Portret Mirela Zafiri de Andreea Gheorghiu

Luni, 26 noiembrie 2012, la ora 17.00, în Sala „Mircea Eliade”a Bibliotecii Metropolitane București a avut loc un eveniment mai mult decât emoționant: dezvelirea portretului Mirelei Zafiri, tablou realizat de pictorița Andreea Gheorghiu. Portretul a fost donat de Andreea Gheorghiu Bibliotecii Metropolitane București și va rămâne expus în Sala „Mircea Eliade”.

Momentul a coincis cu ziua de naștere a sopranei Mirela Zafiri (26 noiembrie 1969, Lugoj– 27 august 2012, București), prezentarea tabloului având loc în cadrul Stagiunii Camerale „Luni la ora 5 – După-amiaza unui interpret, inițiată și condusă de Mirela Zafiri începând din 2009. Această donație reprezintă un omagiu adus personalității artistice a Mirelei Zafiri, răpită de o boală necruțătoare, în plină putere creatoare, la mai puțin de 43 de ani. Mirela Zafiri a fost evocată cu acest prilej de dr. Florin Rotaru, directorul general al Bibliotecii Metropolitane București, de Costin Tuchilă și de autoarea portretului, Andreea Gheorghiu. Programul din ultima zi de luni a lui noiembrie 2012 a cuprins recitalul extraordinar de clarinet, Perpetuum-solo Aurelian Octav Popa.

Andreea Gheorghiu

În ziua în care destinul a vrut ca Mirela Zafiri să ne privească din alte zări, am trăit momente de mare emoție privind acest portret atât de frumos, care are întru totul expresia Mirelei Zafiri, lumina pe care o împrăștia chipul ei, delicatețea, finețea și frumusețea caracterului ei. Chipul exprimă acea mistuire lăuntrică, flacăra vie a trăirii artistice și a sincerității în artă. Armonia cromatică a tabloului pare a se zămisli sonor, nuanțele se contopesc, plutesc muzical, materialitatea lor e aceea a sunetului. Fondul vibrat, cu tușele luminoase din partea dreaptă, ca aripi de flacără care urcă spre cer, pun în relief și conferă astfel figurii un plus de dinamism interior, la rândul său plin de expresivitate plastică.

Costin Tuchilă

2 comentarii la „Portret Mirela Zafiri de Andreea Gheorghiu”

  1. MULTUMESC FRUMOS COSTIN!
    Culoarea sustine muzica si invers, asa cum aerul sustine aripa. Cuvantul insa, potrivit ales, poate fi „hrana” pentru suflet. Am intalnit de-a lungul existentei mele oameni frumosi – impreuna cu arta lor(fie ea muzica, pictura sau poezie) si tot ceea ce mi-au transmis acestia am pastrat cu sfintenie in suflet. Ca dar de pret. Cu valoare de prezent continuu, ca intr-o remanenta magnetica pastram ceea ce este mai valoros de la oamenii importanti pentru noi: spiritul, lumina interioara, vibratia si emotia cu care au daruit si au primit iubire. Unii au plecat, pe drumuri mai inalte, altii au ramas aici cu noi, impartind insa cu totii aceeasi demnitate, acelasi rspect pentru VALOARE. Da, pentru Valoare si pentru toti acesti oameni Valorosi merita sa cream. Asta seara vom vorbi despre Mirela Zafiri si ii vom aduce un pios omagiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *