Omagiu lui Marin Constantin

Luni, 5 martie 2012, la ora 18.00, în sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din București va avea loc manifestarea omagială dedicată muzicianului Marin Constantin (27 februarie 1925, Urleta–1 ianuarie 2011, Bucureşti), fondatorul, dirijorul și directorul Corului Național de Cameră „Madrigal”.

Evenimentul va începe cu un simpozion, urmat de un scurt concert al Corului „Madrigal”. La final se va dezveli bustul maestrului Marin Constantin.

Invitați: prof. univ. dr. Irina Odagescu, conf. univ. dr. Ioan Golcea, Sorina Goia (radio România), conf. univ. dr. Petruța Măniuț Coroiu, dirijor corepetitor dr. Emanuel Pecingină.

Comentează prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Corul „Madrigal” va fi dirijat de Voicu Popescu. La pian: conf. univ. dr. Verona Maier.

„Marin Constantin şi Corul Naţional de Cameră «Madrigal» reprezintă, fără nicio exagerare, numele unui veritabil miracol muzical. Puţine formaţii corale au reuşit, în perioada contemporană, asemenea performanţe artistice, care vizează un ideal stilistic devenit realitate, la nivelul interpretativ cel mai înalt: cântul cu tehnică non vibrato, specific în primul rând repertoriului madrigalesc, dar cu rezultate sigure şi în alte zone repertoriale. Muzician extraordinar, dublat de o personalitate culturală cu mare putere de cuprindere, Marin Constantin a pus de fapt în practică un ideal şi a avut consecvenţa de a rafina, strict tehnic vorbind, elementele componente ale artei interpretative corale, atingând perfecţiunea.

Fără îndoială, Marin Constantin a pregătit minuţios apariţia ansamblului coral cu care s-a identificat, «Madrigal», având de la bun început o concepţie clară, din punct de vedere stilistic, asupra orizontului interpretativ pe care l-a impus. Dirijase coruri de amatori încă din perioada studiilor universitare. În 1949 absolvea Conservatorul din Bucureşti, unde îi avusese ca profesori pe Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), Mihail Jora (armonie), Vasile Popovici (istoria muzicii), Florin Eftimescu (pian), Ştefan Popescu (cor), Teodora Stroescu (canto). În paralel, urmase cursurile Facultăţii de Pedagogie, Psihologie şi Filosofie din Bucureşti, la care predau nume ilustre: Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu, George G. Antonescu. Formaţia filosofică şi pedagogică, dar şi un simţ special al comunicării, cu care era dotat, au contat mult în activitatea muzicianului, în raportul dintre dirijor şi ansamblu, care, pentru a fi într-adevăr eficient în actul interpretativ, implică o componentă ce depăşeşte relaţia strict muzicală, fiind un tip special de comuniune spirituală. Era unul dintre secretele lui Marin Constantin, una dintre cheile mecanismului atât de fin pe care l-a creat în arta interpretării.

Spre sfârşitul deceniului al şaselea, în 1958, Marin Constantin a fondat şi a condus Capela Corală „Gheorghe Cucu”. În 1960 devenea asistent la Conservatorul din Bucureşti, urmând treptele carierei universitare – profesor începând din 1970 până în 1993, apoi profesor consultant. Anul 1963 înseamnă actul de naştere al Corului «Madrigal» – mai exact, 11 aprilie, data fondării, şi 7 iulie, data primului concert. În 1968, Corul «Madrigal» a dobândit statutul de formaţie profesionistă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. În cei aproape 50 de ani de activitate, numărul concertelor din România şi din străinătate depăşeşte 4.000. În 1992, la Paris, Corul «Madrigal» a fost declarat «bun al patrimoniului universal UNESCO».

După LP-urile apărute la Casa Electrecord (Madrigale, Palestrina, Miniaturi preclasice, Disc jubiliar pentru a 10-a aniversare a Corului «Madrigal», seria de Muzică contemporană românească, Colinde româneşti etc.), au urmat peste 40 de CD-uri editate de casele Electrecord, Intercont, Déesse, Decca, Phillips ş.a, cu muzică renascentistă, muzică românească tradiţională, dar şi cu lucrări de compozitori contemporani, ca Missa Păcii de Gheorghe Zamfir sau Misa Criolla de Ariel Ramirez. O apariţie discografică remarcabilă datorată lui Marin Constantin este albumul Arta construcţiei şi interpretării corale (10 discuri, comandă Columbia, SUA), care, pe lângă valoarea sa pedagogic-muzicală exemplară, reprezintă o sinteză a vastului repertoriu abordat de dirijorul Marin Constantin la pupitrul Corului «Madrigal» şi a atenţiei deosebite pe care a acordat-o, constant, creaţiei româneşti de gen.” (Costin Tuchilă).

2 comentarii la „Omagiu lui Marin Constantin”

  1. Se va transmite si la radio? Il gasesc pe interne? Va fi sigur, un balsam pentru suflet.
    Felicitari pentru mesajele nobile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *