Orchestra Naţională Radio participă la Varna Summer Fest

Orchestra Naţională Radio participă, în această vară, la cea de-a 85-a ediţie a Festivalului de muzică clasică de la Varna, din Bulgaria. Sub conducerea dirijorilor Iurie Florea şi Tiberiu Soare şi alături de soliştii Ruxandra Donose, Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma, Orchestra Naţională Radio va încânta publicul de la Varna cu două concerte de excepţie, în zilele de 23 şi 24 iunie 2011, la Sala Centrului de Congresuri şi Festivaluri.

„Din 1926 există, la Varna, un festival care s-a desfăşurat anual. Este a 85-a ediţie şi presupun că este unul dintre cele mai vechi din Europa, cu siguranţă cel mai vechi din Bulgaria, însă, oricum, mai vechi decât orice manifestare de acest gen din România. După ştiinţa mea, nu existau festivaluri de muzică clasică pe teritoriul României, în perioada interbelică, iar dacă au fost, nu s-au continuat. Iată, aşadar, un atu. Festivalul de la Varna înseamnă o lună şi jumătate de concerte, susţinute de foarte mulţi invitaţi, străini şi bulgari, mulţi dintre aceştia – nume mari – stabiliţi în străinătate. Deschiderea a fost semnată de Rosen Milanov, un dirijor bulgar care are o carieră foarte frumoasă în Statele Unite. Este un prilej pentru noi să ne descoperim reciproc” a afirmat Oltea Şerban Pârâu, directorul artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Primul concert, cel din 23 iunie, dirijat de Iurie Florea, o va avea ca solistă pe Ruxandra Donose, care a colaborat cu Orchestra Naţională Radio pe parcursul stagiunii care tocmai s-a încheiat şi va reveni în sezonul 2011–2021. Dintre creaţiile care vor fi audiate de public fac parte cele ale compozitorilor T. Brediceanu, Gr. Dinicu şi G. Bizet.

„Nu am cântat foarte mult în zona de sud-est a Europei, cu excepţia Greciei, unde chiar recent, înainte de Paşti, la Atena, am interpretat un oratoriu de Händel. Mă bucur foarte mult că am ocazia ca într-un festival cu o tradiţie atât de bogată şi de veche, să pot să apar cu arii şi alături de orchestra noastră Radio. Am simţit nevoia şi am crezut că este o idee foarte bună, că dacă ne prezentăm la Varna, să aducem ceva şi din muzica noastră. Prin urmare, am ales un repertoriu clasic de operă, trei arii foarte cunoscute, foarte grele, şi alături de ele, iată, un suflu românesc”, a declarat Ruxandra Donose.

În cel de-al doilea concert, din 24 iunie, Tiberiu Soare va dirija Dansurile româneşti de Theodor Rogalski şi Simfonia a X-a de Șostakovici, cuprinse și în programul de închidere a stagiunii, iar Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma vor fi soliştii Triplului concert de Beethoven.

Dansurile româneşti de Theodor Rogalski sunt alese cumva şi în perspectiva Festivalului Internaţional de la Varna, unde am considerat că ar fi bine să ne prezentăm şi cu o piesă românească, creaţia unui compozitor reprezentativ pentru mijlocul secolului al XX-lea. Simfonia a X-a de Șostakovici însă, are multiple semnificaţii pentru mine şi mă bucur că am ocazia să o dirijez cu Orchestra Naţională Radio. Pe 24 iunie, concertul are o structură puţin diferită faţă de finalul stagiunii de la Sala „Mihail Jora”, în sensul că avem cele Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski, apoi Triplul concert de Beethoven cu Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail protagonişti şi această Simfonie a X-a de Șostakovici, care sperăm să facă o impresie foarte bună acolo”, a spus Tiberiu Soare.

Concertele vor fi transmise în direct, pe 23 şi 24 iunie la ora 19.30, la Radio România Cultural și Radio România Muzical şi vor intra în circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lor de către radiourile publice din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *