Mesajul dirijorului Lawrence Foster către Festivalul Internațional „George Enescu”

Lawrence Foster

„Vă transmit tuturor cele mai calde felicitări pentru nominalizarea lui Zubin Mehta. Prima mea vizită în România a fost ca asistent al său cu Los Angeles Philharmonic. A revenit de atunci loial, atât de des, și are o adevărată dragoste pentru țară și pentru Festival.

Cu unul dintre cei mai mari și cei mai interesanți dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski, ați readus în viață amintirea lui Yehudi Menuhin.

Mandatul domnului Holender a oferit multe evenimente mari și merită o recunoștință eternă pentru tot ce a făcut, dar ca în atât de multe domenii este momentul pentru o schimbare majoră și acest afiș  vă oferă tocmai acest lucru, atât în imagine cât și în substanță.

BRAVO!

Al dvs.,

Lawrence Foster

Foster-Lawrence-2

Despre Lawrence Foster

Născut în 1941 la Los Angeles, cu părinţi români, Lawrence Foster este un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind Director Artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” în ediţia din 1998. Cea mai recentă înregistrare a lui Enescu sub bagheta sa – orchestraţie proprie a Octetului pentru coarde cu Orchestre Philharmonique de Monte Carlo pentru EMI – a fost lansată în primăvara anului 2009.

În ianuarie 2003 Lawrence Foster a fost decorat de preşedintele României pentru contribuția adusă muzicii româneşti.

Pentru Lawrence Foster, stagiunea 2009–2010 a marcat începutul mandatului său ca director muzical al Orchestrei Operei Naționale din Montpellier, dar și cea de-a opta stagiune ca director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona.

Din activitatea sa dirijorală din ultimii ani sunt de reținut concertele cu Gewandhausorchester (cu Lisa Batiashvili ca solistă), Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Orchestra Filarmonicii din Olanda şi o apariţie la Festivalul Grafenegg (iulie 2010). De asemenea, a dirijat ambele concerte de Chopin cu Daniel Barenboim ca solist, alături de Orchestra Gulbenkian şi Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Alte angajamente au inclus colaborarea cu NDR Sinfonieorchester Hamburg, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orkest Residentie (cu Aldo Ciccolini), Orchestra Simfonică din Tivoli (cu Evgheni Kissin), plus concertele de închidere a stagiunii 2010–2011 cu MDR Sinfonieorchester Leipzig. După succesul înregistrat cu ciclul de simfonii ale lui Schumann cu Filarmonica din Cehia (înregistrat pentru Pentatone), a revenit la pupitrul orchestrei în primăvara anului 2011.

Lawrence Foster a lucrat cu un număr mare de orchestre de tineret. În vara anului 2004 a adus Orchestra de Tineret Australiană la BBC Proms şi Concertgebouw din Amsterdam. A făcut un turneu de Paşte cu Junge Deutsche Philharmonie în 2009 şi a dirijat Orchestra Academiei la Schleswig-Holstein Musik Festival în august 2009. Anterior a fost director muzical al Festivalului și al Școlii de la Aspen şi a revenit în vara anului 2009, pentru  aniversarea celei de a 60-a ediţii a Festivalului.

Ca dirijor de operă, Lawrence Foster a apărut pe scenele celor mai mari teatre din întreaga lume. A colaborat frecvent cu Hamburgische Staatsoper, dirijând Pélléas et Mélisande în stagiunea 2008–2009 și, recent, o producție a operei Freischütz de Weber. În primăvara anului 2011 a revenit la Opera din Marsilia pentru o producţie Wozzeck, iar apoi a dirijat, în premieră mondială, o nouă operă de René Koering pentru Opera din Monte Carlo. Interpretarea spectacolului Esmeralda de Louise Bertin, în 2008, la Festivalul de la Montpellier a fost lansată pe piaţă ca înregistrare live.

Cu Orchestra Gulbenkian, Lawrence Foster prezintă la Lisabona cel puţin o operă în concert pe stagiune. Ca director muzical al Orchestrei Operei Naționale din Montpellier a dirijat producţiile Die Zauberflöte în toamna anului 2009 şi Otello în primăvara anului 2010.

Lawrence Foster a mai deţinut titlul de Director Muzical la Simfònica Orquestra de Barcelona, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra simfonică din Houston şi Orchestre de Chambre de Lausanne.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *