Moromeții – 60

marin-preda-morometii-vol-i-editia-princeps-1955

Moromeții, volumul I, cu ilustrații de Jules Perahim, ediția princeps, București, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1955

Proiecție, dezbatere, expoziție

eveniment liber sa spunMuzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român organizează marți, 7 iulie 2015, ora 17.30, la sediul ICR din București, Aleea Alexandru nr. 38, evenimentul cu titlul: Moromeții – 60.

Afis - Morometii 60

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariția primului volum al uneia dintre cele mai importante capodopere ale literaturii române, valoare de necontestat a patrimoniului literar național – Moromeții. De-a lungul celor șase decenii, fiind considerat una dintre cărțile de referință semnate de marele scriitor Marin Preda, romanul a fost citit și recitit, reeditat în numeroase ediții, a circulat prin toată lumea datorită traducerilor de care s-a bucurat încă de la început, a fost studiat de toate generațiile de elevi și studenți filologi formate în această perioadă, analizat din diferite perspective de cei mai importanți istorici și critici literari din țară, montat și ecranizat de mari personalități ale lumii teatrale și cinematografice românești.

morometii-1988

Imagine din filmul Moromeții, regia: Stere Gulea, premiera: 1988

Muzeul Național al Literaturii Române, după sprijinul acordat ICRmorometii Londra pentru realizarea expoziției dedicate evenimentului menționat, dorește să marcheze acest eveniment și la București, prin desfășurarea unui nou program cultural, care va cuprinde expoziția Moromeții 60 și proiecția ecranizării romanului în regia lui Stere Gulea, film realizat în 1987.

Proiecția va fi precedată de o dezbatere la care vor participa academicienii Eugen Simion și Nicolae Breban, actorii Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc și Mitică Popescu, operatorul Vivi Drăgan Vasile, prof. univ. Lucian Chișu și scriitorul Ioan Groșan. Moderator va fi conf. univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
Partener: Institutul Cultural Român.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro.

Vezi: Arhiva categoriei Carte

Arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *