Pianistul Radu Lupu și dirijorul Vladimir Jurowski concertează pentru prima data împreună

Doi dintre muzicienii de top ai momentului, pianistul de origine română Radu Lupu și dirijorul Vladimir Jurowski, ambii prezenți în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, susțin în premieră o serie de cinci concerte împreună, pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii. Unul dintre concertele extraordinare susţinute de cei doi are loc chiar în această seară, joi 28 mai 2015, de la ora 20.30 (GMT) pe scena cunoscutei Philharmonie din Paris. 

O premieră în lumea muzicii clasice internaționale, colaborarea dintre pianistul de origine română Radu Lupu și dirijorul Vladimir Jurowski îi aduce pe cei doi artiști pe scene din Italia și Franța. Programul din această seară cuprinde Concertul nr. 24 pentru pian și orchestră, K.V. 491 de Mozart.

„Alăturarea este cu atât mai frumoasă cu cât există un liant între cei doi: muzica lui George Enescu. Radu Lupu a deschis Festivalul «Enescu» 2013 alături de Daniel Barenboim, într-un concert cu ovații. Iar dirijorul Vladimir Jurowski a introdus Simfonia a III-a de George Enescu în repertoriul internațional, interpretând-o în premieră pe scena Royal Festival Hall din Londra chiar în această iarnă, după ce a dirijat London Philharmonic Orchestra cu aceeași lucrare pe scena Festivalului, tot în ediția 2013. Este o bucurie că Festivalul reușește să alăture astfel nume din elita mondială și să aducă muzica lui George Enescu în prim plan internațional”, a declarat pentru presă Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”.

Vladimir Jurowski pe scena Festivalului „Enescu” 2013. Foto: Sergiu Iczkovits

Pe parcursul verii și la începutul lunii septembrie, dirijorul Vladimir Jurowski va susține mai multe concerte la Paris, Graz, Viena, Dijon și Londra, alături de celebri muzicieni: baritonul Thomas Hampson, pianistul Daniil Trifonov și violonistul Leonidas Kavakos. Aceștia au confirmat deja prezența pentru ediția 2017 a Festivalului Enescu. Vladimir Jurowski pregătește în acest moment alături de London Philharmonic Orchestra o premieră extraordinară: opera Oedipe de George Enescu chiar pentru deschiderea Festivalului „Enescu”, ediția 2017. Cunoscutul dirijor a propus Oedipe și pentru celebrul festival BBC Proms (Londra), pe a cărui scenă va apărea pe 4 septembrie 2015, interpretând lucrări de Beethoven, Schönberg și Șostakovici.

În anul 2003, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la București, Vladimir Jurowski a dirijat pe scena Sălii Palatului Simfonia a III-a de George Enescu, considerată o lucrare-reper. Iar în luna februarie a acestui an, Vladimir Jurowski a dirijat simfonia enesciană în premieră londoneză, în prezența unui public de peste 2.500 de persoane și pe scena Royal Festival Hall. Astfel, Vladimir Jurowski a inclus creația enesciană în repertoriul internațional al uneia dintre cele mai importante orchestre din lume la nivel mondial. „Muzica lui George Enescu este muzica unui geniu”, consideră Vladimir Jurowski, care, din anul 2007, este dirijor principal al London Philharmonic Orchestra, una dintre cele mai cunoscute orchestre din lume.

Radu Lupu: Fotografie de Andrei Gîndac

Născut la Galaţi, la 30 noiembrie 1945, Radu Lupu este astăzi unul dintre cei mai apreciați pianiști de origine română din lume. În anul 1969, când a debutat pe scena londoneză, prestigioasa publicație The Times scria: „Radu Lupu a adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experienţă de viaţă, cu alternanţele sale de dezolare şi mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire. De-a lungul anilor, pianistul, care în prezent locuiește în Elveția, a colaborat cu cele mai mari orchestre din lume, Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim și Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini, fiind doar două exemple. În ediția Festivalului „Enescu” 2013, Radu Lupu a susținut un concert și un recital extraordinar, ambele încheiate cu ovații.

Vezi: arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *