Orchestra Română de Tineret, Anita Hartig şi Cristian Mandeal vor reprezenta România la Expoziţia Mondială de la Milano

anita hartig

eveniment liber sa spunOrchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, solistă: Anita Hartig va reprezenta România la Expoziţia Mondială de la Milano. Concertul va avea loc miercuri, 29 iulie 2015, în l’Auditorium Expo Milano din cadrul Expoziţiei Mondiale, Orchestra Română de Tineret având în program arii şi uverturi din opere, cu soprana Anita Hartig în prim-plan şi două lucrări româneşti representative: Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski şi Rapsodia I de George Enescu.

Managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Marin Cazacu declară privind acest eveniment : „Orchestra va fi prezentă la Expoziția Mondială de la Milano în data de 29 iulie, când va evolua chiar de ziua României. La acest eveniment, orchestra dirijată tot de maestrul Cristian Mandeal o va avea ca solistă pe celebra soprană de origine română Anita Hartig, care evoluează deja acum pe cele mai importante scene de concert din lume, de la Metropolitan la Covent Garden, de la Scala din Milano la Opera din Viena. Si ea este tânără și profilul ei se potrivește foarte bine cu Orchestra Română de Tineret. Programul pe care îl vom prezenta la acest eveniment este cu totul special, este un concert de muzică românească cu preponderență, dar conţine şi muzică italiană și lucrări din repertoriul european.”

Mandeal_ORT_20150718_Toblach_Foto_Virgil Oprina_P1640583

Cristian Mandeal. Foto: Virgil Oprina

Concertul este organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Lanto Communication. Partener media : Radio România.

Contextul general în care va avea loc eveniment este dat de faptul că în perioada 1 mai–31 octombrie, are loc expoziția universală Expo Milano 2015. Pe durata celor 6 luni de desfăşurare, manifestarea expoziţională reunește 148 de țări și organizații internaționale. România participă cu un pavilion propriu, construit pe o suprafaţă de 887 mp, aflat în zona centrală a expoziţiei. Conceptul Pavilionului pornește de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuinţe româneşti tradiţionale, integrate în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluţii tehnologice inovatoare.

Conform tradiției, fiecare țară participantă la expoziția universală își alege o zi națională. România va sărbători această zi pe 29 iulie, dată care coincide cu celebrarea Zilei Imnului Național al României. Delegația României la eveniment va fi condusă de Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților. Acesta reprezintă momentul de maximă vizibilitate pentru fiecare țară participantă și, cu această ocazie, Pavilionul României va organiza o serie de acțiuni de diplomație publică și economică menite să genereze interesul pentru cultura și mediul investițional românesc. Programul special al Zilei României la Expo Milano va începe la ora 10.30 cu ceremonia oficială de arborare a steagurilor și de intonare a imnurilor naționale și se va încheia la ora 20.30.

După ce vizitatorii Expoziției vor avea ocazia să asiste la un moment artistic de dansuri populare și să admire costumele tradiționale românești, într-un spectacol de culoare și sunet susținut de ansamblul folcloric „Cindrelul-Junii Sibiului” care va cuprinde toată aria din situl expozițional, seara se va încheia cu un eveniment adresat iubitorilor muzicii clasice, prin concertul extraordinar susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Anita Hartig.

La seria de evenimente organizate pe durata întregii zile vor participa reprezentanți ai autorităților române și italiene, reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai comunităților de afaceri din cele două țări, membri ai numeroasei comunități românești din Italia, jurnaliști, publicul larg.

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.

Vezi: arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *