Portrete pline de farmec

portrete oameni pe care i_am cunoscut

Volumul Oameni pe care i-am cunoscut de Veronica Pavel Lerner, publicat în 2015 la Editura Vatra Veche din Târgu-Mureş, vă aşteaptă să-l descoperiţi la Târgul Internaţional GAUDEAMUS –Carte de învăţătură (18–22 noiembrie 2015, ROMEXPO, Pavilionul Central, Bucureşti), la standul Editurii Polirom.

Autoarea – om de ştiinţă, editor, poet şi eseist – trăieşte în Canada din 1982, desfăşurând, pe lângă preocupările sale ştiinţifice, materializate în lucrări de specialitate, o remarcabilă activitate publicistică, editorială şi artistică. Doamna Veronica Pavel Lerner face parte dintr-o familie intelectuală de mare tradiţie. Volumul Oameni pe care i-am cunoscut  îi este dedicat mamei sale, Amelia Pavel (1915–2003), renumit critic şi istoric de artă, traducător şi publicist, cu ocazia centenarului naşterii sale. Chipurile de pe copertă – un mozaic de artişti, scriitori, muzicieni şi oameni de ştiinţă – reprezintă portrete sugestive, semnate de graficiana Adelaida Mateescu.

Veronica Pavel Lerner

Veronica Pavel Lerner

„Biografia Veronicăi Pavel Lerner mă copleşise – scrie Nicolae Băciuţ – fiica Ameliei Pavel, apreciat critic şi istoric de artă, eseist, memorialist, sora lui Toma Pavel, cărturar de mare distincţie, specialist de marcă în literatura comparată, estetica şi filosofia culturii, profesor la Universitatea din Chicago… Într-o astfel de familie de spirite, Veronica Pavel Lerner s-a impus discret, cu note personale, cu o cuprindere profesională ştiinţifică, dar care nu a stat niciodată departe de universul culturii şi artelor. […]

Mereu tânără în spirit, dar cu un trecut de mare consistenţă şi diversitate, Veronica Pavel Lerner a reuşit să realizeze portrete minunate ale unor mari personalităţi, dând detaliului semnificaţii de sinteză. […] Portretele realizate de Veronica Pavel Lerner în această carte sunt deopotrivă operă de pictor/narator, dar şi de arhivar/documentarist, aducând, dincolo de «poveste», imagini inedite care valorează fiecare cât o mie de cuvinte.”

Iar Ioana Pârvulescu afirmă: „Cu Veronica Pavel Lerner hazardul a fost de două ori generos: mai întâi a făcut-o să cunoască nenumăraţi oameni de valoare, artişti plastici, muzicieni, scriitori, actori, virtuozi, oameni de ştiinţă, iar apoi a făcut-o capabilă să-i imortalizeze la iuţeală, din câteva secvenţe. […]

Cu tablourile realizate, expoziţia de portrete a Veronicăi Pavel Lerner asigură un spaţiu cald, aerisit, în care pătrunzi cu bucurie şi vrei să zăboveşti. Să zăboveşti printre oameni. Ce-am putea cere mai mult de la o carte?”

irinel liciu și gabriel popescu balet

Irinel Liciu și Gabriel Popescu 

În paginile volumului Oameni pe care i-am cunoscut de Veronica Pavel Lerner, veţi descoperi, în pasaje pline de farmec şi de putere evocatoare, figuri ale unor autentice personalităţi culturale şi artistice româneşti şi mondiale: Nicolae Steinhardt, Mircea Şeptilici, Ştefan Augustin Doinaş, Irinel Liciu, Ion Lucian, Teodor Mazilu, Iosif Sava, George Constantin, Matei Călinescu, Dan Grigore, Andrei Pleşu, omul de ştiinţă britanic Bruce Wallis, pianistul Li Ming Qiang ş.a.

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *