O carte de dragoste

o carte de dragoste nae ionescu elena margareta ionescu

Cu ocazia aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Nae Ionescu, Editura Vremea va invită  marți, 16 iunie 2015, ora 18.30, la Librăria „Mihai Eminescu” din București (Bd. Elisabeta nr. 16) la lansarea volumului O carte de dragoste. A ta de tot. Al tău de tot. File de corespondență Nae Ionescu – Elena Margareta Ionescu,  ediţie îngrijită de Miruna Lepuş. Cuvânt de însoţire de Doina Jela. Traducerea scrisorilor din limbile germană şi franceză de Anca‑Irina Ionescu. Vor vorbi: Anca-Irina Ionescu, Doina Jela, Silvia Colfescu.

„În volumul de faţă, deşi nu explică şi nu epuizează nici el tainele unui atât de puternic personaj, ne aflăm totuşi mai aproape ca oricând de intimitatea profundă a lui Nae Ionescu, fiind vorba de corespondenţa cu Elena-Margareta Fotino şi apoi Ionescu, cea alături de care va trăi vreme de patru ani un fel de prietenie amoroasă, care îi va deveni, în 1915, soţie, cu care va avea trei băieţi şi din viaţa căreia va pleca în 1930, fără a se despărţi vreodată, în ciuda legăturilor ulterioare, aparent mult mai puternice, în tot cazul mult mai spectaculare. Iar asta fiindcă în această relaţie şi această corespondenţă, personalitatea lui se oglindeşte şi se revelează, atât cât e omeneşte posibil, în toate valenţele sale umane, completând, în chip oportun, Jurnalul soţiei sale, apărut foarte recent tot la Editura Vremea.” – Doina Jela.

„Atunci, ce s‑a schimbat? «Amorurile» noastre? Prostii toate. Nu mai putem avea. E un capitol închis. Să nu ne mai facem nici sânge‑rău, nici iluzii. Tot noi suntem cei de acu’ cincisprezece ani. Tot noi doi. Nu a pătruns nimeni între noi. Timpul, da, a curs, dar a curs asupra noastră a amândurora.” – Nae Ionescu, 19 iunie 1925, Paris.

„Că tu şi eu rămânem tot noi e fatal; dar nu fiindcă fiecare din noi nu am mai putea iubi, ci fiindcă am iubit complet; fiindcă, cu sau fără voia noastră, cu toate neînţelegerile noastre, noi ne‑am completat şi ne‑am unit indisolubil.” – Elena-Margareta Ionescu, 25 iunie 1925, Bucureşti.

Volumul poate fi comandat pe site-ul editurii: http://edituravremea.ro/o-carte-de-dragoste.-a-ta-de-tot.-al-tau-de-tot.-file-de-corespondenta

Vezi: Arhiva categoriei Carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *