O nouă seară literară a Editurii Ars Longa la Paris

editura-ars-longa-seara-literara-paris

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, la ora 19.30, la Librăria „La Lucarne des Écrivains”din Paris (115, Rue de l’Ourcq), în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 20 de ani de existență, va avea loc o nouă Seară literară a Editurii Ars Longa, intitulată D’une langue à l’autre.

volume ars longa

eveniment liber sa spunCu această ocazie va avea loc lansarea volumelor: Între Răsărit și Apus / Entre le Lever et le Coucher de Sonia Elvireanu, ediție bilingvă română-franceză, în traducerea autoarei, cu o prefață semnată de scriitorul belgian Michel Ducobu și volumul Triptyque vénitien / Triptic venețian de Denis Emorine, ediție bilingvă franceză–română, traducere și prefață de Christian Tămaș, ambele volume apărute în Colecția „Perseide”.

christian tamas

Christian Tămaș

Participă: Sonia Elvireanu, Denis Emorine (Franța), Michel Ducobu (Belgia), Christian Tămaș, Brândușa Tămaș. Moderator: Armel Louis (directorul librăriei).

brandusa-tamas

Brândușa Tămaș

Sonia Elvireanu este scriitoare, traducătoare și critic literar, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Francofone „AMI”, Alba Iulia. Licențiată în litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și doctor în filologie, Sonia Elvireanu coordonează trupe de teatru, cercuri și reviste literare, precum și proiecte internaționale pentru promovarea literaturii europene contemporane. În 2012, a organizat Sărbătoarea Francofoniei din Alba Iulia. A primit premiul pentru eseu acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara, 2012, premiul I pentru eseu la Concursul „La Belgique romane”, Bruxelles, 2006, premiul al IV-lea pentru proză, la Concursul „Jules Verne în 80 de texte”, Paris, 2004 ș.a.

sonia elvireanu

Sonia Elvireanu

Între cărțile publicate până în prezent se numără: Timp pentru doi (poezie), Gens Latina, Alba Iulia, 2010, În umbra cuvintelor (critică), Imago, Sibiu, 2011, Dincolo de lacrimi / Au-delà des larmes (poezie), Imago, Sibiu, 2011, Le retour de l’exil dans le roman „Ignorance” de Milan Kundera, Aeternitas, Alba Iulia, 2011, Gabriel Pleșea, o perspectivă asupra exilului românesc, Imago, Sibiu, 2012.

Denis-Emorine

Denis Emorine

Denis Emorine s-a născut în apropiere de Paris în anul 1956. Profesor şi traducător, locuieşte în Franţa (Alsacia). A studiat literatura modernă la Sorbona. Este poet, eseist, romancier şi dramaturg. Opera sa este tradusă în mai multe limbi. Temele lui favorite sunt căutarea identităţii, dedublarea personalităţii şi trecerea timpului. Are o fascinaţie pentru Europa de Est şi pentru România. Piesele sale de teatru sunt jucate în Franţa, în Canada (Québec), în Rusia și în Statele Unite.

Colaborează în mod permanent la revista literară „Les Cahiers du Sens”. Conduce două colecţii de poezie la Éditions du Cygne. În 2004, a primit primul premiu de poezie la Concursul Internaţional „Féile Filiochta” (Irlanda). Academia din Var (Franța) i-a decernat Premiul pentru poezie în 2009. Câteva dintre cărțile publicate pînă în prezent: Dans le temps divisé (Le Nouvel Athanor, 2008), Lettre à Saïda (Éditions du Cygne, 2008), Ces mots qui font saigner le temps (Éditions du Cygne, 2009), Vaciller la vie (Éditions du Cygne, 2010), De toute éternité (Le Nouvel Athanor, 2012), Lettres à Saïda / Scrisori pentru Saïda, Ars Longa, 2011, Théâtre / Teatru, Ars Longa, 2013.

michel ducobu

Michel Ducobu

Michel Ducobu (n. 1942), poet, dramaturg, nuvelist, critic literar și critic de artă, vicepreședinte al Asociației regale a scriitorilor valoni, membru al Asociației scriitorilor belgieni, Consilier artistic al Galeriei Balastra (Balâtre, provincia Namur).

Christian Tămaş (n. 13 noiembrie 1964), orientalist, filosof, scriitor și traducător, a publicat până în prezent aproape 90 de volume: romane, proză scurtă, studii de cultură și civilizație, a semnat prefețe și cronici literare și teatrale. A tradus autori din și în arabă, italiană, franceză, engleză, spaniolă, catalană, portugheză, celtă, irlandeză. Din anul 2000, este Consilier pentru Ştiinţe Umaniste la I.B.C., Cambridge (Marea Britanie). Actualmente este profesor de limba arabă la Centrul Cultural Arab din Iași și cercetător în domeniul științelor umaniste la Universitatea „Al. I. Cuza”.

sigla-editurii-ars-longaPrezentarea volumelor:

„Poezia Soniei Elvireanu se aşază […], cu o luminoasă delicateţe, pe firul fragil care leagă Răsăritul și Apusul, ca un pod de frunze şi de fine file de stampă, imaginat între două ţărmuri cufundate în obscuritatea ce freamătă. O legătură esenţială, care ar fi şi o punte a prezenţei, pe care autoarea ne invită să o urmăm, reluând cuvintele sale despre trecere şi destin.” (Michel Ducobu).

„Eroii lui Denis Emorine, aproape scenici, manevrați, uneori, mai mult de pana dramaturgului, decât de aceea a prozatorului, dar mereu înveșmântați de harul poetului, devin persoane în sensul primar al cuvântului, căci «Veneția a fost cetatea măștilor», afundându-se, obsesiv, printre străduțe și pasaje străjuite de ziduri înalte care nu lasă loc de întoarcere, pradă unor angoase existențiale ale căror cauze posibile nu ne sunt dezvăluite.” (Christian Tămaș).

Vezi și: Seară literară a Editurii Ars Longa la Paris, 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *