Orchestra Română de Tineret deschide Festivalul Internaţional „George Enescu” 2015

festivalul george enescu editia 2015

Concertul de deschidere al celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu (30 august–20 septembrie 2015) a fost încredințat Orchestrei Române de Tineret, aflată sub egida Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”. La pupitrul dirijoral se va afla Kristjan Järvi, solistă: violonista Sarah Chang, despre care „New York Times” scria că „talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm”. Vom asculta Rapsodia română nr. 1, în La major, op. 11, nr. 1 de George Enescu, urmată de Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47 de Jan Sibelius, în anul în care se aniversează 150 de ani de la nașterea compozitorului finlandez. Concertul se va încheia cu celebra cantată Carmina Burana de Carl Orff, avându-i în distribuție pe unul dintre cei mai bine cotați contratenori ai momentului în lume, Max Emanuel Cenčić, pe soprana Jennifer O’Loughlin și baritonul Daniel Sschmutzhard). Cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” (dirijor: Iosif Ion Prunner) și a Corului de Copii Radio, pregătit de Voicu Popescu.

Orchestra Romana de Tineret_Cristian Mandeal_Foto Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret. Foto: Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret a prezentat în avanpremieră acest program sub bagheta lui Cristian Mandeal, în cadrul concertelor de la Sinaia care au încheiat pe 25 şi 26 august Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii”. Avându-l ca inițiator și director artistic pe violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret îşi va continua seria de evenimente concertistice pe data de 2 septembrie, într-un alt context onorant, sub bagheta lui Cristian Mandeal, respectiv la Festivalul orchestrelor de tineret din Aix en Provence.

Preludiu_Foto_Virgil Oprina_P1470309

Corul de cameră „Preludiu”. Foto: Virgil Oprina

În cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” mai prezintă în seara de 17 septembrie, de la ora 22.30, la Ateneul Român, în seria „Concertele de la miezul nopţii”, un recital al Corului de cameră „Preludiu”, dirijat de Voicu Enăchescu, cu un program de muzică românească ce cuprinde lucrări de D.G. Kiriac, Ștefan Popescu, Ion Vidu, Nicolae Lungu, Constantin Arvinte, Tudor Jarda, Ioan D. Chirescu, Mihail Jora, Marțian Negrea, Vasile Popovici, Vasile Spătărelu, Richard Oschanitsky, Alexandru Pașcanu, Dan Dediu, Paul Constantinescu, Sabin Drăgoi, Dan Buciu, Felicia Donceanu, Gheorghe Cucu, Tudor Flondor, George Enescu.

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.

Vezi: Carmina Burana sau Evul Mediu contemporan de Costin Tuchilă

Pe site-ul „Liber să spun” veți putea citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *