Parada iilor la Râmnic

ziua universala a iei

Miercuri, 24 iunie 2015, la ora 10.00, în Parcul „Antonio Copetti” din Râmnicu Vâlcea (lângă Teatrul „Anton Pann”, pe Bd. Tudor Vladimirescu, Prefectură, Str. Calea lui Traian, Str. Carol I,  Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea) va avea loc Parada iilorLa ora 11.30, în Holul Mare al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea este programat vernisajul expoziţiei de carte Costumul popular românesc, patrimoniu naţional şi universal.

ie romaneasca modele

Parteneri: Instituţia Prefectului, Primăria Râmnicului, Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, Fundaţia „Prietenia”, Muzeul Satului Bujoreni, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Forumul Cultural al Râmnicului, Parohia „Cetăţuia”, Liga Femeilor Creştine – Ortodoxe, Societatea Culturală „Anton Pann”.

Parteneri media: Adevărul, Radio Oltenia Craiova, Televiziunea Vâlcea 1, Televiziunea VTV, Televiziunea Etalon, Monitorul de Vâlcea, Viaţa Vâlcii, Curierul de Vâlcea, Curierul de Râmnic, Info Puls, Criterii politice, Revista Apollon, Revista Forum V.

biblioteca judeteana ramnicu valcea

Şi anul acesta, bibliotecarii vâlceni vor fi alături de românii din întreaga lume, prin intermediul semnelor purtătoare de tâlc de pe ii. Aşadar, fiţi alături de noi în povestea minunată a României, scoateţi iile din lăzile de zestre, din poduri şi alăturaţi-vă nouă în acest demers cultural, aducător de sensuri şi comuniune.

Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, prin Secţia de Etnologie şi Folclor „Mihai Pop”, promovează valorile spirituale perene ale poporului român, autenticitatea şi originalitatea atât prin proiectele sale dedicate tradiţiilor noastre („Tinerii vâlceni mai aproape de vatra satului”, „Mâini talentate”, „Tradiţiile satului vâlcean în mileniul trei”), cât şi prin legătura strânsă cu bibliotecile publice din judeţ.

biblioteca antim ivireanul rm valcea

„Pentru a treia oară consecutiv, pe 24 iunie 2015, Sânzienele vor îmbrăca Planeta în ie. Vom purta ii, cămăşi sau costume tradiţionale, oriunde ne-am afla, pentru a ne spune povestea, pentru a fi împreună, pentru a promova imaginea frumoasă, dar de multe ori necunoscută a României, pentru a celebra sărbătoarea Sânzienelor şi a Sfântului Ioan de Vară.

Am creat împreună, începând cu 2013, cea mai frumoasă tradiţie din lume născută pe Facebook, un moment unic de inspiraţie şi bucurie colectivă. Sperăm din toată inima ca în acest an să ni se alăture şi mai mulţi oameni, indiferent de etnie sau naţionalitate.

ie romaneasca

La Blouse Roumaine este o comunitate online, născută pe facebook în 2012, care a declanșat una dintre cele mai importante mișcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate iei și culturii identitare din România. La Blouse Roumaine a creat și inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și a Sfântului Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat, doi ani la rând, pe 6 continente, în peste 50 de țări și 100 de localități din România și din întreaga lume.

Evenimentele dedicate Zilei Iei au loc în perioada 19 iunie–28 iunie 2015.” (Sursa: Comunitatea La Blouse Roumaine).

Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Tradiții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *