„Povestea alfabetului” de Puşa Roth, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii

 

coperta cd pov alfabetului pusa roth ion andrei puican

eveniment liber sa spunDuminică, 3 iulie 2016, la ora 9.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii vă invită să ascultați în premieră absolută spectacolul Povestea alfabetului de Puşa Roth, în regia lui Vasile Manta. În distribuție: Adela Mărculescu, Ștefania Dumitru, Daniela Ioniță-Marcu, Ioana Calotă, Corina Dragomir și copilul Silviu Stănescu. Muzica originală și versurile cântecului: George Marcu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Mirela Anton și Dana Lupu. Coloana sonoră: Vasile Manta.

Audiția cu public a spectacolului va avea loc luni, 27 iunie 2016, ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic din București (Calea Victoriei nr. 38-40). Intrarea este liberă.

Povestea alfabetului de Pușa Roth este o ingenioasă „punere în scenă” a alfabetului limbii române, un mod foarte atrăgător de învățare prin poveste a literelor, devenite personaje, „actori” ai unor mici narațiuni care le fixează caracterul cu multă finețe și fantezie, memorabil pentru cei mici. Alfabetul este povestea unei familii în care fiecare personaj-literă are personalitatea lui într-o versiune teatrală plină de delicatețe și gingășie. Povestea alfabetului a apărut în volum separat la Editura Ars Longa din Iași, în colecția „Geppetto” și la aceeași editură în vol. Povești pentru Eric, cu ilustrații de Nicoleta Bida-Șurubaru (2012).

povestea-alfabetului-de-pusa-roth-editura-ars-longa

Personajele principale sunt Bunica (interpretată de Adela Mărculescu) și nepotul (Eric-Mărgeluță – Ștefania Dumitru). Prin replici care se rețin repede de micii ascultători, bunica îi descrie plastic băiețelului literele alfabetului prin apel la personaje de poveste, dar și la universul familiei, sub formă de joc, foarte ușor de receptat de publicul-țintă. Prin versuri-refren, rostite de personajele-litere la sfârșitul fiecăruia dintre micile episoade-poveste, caracteristicile fiecărei litere a alfabetului sunt sintetizate de voci distincte de cele ale personajelor principale (Literele: Daniela Ioniță-Marcu, Ioana Calotă, Corina Dragomir și copilul Silviu Stănescu) pentru a le face, o dată în plus, memorabile. Muzica și versurile lui George Marcu, o melodie care se fredonează ușor, orchestrată modern, punctează această admirabilă poveste a alfabetului.

Vasile Manta Foto al stanescu

Vasile Manta la înregistrarea spectacolului Povestea alfabetului,  Studioul „Mihai Zirra” al Radiodifuziunii Române, joi, 12 mai 2016. Fotografie de Alexandru Stănescu

Regizor cu o bogată experiență și realizări de mare valoare în domeniul teatrului radiofonic și al teatrului radiofonic pentru copii (peste 300 de înregistrări la teatrul la microfon destinat acestora), Vasile Manta se remarcă și în noul spectacol prin stilul și expresivitatea montării.

Adela Marculescu Foto janina dicu

Adela Mărculescu. Foto: Janina Dicu

Cu o voce caldă, frumos timbrată, Adela Mărculescu parcurge cu naturalețe nuanțele bogate ale „poveștii alfabetului”. În rolul lui Eric-Mărgeluță, Ștefania Dumitru, cu inflexiuni vocale potrivite, are candoarea specifică vârstei personajului. Sunt de apreciat relațiile de joc create de regizor și actori, dar și fantezia sonoră realizată prin refrenele Literelor, cu efecte muzicale alese inspirat, subliniind caracterul fiecărei litere, fără a se repeta.

Pușa Roth

Pușa Roth

Povestea alfabetului este un spectacol cu certe valențe educative și artistice, de succes pentru ascultătorii teatrului radiofonic.

Costin Tuchilă

Teaser Povestea Alfabetului

Imagini filmate la repetiție și înregistrare, pe pagina de facebook Povestea alfabetului.

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Teatru 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *