PEN Clubul Ceh – 90

pen club ceh  90 ani

corespondenta rubrica liber sa spunPEN Clubul Cehoslovac a fost fondat la 15 februarie 1925 datorită scriitorului Karel Čapek, la Praga, în salonul Cafenelei Louvre de pe Národní třída (Bulevardul Naţional), ca unul din primele centre din străinătate ale PEN Clubului Internaţional, fondat în Anglia în anul 1922.

În acelaşi loc PEN Clubul Ceh a aniversat în perioada 12–14 februarie 2015 nouăzeci de ani de la înfiinţare. Cu ocazia acestei aniversări, joi, 12 februarie, la reşedinţa primarului Pragăi din Piaţa Mariánské nr. 1, a fost decernat Premiul PEN clubului, anul acesta laureatul fiind artistul plastic şi poetul Josef Vinklát. Vineri, 13 februarie a avut loc la Galeria Louvre conferinţa pe tema PEN Club în Europa şi în lume.

pen club ceh expozitie

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la fondarea PEN Clubului Ceh au sosit la Praga: Josef Haslinger (Germania), Adam Pomorski (Polonia), David van Reybrouck (Belgia), Ladislav Volko şi Ireney Baláž (Slovacia), Teresa Cadete (Portugalia), Risto Lazarov (Macedonia), Jarkko Tontti (Finlanda), Gilwon Lee (Coreea), Naděžda Čačinovič (Croaţia), Joke van Leuven (Flandra), Géza Szöcz (Ungaria), Antonio Della Rocca (Italia). Din partea PEN Clubului Român a participat scriitoarea Magda Cârneci.

Sprijinul financiar pentru oaspeţii străini participanţi la conferinţă u a fost acordat de Ambasada Belgiei – Reprezentanţa Wallonie, Ambasada Suediei, Institutul Cultural Italian, Institutul Cultural Român de la Praga.

Semnificaţia PEN Clubului a fost şi este – pe lângă activităţile de club – respectarea apărării libertăţii cuvântului şi a presei. În perioada regimului totalitariste, activitatea PEN Clubului Ceh era redusă la minimum. În anii ’70–’80 ai secolului XX PEN Clubul Cehoslovac a devenit un fel de centru adormit.

Abia în vara anului 1989 un grup de scriitori au reuşit să reia activitatea organizaţiei. La prima şedinţă s-a formulat un protest oficial împotriva ţinerii în închisoare a scriitorilor şi artiştilor din Cehoslovacia de atunci şi din alte ţări din blocul sovietic. După mulţi ani au fost primiţi noi membri, preşedinte fiind ales Jiří Mucha. În anul 1990 s-a separat de PEN Clubul Slovac.

Printre cele mai semnificative activităţi actuale ale PEN Clubului Ceh se numără sprijinul acordat scriitorilor deţinuţi şi persecutaţi din lume.

jiri dedecek

Jiří Dědeček

În anii 1990–1993 PEN Clubul a fost prezidat de Ivan Klíma, ulterior de Jiří Stránský. Din anul 2006 Jiří Dědeček deţine funcţia de preşedinte. Preşedinte de onoare al PEN Clubului Ceh a fost şi Václav Havel. PEN Clubul Ceh include scriitori de frunte, cercetători literari, critici, traducători şi editori, având în prezent 180 de membri, dintre care 17 cu domiciliul stabil în străinătate.

În anul 1994 Centrul ceh al PEN Clubului a organizat la Praga al 61-lea Congres Mondial al Clubului Internaţional PEN, pe tema Scriitorii şi toleranţa, devenit evenimentul cultural al anului. Oaspeţii congresului au fost Niels Barfoed, Günther Grass, Ronald Harwood, Arthur Miller, Taslima Nasrimová, Tom Stoppard şi alţii. A fost editată şi publicaţia în cinci limbi intitulată Scriitorii cehi despre toleranţă.

medalie pen club

Tot din anul 1994 PEN Clubul Ceh acordă în fiecare an par Premiul „Karel Čapek”, laureaţi fiind Günter Grass, Philip Roth, Arnošt Lustig, Jiří Kratochvil, Ladislav Smoček, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Jiří Stránský, Václav Havel, Ivan Klíma, Pavel Šrut şi Jan Šulc. În anul 1996 a fost decernat pentru prima oară Premiul PEN Clubului. L-au obţinut Adolf Branald, Jan Vladislav (1998) şi Jiří Krupička (2000). În anul 2009 Premiul PEN Clubului a primit denumirea „Pe propriul drum”. Laureaţi: Bohumila Grögerová, Jana Štroblová (2011) şi Jaroslav Putík (2013). Acesta se acordă în fiecare an impar.

Cel mai recent laureat, Josef Vinklát (n. 1934) a studiat liceul industrial de utilaje, dar, fiind fiu de mic meseriaş, nu i s-a permis să-și continue studiile. A lucrat în construcţii, apoi ca fochist şi 16 ani ca grădinar. În 1968 a fondat filiala Clubului angajaţilor fără partid. Pasiunea sa de-o viaţă o reprezintă arta şi literatura. A publicat volume de poezie și grafică.

karel capek

Karel Čapek

Karel Čapek (1890–1938) a studiat filozofia, estetica, istoria artei, anglistica, germanistica şi boemistica la Universitatea Carolină din Praga (1909–1915), iar în anii 1910–1911 la Berlin și Paris. În 1915 devine doctor în filozofie.

Din 1917, a lucrat redactor la „Lidové noviny” („Ziarul popular”), regizor şi dramaturg la Teatrul Vinohrady. În 1922 îi este prezentat preşedintelul T. G. Masaryk, în 1925 este ales preşedinte al filialei cehoslovace a PEN Clubului, pe care, practic, a fondat-o/

Ulterior este numit membru al Comitetului internaţional pentru colaborare spirituală a Uniunii Popoarelor (comitet stabil pentru literatură şi artă).

În 1935 se căsătoreşte cu Olga Scheinpflugová.

În 1937 participă la Congresul Mondial al PEN Clubului de la Paris. În 1938 contribuie la organizarea Congresului Internaţional al PEN Clubului la Praga, este propus de mai multe ori pentru Premiul Nobel pentru literatură. După conferinţa de la München, luptă împotriva fascismului ceh, trecând prin cea mai grea perioadă a vieţii sale. Moare de pneumonie pe 25 decembrie 1938.

Ilustratie la RUR de Karel Capek

Ilustrație la R.U.R. (Rossums Universal Robots) de Karel Čapek

Proză, povestiri, romane: Fabrica de absolut, Krakatit, Hordubal, Războiul cu salamandrele, Viaţa obişnuită.

Piese de teatru: R.U.R, Din viaţa insectelor (în colaborare cu Josef Čapek), Tema Makropulos, Boala albă, Mama.

A publicat de asemenea eseuri și foiletoane.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

Ascultă 

„R.U.R” de Karel Čapek, regia: Constantin Dinischiotu. Producție a Teatrului Național Radiofonic, 1991 

logo liber sa spunVezi: arhiva rubricii Corespondență

1 comentariu la „PEN Clubul Ceh – 90”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *