Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu

nu stim aproape nimic pusa roth in dialog cu sergiu cioiu ars longa

Lansare de carte și audiobook, Editura Ars Longa

eveniment liber sa spunLuni, 9 mai 2016, la ora 18.00, la Centrul Socio-Cultural Jean-Louis Calderon din București (str. Jean-Louis Calderon, nr. 39, sector 2) va avea loc lansarea volumului Nu știm aproape nimic.sigla-editurii-ars-longa3 Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, apărut în colecția „Summa cum laude” a Editurii Ars Longa din Iași. Postfață de Costin Tuchilă. Invitaţi: Magda Catone, Florina Cercel, Șerban Cionoff, Teodora lonescu, Andrei Magheru, Mircea Nicolau, Andrei Partoș, Cristi Rotaru, Eugen Rotaru, Octavian Ursulescu. Prezintă: Pușa Roth și Costin Tuchilă. Cu participarea extraordinară a lui Sergiu Cioiu (Canada). Intrarea liberă.

afis lansare sergiu cioiu

Sub formă de dialog, cartea este o sumă de amintiri ale actorului şi interpretului de cântece şi poeme, Sergiu Cioiu, care se auto-defineşte ca „un artizan al cântecului şi un interpret al verbului.”

Dialogul dezvăluie aspecte din viaţa artistului, opinii despre creaţia muzicală a unei epoci, din care multe refrene au rămas în memoria colectivă, întâmplări și anecdote din întâlnirile cu poeţi, actori, regizori, ziarişti, compozitori, artişti plastici. O carte despre o epocă traversată în paşi dansanţi de interpretul Cântecului vântului şi al altor cântece, care, de ce nu, se pot asculta şi astăzi.

Cartea mai cuprinde biografia sa artistică, un amplu grupaj de fotografii ce marchează diverse evenimente din viaţa şi activitatea lui Sergiu Cioiu, precum şi o postfaţă semnată de Costin Tuchilă, intitulată Cântec, poezie, rostire de gând.

sergiu cioiu

Sergiu Cioiu

Volumul este însoţit de un audiobook, Sergiu Cioiu în dialog cu dumneavoastră (dublu CD, producție ConArt & Cachaça Prod, 2016, apărut la Editura Ars Longa), care conţine câteva comentarii pe marginea interviului din cartea Nu știm aproape nimic şi o trecere în revistă a repertoriului artistului din anii ’60, ’70 şi ’80, între care: Cântecul vântului, Venise vremea, Merci, Bécaud!, Facerea lumii, Glasul tău, Tripticul Brâncuşi de Alexandru Mandy; Le voleur de toiles de Florin Bogardo & Romulus Vulpescu după un poem de Marin Sorescu; Botezul, Sud-Nord, Ce?, Orchestra, Viteză, Goange, muzica: Dan Stoian, versuri de Marin Sorescu și multe altele.

Volumul și auodiobook-ul vor mai fi lansate, cu participarea lui Sergiu Cioiu, la:

• București, luni, 16 mai 2016, ora 18.00, Hotelul Marshal Garden, Calea Dorobanţilor, nr. 50 B

• Târgu-Jiu: miercuri, 18 mai 2016, ora 17.30, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Calea Eroilor

• Râmnicu-Vâlcea: joi, 19 mai 2016, ora 17.30, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, str. Carol I, nr. 26

• Cluj-Napoca: duminică, 22 mai 2016, ora 17.30, Fundaţia Culturală Carpatica, Bulevardul Eroilor, nr. 16

• Brașov: marți, 24 mai 2016, ora 17.30, Librăria Șt. O. Iosif, str. Mureşenilor, nr. 14.

sergiu cioiu foto tinerete

Pușa Roth: Ca să poţi să cânţi poezie, trebuie să ai suflet de poezie, mă gândesc eu, fiindcă poezia este starea supremă a sentimentelor noastre. Sergiu Cioiu a cântat poezie, cu o expresivitate dramatică deosebită. Era un tânăr frumos, talentat, deosebit prin stil, era altfel, aşa cum spunem despre cineva când dorim să-l singularizăm şi nu dorim să facem comparaţii sau să adăugăm noian de epitete.

P. R.: – Unele texte ale cântecelor interpretate de dvs. sunt poezii ale unor mari poeţi români precum Marin Sorescu, Romulus Vulpescu…

Sergiu Cioiu: – Miron Radu Paraschivescu, Bacovia, Minulescu, Topârceanu, însă cântecele pe care le-am înregistrat la Radio au fost pe versurile acestui unic compozitor, Alexandru Mandy. Am fost cucerit de ideea ce poate fi desprinsă dintr-un text, de aşa-zisul cântec poetic. Am avut şi am consideraţie pentru poezie. Am muzicalizat poeme de Romulus Vulpescu, Marin Sorescu, Miron Radu Paraschivescu, Ioana Diaconescu, Adrian Păunescu. Spun versuri din poezia românească şi universală şi am în proiect un album intitulat Arca Necuvintelor pe versurile lui Nichita Stănescu, altul, Carul mare, din versurile lui Ștefan Radof, şi unul cu Cânticele ţigăneşti de Miron Radu Paraschivescu.

P. R.: – Să vorbim şi despre tripticul Poarta sărutului, Masa tăcerii, Coloana fără sfârşit, cântece cu titluri omonime cu lucrările lui Brâncuşi de la Târgu Jiu…

S. C.: – Un triptic foarte important care, după opinia multora, face parte dintr-un patrimoniu al cântecului românesc.

P. R.: – Acum mai cântaţi cele trei piese, acolo în îndepărtata Canadă?

S. C.: – Le mai cânt şi intenţia mea ar fi să fac un spectacol în România, la Târgu-Jiu, dar nu toate intențiile pot fi realizabile… Am o relaţie foarte frumoasă, calduroasă, cu domnul Ion Alecsoiu pe care îl salut şi care a propus municipalităţii oraşului ca o străduţă de acolo să poarte numele lui Alexandru Mandy, iar eu să devin cetăţean de onoare al oraşului Târgu-Jiu. Sigur, sunt doar propuneri, care ar fi onorante, dar…” (Fragment din volum).

Sergiu Cioiu și Alexandru Mandy, Mamaia 1966

Sergiu Cioiu și Alexandru Mandy, Mamaia, 1966

„Actor, cântăreț, compozitor, rafinat cunoscător și recitator de poezie, Sergiu Cioiu  [n. 7 octombrie 1940; s-a stabilit în Canada în 1983] s-a impus repede ca o personalitate distinctă a muzicii acelor ani [deceniile al șaptelea–al nouălea ale veacului trecut]. Mă întreb acum, când amintirile s-au sedimentat și putem privi retrospectiv peisajul artistic al acelor vremuri, care erau trăsăturile care îl diferențiau față de alți interpreți. La calitățile vocale, cele legate de întinderea vocii, de intonația de o naturalețe cuceritoare, de timbrul catifelat și foarte personal de altfel, se adăuga un mod aparte, aș îndrăzni să spun, de dicțiune poetică prin cânt. Aceasta și pentru că Sergiu Cioiu a cântat piese alese cu grijă, al căror text este chiar poezie. Dacă ar trebui neapărat să găsim asemănări ori posibile filiații, am invoca ilustra tradiție a șansonetei, mai ales că Alexandru Mandy, ale cărui cântece au fost interpretate în mod ideal de Sergiu Cioiu, nu este deloc departe de genul șansonetei. Iar afirmația mea este, iată, confirmată acum, după o carieră prodigioasă, de Sergiu Cioiu însuși: «Mă consider mai degrabă un artizan al cântecului și un interpret al verbului.»

Accentul pus pe interpretarea actoricească, susținută și de o fermecătoare prezență scenică, a fost urmărit de la bun început. «Cântând am senzația că monologhez cu mine însumi. Cântărețul e un actor în persoana căruia viază în aceeași măsură omul și artistul. El se exprimă pe sine la unison cu ceilalți. Discordanțele uluiesc, dar nu rețin; cântărețul trebuie să fie un sol al generației sale», spunea Sergiu Cioiu răspunzând la o anchetă a ziarului brașovean «Drum nou» (2 noiembrie 1968). Trecuseră doi ani de la marele său succes cu piesa lui Alexandru Mandy, Cântecul vântului, lansat și premiat în 1966 la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia. N-ar fi inutil să amintim că această a patra ediție a festivalului fusese un veritabil răsfăț de șlagăre, cântece care se aflau pe buzele tuturor: Prieten drag de Radu Șerban (versuri de Constantin Cârjan), interpretat de Pompilia Stoian, Marele Premiu; Cânta un matelot de Vasile Veselovski (pe versurile lui Ion Minulescu), în versiunea Doinei Badea, Premiul Uniunii Scriitorilor din România; De-ar fi să mă mai nasc o dată de George Grigoriu (text de Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu), cântat de Gică Petrescu, Premiul Radioteleviziunii Române; Olimpiada tinereţii (muzică și versuri de Temistocle Popa), în versiunea lui Dan Spătaru, și el premiat.” (Costin Tuchilă, fragment din postfață).

grupaj foto volum nu stim nimic sergiu cioiu pusa roth

Fotografii din arhiva Sergiu Cioiu – grupaj din vol. Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu 

Cântece interpretate de Sergiu Cioiu:

Cântecul vântului, muzica și versurile: Alexandru Mandy

Primul loc de pe pământ, muzica și versurile: Alexandru Mandy

Le voleur de toiles, muzica: Florin Bogardo; versuri de Marin Sorescu, versiune franceză de Romulus Vulpescu

logo liber sa spunVezi:  Arhiva categoriei Carte 

Arhiva categoriei Muzică

Arhiva categoriei Poezie

1 comentariu la „Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu”

  1. Frumos scris, gîndul curge lin, acoperind cît mai multe părți ale personajului şi ale facerilor sale încîntătoare, pline de charm personal si cunoastere a cuvintelor pe care le rosteşte, respectîndu-le valoarea pe care o trannsmite celor care îl ascultă.
    Bravos națiune! Lucrul vostru împreună – o minunată cooperare.
    Succes în continuare şi bună inspirație pentru noi proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *