Muzeul Naţional Cotroceni organizează vernisajul expoziţiei „Lucia Beller. Poveste, graţie, creaţie”

afis lucia beller

eveniment liber sa spunMuzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 30 iunie 2016, ora 18.00, în Spaţiile Medievale ale muzeului, vernisajul expoziţiei Lucia Beller. Poveste, graţie, creaţie.

Evenimentul continuă seria manifestărilor culturale organizate de Muzeul Naţional Cotroceni în cursul anului 2016, marcând împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea ca instituţie muzeală.

Muzeul Naţional Cotroceni deţine în patrimoniul său numeroase lucrări de grafică  ale artistei Lucia Beller. În expoziţie vor figura aproximativ 80 de lucrări reprezentând proiecte pentru vitralii, lucrări cu tematică religioasă, ilustraţii pentru carte care au însoţit şi volume de poveşti ale reginei Maria, proiecte decorative şi compoziţii pentru ţesături, tapiserii sau pentru vase din ceramică.

Lucia Beller (1889–1961), o reprezentantă târzie a curentului Art Nouveau, a absolvit cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, iar din 1951 a devenit membră a Uniunii Artiştior Plastici. A fost încadrată pictor decorator în cadrul Secţiei de Artă Aplicată. Opera Luciei Beller se caracterizează printr-un imaginar construit ca un proiect pentru vitralii: o simbolistică deosebită, o tonalitate a culorii, graţie şi mult talent.

Lucia Beller, Proiect de vitraliu Lebedele după Hans Christian Andersen

Lucia Beller, Proiect de vitraliu: Lebedele după Hans Christian Andersen

Cercetarea şi valorificarea patrimoniului este una dintre principalele funcţii ale unui muzeu, iar în cei 25 de ani de existenţă, Muzeul Naţional Cotroceni, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire monument istoric, a avut ca principal obiectiv punerea în valoare a patrimoniului propriu, dar şi a patrimoniului mobil provenit din colecţiile unor muzee şi instituţii colaboratoare, în cadrul nenumăratelor expoziţii temporare de excepţie.

Expoziția temporară este deschisă în perioada 30 iunie–7 august 2016 și poate fi vizitată fără programare prealabilă, conform programului Muzeului Naţional Cotroceni.  Mai multe detalii privind condiţiile de vizitare a MNC aici: www.muzeulcotroceni.ro/vizitare.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Artă plastică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *