Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor”

gina patrichi victor anagnoste annie musca

interviu liber sa spunOana Anagnoste, fiica actriței Gina Patrichi, ne va îngădui să aflăm câte ceva din stabilitatea și candoarea unei perechi, alături de secretele unui mariaj reușit, dar și mai multe despre tatăl ei, avocatul Victor Anagnoste, personalitate distinctă în peisajul juridic românesc.

1959 gina patrichi victor anagnoste

Gina Patrichi și Victor Anagnoste în 1959

Gina Patrichi l-a cunoscut pe Victor Anagnoste spre sfârșitul anilor ’50, când juca la Galați. Ea, o tânără actriță foarte specială la Teatrul de Stat de pe Strada Domnească, el, avocat cu perspectivă. Doi tineri extraordinar de fermecători dacă privim fotografia lor de nuntă din 1959. Când s-au căsătorit, ea avea 23 de ani, el cu 8 mai mult.

Annie MuscăAm aflat că s-au cunoscut într-un context cu iz de poveste… În primul interviu, publicat în Revista Teatrală Radio în 18 martie 2014, ne-ați povestit pe scurt despre împrejurările primei lor întâlniri…

Oana Anagnoste: Tatăl meu a găsit la bâlci la Galați un pantof – pantoful Cenușăresei, ca să spun așa. Căzuse din piciorul mamei pe când se dădea într-un carusel. După ce a făcut cunoștință cu „proprietara”, tata s-a dus să o vadă la teatru în spectacolul Titanic Vals. Așa a început povestea lor de iubire.

gina patrichi victor anagnoste casatorie 1959

Gina Patrichi și Victor Anagnoste la căsătorie, 1959

A. M.Tatăl avocat, mama actriță… Cum se împăcau cele două profesii?

O. A.: Deși ambele profesii se desfășoară în fața unui public, fiecare dintre ele înseamnă fundamental altceva: actorul își creează personajul, se identifică cu el, spre deosebire de avocat, care vorbește despre și pentru clientul său. Arta oratoriei este folosită în avocatură în slujba cauzei clientului, iar în pledoaria sa, avocatul recurge la vaste cunoștințe din domeniul juridic. Tatăl meu le stăpânea – fără falsă modestie – ca un maestru al profesiei.

A. M.Care să fi fost secretul armoniei lor? Ne imaginăm un fel de respect reciproc între arta artistică și cea juridică…

O. A.: Cred că secretul armoniei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor, frenezia cu care lucrau, nevoia lor permanentă de autoperfecționare. Se admirau reciproc pentru performanțele lor, de aceea era o înțelegere mutuală între ei, în privința libertății celuilalt în stabilirea programului. De exemplu, mama a stat câteva luni la Cluj pentru repetiții la piesa Antoniu și Cleopatra, fără ca tata să se opună; la rândul ei, înțelegea că un avocat de valoare, cum era tata, nu avea prea mult timp și nu avea pretenții ca el să o conducă la teatru cu mașina. Părinții mei au fost două personalități puternice și bine conturate, poate de aceea au mai existat uneori divergențe de opinii. Dar complicitatea dintre ei și respectul reciproc le aplanau întotdeauna.

A. M.Tatăl dumneavoastră muncea foarte mult și acasă, la fel ca mama, de altfel, care își pregătea rolurile cu minuțiozitate…

O. A.: Mama repeta în salon, iar tatăl meu își petrecea o mare parte din timp la masa de lucru din biroul care găzduiește o bibliotecă plină de cărți de specialitate; îl găseam deseori scriind, aplecându-se asupra vreunui caz, înconjurat de zeci de dosare. Lucra mult, cu enormă conștiinciozitate și dăruire, până noaptea târziu.

avocatul victor anagnoste la birou printre dosare

La birou, printre dosare, alături de Oana

A. M.O pereche originală în care mama dumneavoastră era, fără îndoială, cuceritoare. Trebuie să fi existat ceva prin care îl seducea pe tatăl dumneavoastră…

O. A.: Tata a recunoscut talentul ei de la început și a fost convins că va deveni o mare actriță. A fost foarte îndrăgostit, sedus chiar de personalitatea ei specială, vibrantă, pasională…

A. M.Pentru care dintre trăsăturile ei, credeți că a iubit-o tata?

O. A.: Pentru feminitate și frumusețe, pentru inteligență și sensibilitate. Cred că a apreciat lipsa de posesivitate a mamei, în general, pentru valori materiale de orice fel, dar și ca atitudine față de el. Îi dădea libertate, îl înțelegea atunci când era foarte ocupat, când pleca la congresele avocaților sau la Balul anual al juriștilor de la Viena sau în diferite alte deplasări. Citește integral în Revista Teatrală Radio. Fragmente din piese de teatru TV, filme, piese de teatru radiofonic cu Gina Patrichi, documentar Gina Patrichi. Fotografii inedite din arhiva familiei.

Interviu realizat de Annie Muscă

gina patrichi comemorare 20 ani revista teatrala radio

Revista Teatrală Radio a dedicat luna martie a acestui an actriței GINA PATRICHI

gina patrichi foto din arhiva familiei

logo revista teatrala radioLa rubrica  Remember de Annie Muscă, a apărut, în ziua de naștere a actriței, 8 martie, un substanțial portret monografic Gina Patrichi. Au urmat două ample interviuri inedite cu Oana Anagnoste, realizate de Annie Muscă. Accesând paginile electronice ale revistei, veți mai întâlni opinii, caracterizări critice ale marii actrițe, amintiri, note de călătorie ale Ginei Patrichi, cronici de teatru radiofonic, fragmente din volume care i-au fost dedicate, fotografii inedite din arhiva familiei și, bineînțeles, fragmente în format multimedia din spectacole radiofonice cu Gina Patrichi, intrate de mult în Fonoteca de Aur a Radioului și în conștiința amatorilor acestui gen de teatru. Vezi Arhiva RTR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *