Pași spre Lumină

expozitia pasi spre lumina

eveniment liber sa spunMiercuri, 23 decembrie 2015, ora 17.00 la Galeria Orizont din București va avea loc vernisajul expoziției Pași spre Lumină, expoziția de iarnă a Asociației Filiala Artă Religioasa și Restaurare (AFAPRR) a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vor fi invitați atât membri AFAPRR și alți membri ai UAP din România, cât și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.

Va lua cuvântul doamna Oana Andreea Nanciu, Secţia Educaţie Muzeală, Expoziţii Temporare, Valorificare – Şef Secţie (interimar) la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureti. Expoziția va fi prezentată de criticul de artă dr. Roxana Păsculescu, jurnalist Radio România Cultural, realizator al emisiunii „Amintiri cu și despre artiști plastici”.

Parteneri în organizarea expoziției sunt UNARTE, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Național al Harților și Cărții Vechi. Parteneri media: Lăcașuri Ortodoxe-LO News și Jurnalul Bucureștiului.

AFAPRR a UAP din România are în tradiția sa, de peste 20 de ani, ca filială a uniunii, să organizeze în perioadele cele mai importante din viața sacră a comunităților din țara noastră, si anume la cumpăna dintre ani și la începutul primăverii, ample expoziții în care restauratorii și creatorii de artă sacră să își prezinte operele realizate.

Expoziția de la sfârșitul acestui an reia o tradiție mai veche întreruptă datorită perioadelor de criză pe care le-au suferit artiștii plastici religioși și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.

2 . Icoana MANTUITORULUI de MIHAI DUMITRU si  Filactere de   CLAUDIU VICTOR GHEORGHIU

Icoana Mântuitorului de Mihai Dumitru și Filactere de Claudiu Victor Gheorghiu

Tematica expoziției, așa după cum reiese și din titlu, dorește să afirme importanța artei sacre, artă ce este menită să lumineze această lume care este cuprinsă din nou de tenebre pe care aproape că le uitasem și să reliefeze importanța actului de restaurare deoarece redă lumina pierdută operelor și monumentelor ce s-au deteriorat în decursul vremii.

Efortul de restaurare și creația de artă sacră, deopotrivă, reușesc să facă importanți Pași spre Lumină, lucru ce poate lesne fi regăsit într-un astfel de demers expozițional. Deosebit de dificil de realizat de altfel, datorită complexității operațiunilor de restaurare ce sunt prezentate și trebuie explicitate unui public îndeobște profan și datorită reticențelor și prejudecăților colegilor de breasla față de creatorii de artă sacră.

Pași spre Lumină își propune să readucă în peisajul expozițional bucureștean din perioada sărbătorilor de iarnă o altfel de expoziție, nu doar omagială și oportună, ci marcând însemnătatea și diferențierea calitativă a artiștilor plastici religioși față de pleiada de iconari și pictori pseudoecleziali ce împânzește în această perioadă mai toate simezele.

Totodată dorim să prezentăm și rezultatele extraordinare obținute de către colegi restauratori în decursul ultimilor ani la restaurarea unor importante monumente și componente artistice.

Motto-ul expozitiei este un citat din Apostolul Luca, protectorul artiștilor și al restauratorilor de artă: „Ia seamă, dar, ca lumina care este în tine să nu fie intuneric!” (Luca, 11:35).

Curatorii expoziției sunt Cristian Olteanu și Florin-Ionuț Filip.

Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454.

www.afaprr.ro.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Arta plastică

Arhiva categoriei Pictură

Arhiva categoriei Religie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *