antic, din secolul  VIII î. Hr., în care se face referire la ,,o simplă lentilă din sticlă în formă de menisc”.

Sigur, istoria nu se opreşte aici, prin urmare vom continua.

Pușa Roth

3 comentarii la „Memo”

  1. Si daca , ar fi sa punem sub lupa , adica sa privim in detaliu istoria si utilitatea lupei,sa ne gindim ce ar fi omenirea fara interventia acestui obiect in istoria civilizatiei Fara sa exagerez , roata si lupa , a revolutionat omenirea . Sa ne gindim la banalii ochelari , la primele lornete , obiect de utilitate dar si de snobism , la microscoapele indispensabile si responsabile de toate descoperirile ce apartin medicinei si stiintei . Microchirurgia , binoclurile , marile telescoape astronomice ce ne-au adus universul atit de aproape ,Apoi ,ce ar fi lumea fara indispensabilul aparat foto ,nu-i asa? Teodolitele ,nelipsite niciunui arhitect si tot ce este stiinta oculara Fizica are un capitol aparte de studiat optica . Si ca sa fac o gluma si pote si mai in serios, istoria lupei si primul inventator , a fost Dumnezeu . Dumnezeu a inventat omul .Omul care are acolo , in intimitatea ochiului, un mic cristalin -prima lupa ,care atunci cind se opacizeaza, ne face cataracta Ei, si daca inaintam in virsta , multe mai trebuesc protezate la om de la dantura si minte (cu lecitina) ureche si picioare , cu nelipsitul baston , pina la ochii care ii corectam cu indispensabilii ochelari .Nu-i asa? Ce aste roata pentru omenire si ce este lupa ? Multumesc pentru gazduire si pentru ca poimiine este doi iunie , zi binecuvintata de Dumnezeu sa va nasteti Dumneavoastra,va doresc tot binele din lume , multa sanatate si sa fiti cu lupa pe tot ce face omenirea ,bun sau rau si sa ne spuneti si noua atit de frumos , ca pina acum Multumesc . O viata lunga si frumoasa ,sa aveti

  2. Trebuie să va mărturisesc, aici și acum, că sunt foarte bucuroasă că îmi scrieți, că îmi dați idei, că le completați fericit pe cele scrise, că aveți răgaz să citiți, domnule Campeanu. Cred că așa ar trebui să fie relația aceasta virtuală:un schimb permanent de idei. Dar… e bine și așa! Vă mulțumesc pentru gândurile bune, pentru urări și vă asigur că voi continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *